No właśnie. Ja pytam po raz drugi ( za pomocą kolejnego filmiku ): Czy taki sposób wstawania z ziemi...To nie o to ćwiczenie cię pytają. Próbuj choć przeczytać pytanie przed próbą odpowiedzi na nie.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
...jest w ESDS uznawany za poprawny, czy nie?
I drugie pytanie: Na czym polega/jak działa aktywizacja tzw. obwodowego układu nerwowego, że uderzenie otwartą dłonią na duży stosunkowo obszar ( który nie jest typowym obszarem wstrząsorodnym jak np. żuchwa albo splot słoneczny ) powoduje takie nokauty?
Żebyś wiedział o co pytam dam przykłady.
Nokaut, spowodowany ciosem w głowę, występuje wskutek wstrząśnienia mózgu i zakłócenia czynności aparatu przedsionkowego.
Uderzenie w splot słoneczny jest przetwarzane na impuls nerwowy, który jest przewodzony do żołądka, stąd dalej przez niższy zwój do jądra grzbietowego nerwu błędnego albo do pasma samotnego w rdzeniu przedłużonym. Tam impuls jest przekazywany dalej, przez neurony, których włókna przechodzą przez jądro grzbietowe nerwu błędnego i dochodzi do serca powstrzymując jego pracę lub dociera do tchawicy, hamując oddychanie lub powoduje odruch kaszlowy. Impuls z jądra pęczka samotnego jest przekazywany przez słup brzuszny szyjnego rdzenia kręgowego do nerwu przeponowego i stąd do przepony, powodując jej skurcz. Podobnie impuls z pęczka samotnego w rdzeniu przedłużonym jest przewodzony przez słup brzuszny piersiowego odcinka rdzenia kręgowego do mięśni brzucha, wywołując ich skurcz.
Uderzenie we wrażliwe miejsca na kończynach prowadzi w konsekwencji do paraliżującego bólu, nieco mniejszych zmian w czynności oddychania oraz w czynności układu sercowo - naczyniowego u zaatakowanego człowieka...
( Spokojnie, nie pisałem tego z głowy ;-) ).
Interesuje mnie podobny mechanizm w przypadku chociażby rzeczonego "strzału na cyca" ( nie musi być tak dokładnie ).