No to fajnie.Toteż 3 strony temu też się nie dziwiłem. :roll:I ja sie temu nie dziwie.
Meibukan Goju Ryu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kim w takim wypadku jest ta dziewczyna, która się na to godziła? Siostra-przynajmniej wiadomo, że jest zdrowa i chłopak nie załapie jakiegoś paskudztwa, a tym samym ta dziewczyna będzie też zdrowa.
Napisano Ponad rok temu
Ja to cala sytuacje porownalbym do dziewczyny ktora ma przyjaciela (chlopaka) z ktorym sypia. Wie ze on sypia z innymi dziewczynami ale generalnie przymyka na to oko. Nagle okazuje sie ze sypia tez z jej rodzona siostra i wtedy to juz srednio jej sie podoba. I ja sie temu nie dziwie.
o to ładne jest brawo
i ma w sumie sens
Napisano Ponad rok temu
Myślę że nie można tego tak porównywać, ale ok.
Kim w takim wypadku jest ta dziewczyna, która się na to godziła? Siostra-przynajmniej wiadomo, że jest zdrowa i chłopak nie załapie jakiegoś paskudztwa, a tym samym ta dziewczyna będzie też zdrowa.
dziś tu widzę mamy filozofie na wysokim poziomie
Klikam lubię to
Napisano Ponad rok temu
Sytuacja wygląda następująco:
Moje Dojo wraz ze wszystkimi trenującymi Goju Ryu, było oficjalnie w strukturach IOGKF i IMGKA, obecnie jest tylko w IMGKA i tyle.
Nie ma chyba już nad czym się rozwodzić, bo dziwne rzeczy z tego wychodzą
Jeszcze w tym roku zgrupowanie z 5 danem IMGKA(myślę, że w czerwcu:)), który regularnie(co roku) odwiedza Okinawę i mistrza Yagi (począwszy od 2005 roku), nie licząc innych staży w swoim kraju i za granicą.
Serdecznie zapraszam, szczegóły oczywiście zamieszczę na forum.
Pozdrawiam Emil
Napisano Ponad rok temu
Na pewno nie odzwierciedla calej sytuacji w 100%. Ale wina za to co sie stalo nie lezy tylko po jednej ze stron.Myślę że nie można tego tak porównywać, ale ok.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cześć Słabiutki, nie ma w Meibukan wolnej walki, wyróżnia się tylko kilka wariantów ułożonych sparingów(określony atak i obrona):
Yakusoku Kumite:
1. Renzoku Kumite - stały sparing (2 osoby walczą w sposób nazwijmy to ciągły).
2. Kakomi Kumite – „otoczony” sparing (5 osób walczy z tego jedna w środku).
3. Ippon Kumite –sparingi na jeden krok.
4. Nihon Kumite –sparingi na dwa kroki .
5. Sanpo Kumite – sparingi na trzy kroki.
Mistrz Yagi ciągle powtarza, że w Goju Ryu nie było nigdy wolnej walki. Podkreśla, że wolna walka powoduje jednostronność karateki, który nastawiony jest na ściśle określony regulamin turnieju. Turnieje w tej formule się nie odbywają.
Jeżeli chodzi o kata to podstawowe 12 jak w IOGKF, które nie są identyczne i dodatkowo 5 kata Meibuken:
Tenchi- Kata to powstało około 1974 roku, kata to dobrze przygotowuje do podstawowych form Seiunchin, Seipai i Suparinpe
Seiryu-kata to zostało poracowane w połowie lat 80-tych, charakterystyczne cechy tego kata to szybkie przejścia z pozycji do pozycji i suri ashi.
Byakko-stworzone w 1988 roku, w kata tym główny nacisk kładzie się na tai sabaki.
Shujakku-uczono członków Meibukan początkowo w 1990 roku. Większość technik w Shujakku to techniki otwartej dłoni.
Genbu-najnowsze kata Meibukan wprowadzone w 1990 roku, jest to kata w którym ataki i bloki wykonuje się w bliskiej odległości, charakterystyczna technika powtarzająca się często to Koken uke, podwójne uderzenie i podwójne kopnięcie w przód.
Włączono kij i sai do szkoleń, jednak nie wszyscy to praktykują.
To tak ogólnie i na szybkiego.
Pozdrawiam Emil
Witam dziekuje za odpowiedz szkoda , że nie ma wolnej walki moim zdaniem wolna walka jest potrzebna, wyrabia pewne umiejtnosci obicie itd itp ktore przydaje sie w samoobronie/walce na ulicy samo kata i bunkai to chyba jednak zamało w IOGKF wystepuje wolna fullcontaktowa walka i to moim zadniem jest na plus dla IOGKF chociaz z tego co widze na stronach polskich klubów to w Polsce chyba nastawienie jest tylko na kata bunkai itd wolna walke sie pomija a szkoda
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
W moim Dojo takowa występuje. Oczywiście nie jest głównym "punktem" programu ale jest!
W IOGKF Polska element współzawodnictwa również występuje, ale dla ścisłości dopiero "uczymy się" zawodów.
Jako członek zarządu IOGKF Polska przyglądam się tej dyskusji z uwagą. Cała sprawa, jakby nie było, jest związana także z moją osobą. Poruszono w niej mnóstwo tematów dotyczących zarówno struktur jak i statutu OGKP. "Wywołano z szeregu" niektórych instruktorów naszej organizacji, sięgnięto również do "historii" i niektóre z wydarzeń zinterpretowano.
W polskim Goju Ryu jestem od 1998 r i o tym co działo się w nim, przez ten czas mógłbym sporo powiedzieć... Wiele z tych historii, kiedy opowie się je "od początku do końca" zaczyna wyglądać zgoła odmiennie.
Emil ( z całym szacunkiem dla Twojej osoby ) wytoczyłeś działa przeciwko Zarządowi OGKP i będziemy musieli się bronić, to oczywiste.
Napisano Ponad rok temu
Byłem z Emilem w Sokolovie CZ na zgrupowanie z mistrzem Meitatsu Yagi. Bardzo wymagające i do dzisaj nailepsze zgrupowanie w moich 30lat sztuki walki.
Chciałym tylko wykorzystać z okazje i gratulować Sensei Emil za zdane examin na Sandan (3.Dan), pred mistrzem Yagi osobisty.
Gratuluję Emil i dziękuję bardzo, ze nam dałes okazje żeby z tobą jechać do Czech
Frank
Napisano Ponad rok temu
Gaweł sprawę z IOGKF uważam za zakończoną-jeżeli chodzi o przynależność. Podjęliście taką decyzję (moim skromnym zdaniem niezgodną z obowiązującymi prawidłami-to jest tylko moje zdanie)Nie pcham się tam gdzie mnie nie chcą. Szanuje was wszystkich, ale mam pewne zastrzeżenia i mam do tego prawo.
Pozdrawiam Was i życzę sukcesów. Mam nadzieję, że kiedyś większość "systemów" będzie ze sobą współpracowała. Zgrupowania organizowane przez moje Dojo, zawsze będą otwarte dla innych zainteresowanych i nie ma to na celu przeciągnięcia trenujących na którąkolwiek ze stron.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem, że na stronie www kakutogi jest już nieaktualna informacja o stopniu?... Sandan...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeszcze trochę i temt poleci...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Podskakiwanie (pulsing).
- Ponad rok temu
-
a imię demona brzmi - Kara-te
- Ponad rok temu
-
"common body called the World Kyokushin Union."
- Ponad rok temu
-
Poszukiwany tłumacz z Japońskiego na Polski mający pojecie..
- Ponad rok temu
-
Życzę wam
- Ponad rok temu
-
35 British Open IFK Kyokushin
- Ponad rok temu
-
PROPAGANDOWA ANKIETA OCENY RYUTE :)
- Ponad rok temu
-
Seminarium GOJU RYU Tarnowskie Góry 27.05.2011 - gekisaidai