Ncro, wolę określenie ŚPB, po prostu. Wszystko inne będzie dla mnie niebezpiecznym narzędziem. Sorry, już tak mam. Staram się używać szczegółowej i jasno określonej terminologii.
I oczywiście, takimi środkami trzeba umieć się posługiwać. Jest to jednak oddzielny temat i w celu nauki powinny być temu poświęcone osobne staże itp.
Kubuś, założycielem tego systemu są Izraelczycy. Izraelczycy są w zasadzie bardzo ogromnymi patriotami. Są też ogromnie przywiązani do swoich tradycji, ziemii i kultury. Nie znam drugiego takiego narodu, a wierz mi, coś o nich wiem.
Hagana była organizacją nie mającą chyba precedensu w historii. To nie tylko organizacja zbrojna ale i całe sprawnie działający podziemny aparat państwowy ze swoim wywiadem, agenturą zagraniczną. Wysiłki Hagany podczas mandatu brytyjskiego, II wojny światowej i lat 1945-1948 są naprawdę niesamowite.
Nie dziwie się więc, że odwołali się do bezpośredniej kontynuacji tej tradycji.
Co do instruktora z brodą, nie wiem, nie znam się na instruktorach z brodą. Ten brodę miał zawsze.
A co do boksu, to combat nigdy cię boksu nie nauczy. Ja do dzisiaj cierpie na brak pdstaw boksu, co mi każdy wtyka przy każdej okazji.
PS. Państwo Izraela a nie państwo Izrael
\