"Idz i masz dwa złote..." to byl przejaw ignorancji z lekka
![;)](http://forum-kulturystyka.pl/public/style_emoticons/default/wink.png)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
(...) To forum jest o aikido, a nie o bijatyce i innych sztukach walki. (...)
Napisano Ponad rok temu
Już to jedno zdanie świadczy o tym, że jeden z nas narodził się poprzez klatkę piersiową żywiciela, w żyłach zamiast krwi ma kwas siarkowy, oddycha siarkowodorem,a w paszczy ma taki śmieszny jęzor z zębami.Tylko, ze dla kolegow na tym forum jakos wciaz nie dociera, ze aikido istnieje, jest uprawiane przez mase ludzi, i to w okreslony sposob.
Nic. Ja to nawet już się boję! 8OTym samym, moga byc one zastosowane w samoobronie, gdzie celem nie jest poturbowanie napastnika, lecz jego wystraszenie. Co w tym zlego?
Napisano Ponad rok temu
Ja nie mogę! Następny, co nie rozumie jezyka polskiego!Dlaczego uparliscie sie na robienie z dzialu Aikido czegos w rodzaju ogólnej platformy dyskusji o sztukach walki?
Napisano Ponad rok temu
Dobra gościuJuz po raz ktorys czytam, ze nie odpowiadam na pytania, nie uznaje argumentow i przedstawiam jakies teorie, tylko w moim mniemaniu sluszne. Ot, panowie. Konkretnie - na jakie pytania nie odpowiadam, o jakie argumenty chodzi, i o jakie z kolei teorie?
a) Jak oszacowałeś tą liczbę?Już ponad milion ludzi powtarza schemat atak-rzut do znudzenia i oczywiście to wszystko jest bez sensu.
a) Kto poza Tobą twierdzi, że sztuka Ueshiby sprowadza się do reakcji na pierwszy atak?I ci ludzie ani mysla podwazac sztuki Ueshiby, ktora sprowadza sie do reakcji na pierwszy atak i nic poza tym. Ta reakcja zostala zdefiniowana i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie w postaci 12 technik, ktore sluza wylacznie do uderzenia glowa napastnika w ziemie, by skrecil kark.
Napisano Ponad rok temu
Rozumiem,że siedziałeś pisząc to prze lustrem i zwracałeś się do Was obu.Dlaczego uparliscie sie na robienie z dzialu Aikido czegos w rodzaju ogólnej platformy dyskusji o sztukach walki?
A kto powiedział, że ma być możliwe? Cieszę się jednak, że jesteśmy tego samego zdania pomimo różnicy poglądów.Dlatego porozumienie między nami jest niemożliwe?
I o to właśnie chodzi. Tak trzymać.Nic. Ja to nawet już się boję! Nic. Ja to nawet już się boję!
O,o! To coś nowego. Może byśmy tak zapytali owych rozmówcow? Strzelaj - kogo miałeś na myśli? :wink:P.S. Ninja, moje dwa złote na wino jest niczym w porównaniu do tego, jak Gość traktuje swoich rozmówców.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Np.Juz po raz ktorys czytam, ze nie odpowiadam na pytania, nie uznaje argumentow i przedstawiam jakies teorie, tylko w moim mniemaniu sluszne. Ot, panowie. Konkretnie - na jakie pytania nie odpowiadam, o jakie argumenty chodzi, i o jakie z kolei teorie?
To sposób na wykonywanie podstawowych technik aikido w samoobronie. Tak, by wystraszyć napastnika a nie go skrzywdzić.
...Ta reakcja zostala zdefiniowana i jest przekazywana z pokolenia na pokolenie w postaci 12 technik, ktore sluza wylacznie do uderzenia glowa napastnika w ziemie, by skrecil kark. Jak ktos tego nie widzi, to juz trudno.
:wink:Jak ktos nie chce zrozumiec, nigdy nie zrozumie.
Napisano Ponad rok temu
Dziwnie to ująłeś i wprawdzie tych pytań nikt mi nie zadawał wcześniej, ale jednak odpowiem, żeby nie było.Dobra gościu
Jak chcesz żeby ktoś zaczął traktować Twoje teorie poważnie, to choć spróbuj na początek wyjaśnić następujące kwestie, udzielając bezpośrednich odpowiedzi na zadane pytania: ..
Koszula bliska ciału, tak więc według moich informacji z HQ Shin-shin Toitsu, aikido uprawia w tej szkole ok. 300 tys. ludzi. Z Googla na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ktoś szacuje uprawiających na świecie aikido na 1.5 miliona. W samej [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] 45.000 (ot, dane z 1990r.)Jak oszacowałeś tą liczbę?
Co można o tym napisać? Jeśli nigdy nie uprawiałeś aikido to pójdź na jakieś zajęcia w okolicy i zobacz co tam się robi. Schemat jest następujący: rozgrzewka, ukemi, i ćwiczenia wlaściwe. Te ostatnie to powtarzanie przez parę minut w parach tego co zademonstruje prowadzący i tak na okrąglo. Zaś demonstracja polega na tym, że wybrany student aikido go atakuje, a on wykonuje technikę. Zasadniczo stojąc, a czasem i na kolanach. Do tego dochodzą (zazwyczaj dodatkowe) zajęcia z bronią, randori i medytacje lub ćwiczenia oddechowe (to w mojej szkole).Czy potrafisz wskazać chociaż kilka konkretnych sekcji (nazwa + miejscowośc) w których tak się ćwiczy?(Jeśli tak to proszę podaj je)
Kto poza mną mówi? A po co mowić, kiedy nikt nie ćwiczy aikido inaczej. Schemat treningu podany przeze mnie powyżej jest powszechnie przyjęty na świecie. Zaprzeczeniem tego była by walka, ze wszystkimi jej atrybutami jak taktyka, itp.Kto poza Tobą twierdzi, że sztuka Ueshiby sprowadza się do reakcji na pierwszy atak?
(Podaj proszę nazwisko i źródło na podstawie którego to ustaliłeś)
Ja niczego nie ustalałem. Ja tylko je wymieniłem. Kto je przyjął jako standard, to znaczy ponazywał, wprowadził do programów egzaminacyjnych trudno dziś powiedzieć. Faktem jest, że Morihei Ueshiba temu nie oponował, ponieważ pierwsze książki o aikido, gdzie wymienia się techniki z nazwy, zostały wydane za Jego życia.Kto i kiedy po raz pierwszy określił docelowe 12 technik, skoro ćwiczy się od kilku pokoleń?? (I jak to ustaliłeś??)
Dobre ...Jeśli nie potrafisz udzielić konkretnych odpowiedzi typu kto, gdzie i kiedy, to może świadczyć, że zwyczajnie sam wymyślasz swoje mniemane teorie i jesteś gigantycznym aikidockim mitomanem... I te dwa złote od Akahige to będzie stanowczo za dużo...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Od siebie dodalbym, ze kotegaeshi sie wykonuje kiedy atakujacy probuje chwycic Nage, wykluczylbym jakiekolwiek proby przechwytu atemi LOLAle przecież ja dawno temu pisałem że gość pisze z jakiegoś przytulnego azylu, a ten miły pan z jego filmiku to opiekun z którym wyszedł na spacer...
![]()
Mimo to wdaję się w debatę z nim, bo mnie zadziwia, jego umysł działa na tak dla mnie nieokreślonych zasadach że wręcz fascynuje tajemniczością.
Ale jak wróciliśmy do kotegaeshi, to ja napiszę jak:
1) szybko
przechwyt kotegaeshi musi być wykonany w tempie na raz, równo z atakiem (atemi)
2) mocno
pozycja po przechwycie musi umożliwiać szarpnięcie na poziomie sprawnego judoki wydzierajacego o soei nage (kuzushi)
3) pewnie
musimy dysponować pewnym chwytem, standardowy rąsia za rąsie z doociśnięciem drugą nadgarstka będzie zbyt delikatny przy solidnym szarpnięciu.
Jak już wiemy JAK ZROBIĆ to przejdźmy do pytania Jak się tego nauczyć?
Napisano Ponad rok temu
Ok, po chuj w takim razie aikidocy na całym świecie robią kotegeshi z tsuki czy shomen?Od siebie dodalbym, ze kotegaeshi sie wykonuje kiedy atakujacy probuje chwycic Nage, wykluczylbym jakiekolwiek proby przechwytu atemi LOL
Kontrola nadgarstka jest detalem z mikrym znaczeniem. Co to jest kontrola łokcia? np u ortopedy to wiem, jak mi lekarz skontroluje czy torebka stawowa cała, itp A u Ciebie to jakieś takie magiczne słowo mocy, napiszesz i myślisz że to ma sens.Druga sprawa to kontrola nadgarstka jest w trzeciej kolejnosci, wychylenie osiaga sie poprzez kontrole LOKCIA.
Super to ty mu delikatnie przyłożysz ciężar ciała, tak żeby się nie zorientował, a wtedy przeciwnik na pewno się już wychyli.przy okazji, zadnych szarpniec do tego nie trzeba, wrecz przeciwnie. Akcja musi byc niezwykle 'gietka', zeby nie zaburzyc ataku.Wychyla sie wykorzystujac do tego ciezar calego ciala
jja proponuję szarpnąć ile fabryka dała w kierunku owego 3 punktu, wystarczająco mocno by na dzieńdobry najlepiej zwichnąć bark, a na pewno tak mocno by się pacjent zatoczył wbrew woli.Szarpniecie bowiem powoduje odruchowa reakcje atakujacego w przeciwnym kierunku, co wyklucza osiagniecie wychylenia w intersujacy nas trzeci punkt.
Napisano Ponad rok temu
Z shomenuchi da się. Szczególnie jak atakujący trzyma coś w łapie i uderzenie z góry jest prawidłowe tzn pięść w momencie zamachu jest gdzieś między barkiem, a uchem, nie wyżej.Ok, po c...o w takim razie aikidocy na całym świecie robią kotegeshi z tsuki czy shomen?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Potem jeszcze z łokcia w oko, lufa w nery i można ze stoickim spokojem robić czyste, aikidockie kotegaeshi......prosty na nos i kolano w żołądek....
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu