Skocz do zawartości


Zdjęcie

Czas utylizacji kwasu mlekowego z miesni?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

budo_quelq'un
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 664 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Ruda Śląska
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Czas utylizacji kwasu mlekowego z miesni?
Tak jak w temacie. Potrzebuje informacji w jakim czasie zostaje zutylizowany kwas mlekowy po wysilku fizycznym. Spotakalem sie z 5min, 15min, 2h i 20h po wysilku, dlatego tez prosze was o pomoc. Najchetniej wyslucham odpowiedzi ktore zostana poparte uzasadniem dlaczego wlasnie tyle (czy zrodlem jest ksiazka, czy ktos was tak naucza, czy akurat te dane znaleziscie w interneci). Z gory dzieki.
  • 0

budo_juhas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 203 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wawa/Kielce

Napisano Ponad rok temu

Re: Czas utylizacji kwasu mlekowego z miesni?
Z tego co pamiętam, to w artykule o DOMS z Medicina Sportiva pisało, że stężenie kwasu mlekowego w krwioobiegu powraca do wartości przedwysiłkowych w czasie około godziny (albo do godziny), a z mięśni zaczyna być odbierany przez krew praktycznie od razu po zakończeniu wysiłku.
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
  • Pomógł: 0
1
Neutralna
  • Lokalizacja:Dania

Napisano Ponad rok temu

Re: Czas utylizacji kwasu mlekowego z miesni?

Potrzebuje informacji w jakim czasie zostaje zutylizowany kwas mlekowy po wysilku fizycznym.

Aby odpowiedzieć na to pytanie, musiałbyś zdefiniować co to znaczy "zutylizowany" (czy np. połowicznie, całkowicie, czy poziom w mięśniach, w limfie, w krwi itp. pytania), jak również zdefiniować o jaki wysiłek fizyczny ci chodzi.

Żeby zorientować się, o co tak naprawdę chcesz zapytać, zacznij od następującego artykułu:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Jak już będziesz wiedział o co pytasz, to najprościej i najtaniej będzie zacząć od scholar.google.com
  • 0

budo_quelq'un
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 664 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Ruda Śląska
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Re: Czas utylizacji kwasu mlekowego z miesni?
W ankiecie pisze:
W jakim czasie po wysilku utylizuje sie kwas mlekowy z miesni?

Wiec chodzi mi o czas w jakim zostaje on pobrany z miesni i z nich usuniety (przenoszenia kwasu mlekowego)
  • 0

budo_quelq'un
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 664 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Ruda Śląska
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Re: Czas utylizacji kwasu mlekowego z miesni?
A moze jeszcze inaczaj:

W jakim czasie kwas mlekowy zostaje zutylizowany po wysilku:

a) z miesni? - rozumiem ze jest pobierany od razy do krwi i transportowany do watroby
B) z krwi?- okolo 2h po wysilku?


A jaki wysilek fizyczny? Tego nie okresle bo chodzi mi ogolnie. To mi nie jest potzrebne do jakies specialistycznej pracy. Chodzi tu o dane w przyblizeniu. Przeciez do 2h to moze byc 1h a to moga byc wlasnie te 2h. Moze i troche nieprezycyjnie ale nie jestem w stanie szeczergolowo i dokaldnie na ten temat pisac i dyskutowac.
  • 0

budo_cinoslaw
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 118 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Częstochowa

Napisano Ponad rok temu

Re: Czas utylizacji kwasu mlekowego z miesni?
Według mojej wiedzy zdobytej ze studiów i ogólnie to mogę napisać od siebie że kwas mlekowy "utylizowany" jest na bieżąco przy wysiłku. Znacząca kwestią jest tutaj wytrenowanie osoby oraz rodzaj wysiłku. Osoby bardziej wytrenowane oczywiście pozbędą się nadmiaru kwasu mlekowego szybciej. Jeżeli natomiast zakwaszenie mięśni to przy wysiłku aerobowym organizm bez problemu będzie sobie regulował poziom kwasu mlekowego, zwłaszcza dlatego że tlen uczestniczy w procesie regulacji, natomiast jeżeli byłby to wysiłek jak przy sprintach ale trwający trochę dłużej czyli beztlenowy kwasomlekowy wtedy będziesz miał uczucie tak zwanego "pieczenia" mięśni co znaczy że mięsień jest mocno zakwaszony w danym momencie, ale w dalszym treningu już nie będziesz czuł takiego pieczenia ponieważ kwas mlekowy będzie wracał do swoich poziomów. Dlatego też kwestia "utylizacji" zależy od właśnie tych dwóch czynników.

Nie pisałem jednak żadnej pracy na ten temat oraz ciężko u mnie z biochemią tak więc mogę się mylić jednak tak mi podpowiada moja dotychczasowa wiedza.
  • 0

budo_quelq'un
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 664 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Ruda Śląska
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Re: Czas utylizacji kwasu mlekowego z miesni?
no ale pieczenia nie czujasz a mleczan ktory sie wytworzyl dalej jest w Tobie a konkretnie we krwi (pobrany z miesnia) i teraz mniej wiecej ile trwa jego utylizacja i przeksztalecnie w watrobie.
  • 0



Podobne tematy Zwiń

  Temat Forum Autor Podsumowanie Ostatni post

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024