Nie wiem jak stoi Szwajcaria ze swoja wspaniala edukacja sportowo/rekreacyjna w statystykach światowego futbolu (choc mi sie bardzo podobali na mundialu) ale nie przypuszczam zeby lepiej niz ta niezorganizowana polska pilka nozna z nielicznym ale jednak wiekszymi sukcesami
co innego jest wyczyn, a co innego wspominana tu juz rekreacja. Jak chce sobie pojezdzic na rolkach, to sie wbijam w sprzet i mam 250 km przygotowanych tras dookola jeziora Bodenskiego, jak mnie kusi jakas extrema rolkarska to z Zurichu do Genewy, przez gory - 350 km trasy, hokej - prosze bardzo w promieniu 15 min max autem mam 3 hale lodowe, dwa razy wiecej basenow, klubow pilkarskich, karate i innych...
karnet na caly sezon hokejowy - od pazdziernika do kwietnia, kosztuje mnie tyle co 4 godziny pracy, raz w tygodniu trening na lodzie z trenerem co sie zna, plus rozgrywki. do NHL juz mnie nie beda draftowali, ale to nie o to chodzi. Jak pisalem, chodzi o poziom organizacji.
Swego czasu, w Bytomiu, bylem inicjatorem amatorskiej druzyny hokejowej - chyba dalej to dziala pod patronatem Poloni Bytom, ale ekipe Huraganu to ja montowalem. Pamietam jakie schody musialem zaliczac, poplupne rozmowy, na temat opieki medycznej (juz mi chcieli karetke pogotowia na kazdy trening sprzedawac), ubezpieczenia, a zaczelo sie od tego ze sa niezzeszeni, nie ma legitymacji, prezesa i ze to trzeba "zalegalizowac". Wszystko robione od dupy strony. Zeby sie troche poslizgac i odpalic kilka krazkow, to musisz w Polsce znowu miec 15 papierow, zgody od rodzicow, zaswiadczenia od lekarzy, 10 innych dupochronow, za ktore ktos cie skasuje i trzeba miec na prawde zdrowy entuzjazm, zeby po drodze nie dac sie zniechecic. I nic nie da sie zalatwic od strzala, od reki. zawsze jest - to prosze napisac pismo, a pan prezes go w dwa tygodnie rozpatrzy. Sranie w Banie. Tutaj - przyszedlem na lodowisko, zapytalem sie czy moge dolaczyc do grupy, to kazali mi sie przebierac, a ja przyszedlem zapytac (znaczy sie z pismem przyszedlem i pytaniami czy nie potrzebuja zgody rodzicow, albo przynajmniej zony). Nastepnym razem przyszedlem ze sprzetem, zaplacilem kase i jazda. Proste.
W tej chwili Szwajcarzy sa w rankingach FIFA wyzej niz Polska, w RPA byli jedyna ekipa ktora wygrala z Hiszpania, z ktora mysmy krotko przed mistrzostwami dostali 6 do pustaka. Nie ma sie co licytowac. Szwajcaria to maly kraj, demograficznie 5 razy mniejszy niz Polska, a ludzie tu maja inne mozliwosci niz ucieczka z biedy poprzez sport.