Duzo na forum jest tematow na temat cwiczen ale chyba nie ma zadnego zwiazanego z ta dyscyplina olimpijska. Wiec sa tu jacys fani takiego rodzaju cwiczen? Moze ktos tylko na nich bazuje? Jakie cwiczenia wykonujecie?
do tego zeby bylo ciekawie propnuje wstawiac filmy z tym tematem zwiazane. Na poczatek film ktory juz sie tu na forum przewinal pare razy
I takie moje pytanie w jakim systemie polecacie robienie przysiadow ze sztanga (teraz bede robil ze sztanga z przodu) zeby miec nogi silne i mniej wiecej dazac do budowy jak dwuboisci? Moge cwiczyc 2 razy w tygodniu nogi. Maksymalnie 3 ale to jzu tak naprawde na styk w przypadku moich treningow sw. 5-4-3-2-1 robione 2 razy w tygodniu + przy 1 z treningow dodtanie klaszycznego 3-5 seri po 3-5 pwt, bedzie ok? (pomysl zaczerpniety z ksiazki Pavla Tsatsouliniego)
0
budo_jet
Użytkownik
2606 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
Re: Dwubój olimpijski
W dwuboju nie ma przysiadów, jest rwanie i podrzut. W każdym razie, ja specjalistą nie jestem, ale moim zdaniem pod sporty walki to najlepiej robić przysiady pod kątem siły, czyli np. 5 powtórzeń z dużym ciężarem. Ja tak kiedyś ćwiczyłem robiąc program 5x5 i wraz z siłą poszła też trochę masa (trochę, bo nie stosowałem diety na masę).
Więcej jak 2 razy w tygodniu przysiadów bym nie robił. Dwa razy w zupełności wystarczy.
0
budo_ry-you
Użytkownik
688 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
oplaca sie i sile i wytrzymalosc silowa
0
budo_ls.skowron
Użytkownik
169 postów
0 Neutralna
Zainteresowania:Muay Thai
Napisano Ponad rok temu
Baaa,
moim skromnym zdaniem nawet wytrzymałość siłowa (a już tym bardziej kondycja) jest ważniejszą niż siła :wink:
A co do siadów przednich to quelq'un'owi chodziło chyba nie jako o odrębny bój, a jako ćwiczenie przygotowujące do podrzutu/rwania.
PZDR
0
budo_quelq'un
Użytkownik
664 postów
0 Neutralna
Zainteresowania:Kyokushin
Napisano Ponad rok temu
A co do siadów przednich to quelq'un'owi chodziło chyba nie jako o odrębny bój, a jako ćwiczenie przygotowujące do podrzutu/rwania.
PZDR
tak a pozatym bardoz lubie przysiady a sa elementem w dwuboju.
0
budo_tynks
Użytkownik
943 postów
0 Neutralna
Zainteresowania:Muay Thai
Napisano Ponad rok temu
już nic.
0
budo_gwyn
Użytkownik
825 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
przygotowawczo siady jak najbardziej, przednie i ze sztanga nad glowa. do tego zarzuty, high pull, wyciskanie i martwy oraz podrzuty przodem i tylem. wszystkie te cwiczenia pomagaja w i przygotowuja do dwuboju. mozna do tego dodac pliometryke - zeskoki ze skrzyni z odbiciem od ziemi itp
0
budo_ian17
Użytkownik
302 postów
0 Neutralna
Zainteresowania:BJJ
Napisano Ponad rok temu
podrzuty tyłem??
0
budo_gwyn
Użytkownik
825 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
w sensie sztanga za glowa troche nie po polsku sie wyrazilem
0
budo_novocaine
Użytkownik
5882 postów
0 Neutralna
Zainteresowania:MMA
Napisano Ponad rok temu
behind the neck jerk?
0
budo_gwyn
Użytkownik
825 postów
0 Neutralna
Napisano Ponad rok temu
Behind the neck jerk off, hehehe. Widac na slynnym juz treningu maszych dawnych ciezarowcow
0
budo_itosu
Użytkownik
3089 postów
0 Neutralna
Zainteresowania:Karate
Napisano Ponad rok temu
Robie regularnie od pół roku.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Cel docelowy to 100 kg w podrzucie ale jeszcze mi sporo brakuje.