Soczewki a SW!?!?
Napisano Ponad rok temu
prosze o opinie dotyczące używania soczewek kontaktowych w czasie treningów, sparingów.
czy to w ogóle mozliwe? czy nie ma niebezpieczeństwa dla zdrowia? dodam iż trenuję zarówno parter jak i stójkę, i to całkiem mocno, tzn sparingi mam często, zatem czy przy uderzeniach soczewka nie wylatuje?
nie mam aż tak dużej wady wzroku (ok 2,5 dioptrii minus) ale powiem szczerze że kiedy zdejmę pingle to sporo czasu wzrok mi sie "przyzwyczaja", nie jest to zbyt komfortowe..
czekam na opinie!?
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
fuck.. czyli nie ma opcji?
ew operacja korygująca?...
jest opcja: musisz być szybszy niż przeciwnik
co do operacji, zorientuj się, jak długa przerwa czekałaby Cię po zabiegu - może to być nawet kilka miesięcy bez treningów
Napisano Ponad rok temu
Mi zawsze wypadały a z moją wada jak wypadły to niestety ciężko cokolwiek zoabczyc co praktycznie uniemożliwiało walkę. Teraz mam soczewki tzw ortokorekcyjne, zakładam na noc w dzień sciagam i cos tam widze, dzięki nim moge walczyc ale normalnie bez okularów sie nie obejdzie, a w nocy nawet w okularach praktycznie nic nie widze, bo do nie do końca skorygowanej wady soczewki przez zniekształcenie rogówki wywołały jeszcze astygmatyzm. Wiec ewentualnie możesz tego spróbować podobno niektórym koryguje bez efektów ubocznych ale w odróznieniu od korekcji laserowej te skutki uboczne sa w dowolnym momencie odwracalne ,przynajmniej mam taką nadzieje..
Napisano Ponad rok temu
/Edyta/ Korekcja laserowa polega na ponacinaniu rogowki tak zeby ona zrastajac sie ponaciagala odpowiednio, przez co lepiej widzimy. Niemniej jednak osoby o duzej krotkowzrocznosci maja slabsze siatkowki, ktore moga sie odkleic przy duzym wysilku. Operacja tego nie koryguje.
Napisano Ponad rok temu
co do soczewek moze spróbuj mnie okulista w dobrym gabinecie jak mi dobierali okulary do tych ortokorekcji mówił ze dobraliby mi soczewki tak zeby nie wypadały ale nie wiem, mi zawsze wypadały i dlatego mam te na noc
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że właśnie dobre uwodnienie soczewki i odpowiedni promień krzywizny, jak to zostało wspomniane wyżej odgrywają ważną rolę... Lepiej zainwestować w te, które nosi się krócej... Ja noszę soczewki miesięczne firmy Bausch & Lomb (soflens 59)- dla mnie są rewelacyjne, do tego dobry płyn i jest git. Dodatkowo stosuje krople nawilżające, myślę, że to też wiele daje.
Napisano Ponad rok temu
Bo jezeli soczewka ma sie dobrze trzymac to oprocz dopasowania musi byc elastyczna, coby mogla dobrze sie dopasowac do galki ocznej i ewentualnie razem z nia odksztalcac a nie wyskakiwac.Ja noszę soczewki miesięczne firmy Bausch & Lomb (soflens 59)- dla mnie są rewelacyjne, do tego dobry płyn i jest git. Dodatkowo stosuje krople nawilżające, myślę, że to też wiele daje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening do oceny
- Ponad rok temu
-
cykl treningowy pod SW
- Ponad rok temu