Gościu,
Odniosłem się do.....
i zapamiętaj Gościu to raz na zawsze
Napisano Ponad rok temu
Gościu,
Odniosłem się do.....
Napisano Ponad rok temu
Nie stawiaj proszę spraw na głowie (czytaj: nie bierz mnie za idiotę). Wyraźnie zaznaczyłem, że nie chodzi o walkę (dodam: randori), ale tylko o podejście do swobodnie stojącego partnera i wykonanie na nim techniki. W judo wykonasz każdą, a w dzisiejszym aikido - żadnej. Wciąż wracamy do mojego enigmatycznego przykładu 'zatrzymania chwili w czasie'. Tym różni się aikido od walki, że masz do czynienia z tą właśnie chwilą która zadecyduje o tym, czy przeżyjesz.Nie jest prawdą, że w judo każda technika jest wykonywana.
Napisano Ponad rok temu
Gościu. Nie traktuję Cię jak idioty! Ostatnio się jednak zastanawiałem czy z powodu wieloletniego przebywania za granicą nie straciłeś aby zdolności wyrażania mysli w jezyku polskim. Inaczej nie umiem sobie wytłumaczyć faktu, że nie potrafisz się odnieść do najprostszych kwestii. Wiec jeszcze raz zadaję pytanie: dlaczego w judo wykonasz każdą technikę a w aikido żadnej ( celowo pomijam słowo "dzisiejszym" bo dla istoty sprawy nie ma ono znaczenia)? Moi koledzy uprawiający BJJ czy muai thai pytają mnie czasem o różne zagadnienia techniczne związane z aikido. Demonstruję wtedy na nich techniki ( czyli na swobodnie stojącym partnerze ) i wykonuję KAŻDĄ. Kto tu kogo traktuje jak idiotę?Wyraźnie zaznaczyłem, że nie chodzi o walkę (dodam: randori), ale tylko o podejście do swobodnie stojącego partnera i wykonanie na nim techniki. W judo wykonasz każdą, a w dzisiejszym aikido - żadnej.
Napisano Ponad rok temu
Niestety, nie dyskutujemy, ale się droczymy. Myślę, że rozumiesz różnicę. Tak, dodałem celowo określenie 'dzisiejszym', ponieważ w czasach, kiedy Morihei Ueshiba demonstrował swój pomysł na nową sztukę, to, co robimy dzisiaj w dojo, było by, po prostu, tylko zabawne. A przecież wiemy, że zdobył uznanie autorytetów i został zatrudniony w armii, co było wtedy bardzo ważnym wyróżnieniem. Co demonstrował? Niestety, nikt dzisiaj tego nie wie. Ja spekuluję, bo jednak nie jestem 'kurą'.Wiec jeszcze raz zadaję pytanie: dlaczego w judo wykonasz każdą technikę a w aikido żadnej ( celowo pomijam słowo "dzisiejszym" bo dla istoty sprawy nie ma ono znaczenia)? Moi koledzy uprawiający BJJ czy muai thai pytają mnie czasem o różne zagadnienia techniczne związane z aikido. Demonstruję wtedy na nich techniki ( czyli na swobodnie stojącym partnerze ) i wykonuję KAŻDĄ.
Napisano Ponad rok temu
Film z Tohei Sensei i jego walką z amerykaninem też już kiedyś wklejałem jako przykład kompletnej porażki pewnych założeń technicznych, które do dziś są wbijane studentom aikido przez istruktorów. Przykładem może być praca biodrami określana słowem "kaiten" (zwrot o 180 stopni biodrami) adoptowana z technik miecza, a nie nadająca się do zastosowania w takiej postaci w tai jutsu. Dlatego koncepcję połączenia technik kija, miecza oraz ciała w jeden system ( tzn. wobec tych samych zasad) uważam za porażkę oraz przyczynę obecnej stagnacji w rozwoju technik aikido.dodałem celowo określenie 'dzisiejszym', ponieważ w czasach, kiedy Morihei Ueshiba demonstrował swój pomysł na nową sztukę, to, co robimy dzisiaj w dojo, było by, po prostu, tylko zabawne. A przecież wiemy, że zdobył uznanie autorytetów i został zatrudniony w armii, co było wtedy bardzo ważnym wyróżnieniem. Co demonstrował? Niestety, nikt dzisiaj tego nie wie. Ja spekuluję, bo jednak nie jestem 'kurą'.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
8)Niestety pozostałe pojęcia tzn takemusu aiki oraz kino nagare to w aikido hipostazy czyli byty nieistniejące w rzeczywistości ( takie jednorożce). :wink:
Napisano Ponad rok temu
Kihon to podstawy.Niestety pozostałe pojęcia tzn takemusu aiki oraz ki no nagare to w aikido hipostazy czyli byty nieistniejące w rzeczywistości ( takie jednorożce). :wink:
Napisano Ponad rok temu
No właśnie o tym mówiłem...jednorożce, elfy, midichloriany.ja bym to okreslil ciut inaczej...
Napisano Ponad rok temu
No to jest tak jakby uogólnienie... :twisted: :twisted: :twisted:...we współczesnym aikido nie znajduje się żaden element łączący techniki podstawowe z ich spontanicznym zastosowaniem, adekwatnym do sytuacji...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[
aikido jest tylko jedna ze sciezek ktora umozliwia to wszystko...
kazdy i wszedzie moze posiasc ki ai np, tylko ze my ludzie zachodu za bardzo patrzymy na zewnetrzne szczegoly i na nich za bardzo sie skupiamy i za bardzo chcemy osiagnac akurat to, co tak naprawde nie jest az tak istotne..
Napisano Ponad rok temu
Niestety, we współczesnym aikido henka waza i kaeshi waza to tylko układy choreograficzne, wykonywane w ścisłej wspólpracy uke i tori. Instruktorzy wmawiają studentom, że powtarzając przez 10, 20, 30 lat podstawy osiągną wyższy poziom umiejętności.
Napisano Ponad rok temu
Niestety, za cienki jestem w teorii. :roll: , ale na szczęście nadrabiam praktyką... :twisted: :twisted: :twisted:Chętnie przeczytam jakieś uszczególnienie.
Dla jasności - chodzi mi o metodę treningową występującą (?) w aikido, pozwalającą na przejście od technik podstawowych do spontanicznych.
Napisano Ponad rok temu
teraz to zauwazylem, tylko ze tu nie chodzi o zaden blad...Jeżeli nie możesz wykonać techniki bo popełniłeś błąd
Napisano Ponad rok temu
Ale to, przyznam, ładnie opisałeś...Kihon to podstawy...
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu