W imię zasad...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzięki Voivod!Ale to, przyznam, ładnie opisałeś.
No to idźmy dalej. Chcę zaznaczyć, że istnieje duża różnica pomiędzy kihonem opisanym przeze mnie ( tzn. opartym na prostej reakcji ruchowo-czuciowej) a tym, co widzimy często na treningach, albo - jeszcze lepiej - na pokazach i egzaminach. Otóź, istotą egzaminu jest zademonstrowanie znajomości technik, a nie umiejętności ich stosowania w walce. Dlatego do egzaminu bierzemy sobie "dobrego uke", tj. takiego, który mi będzie dobrze chodził, a więc współpracował tak, abym mógł te techniki zaprezentować według wymaganego przez egzaminatora wzorca.
Tymczasem kihon oparty na prostej reakcji ruchowo-czuciowej powinien zawierać istotny element każdej walki - atak. Atak, to nie tylko forma ( np. shomen uchi ) ale przede wszystkim "działanie zmierzające do zmiany zastanego toku zdarzeń w kierunku własnego celu walki". Uke chce uderzyć tori w głowę atakiem shomen uchi, a uke chce temu przeciwdziałać robiąc ikkyo omote. Przy takim kihonie nie ma już współpracy, ponieważ uke wybiera właściwy dla siebie moment i szybkość ataku olewając to, czy tori zdąży wejść, czy nie. Efektem takiego treningu jest - czego zapewne doświadczyliście - że na dziesięć prób wejścia z ikkyo omote osiem kończy się twardym blokiem. Zbyt długie skupianie się na kihonie prowadzi więc w pewnym momencie do zupełnego zaniku postępów, o spadku motywacji do treningu i takich tam nie wspominając. Dlatego konieczne jest wejście na wyższy poziom praktyki - kształtowania reakcji złożonej.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
do władających językiem japońskim prośba
- Ponad rok temu
-
- Najlepszy nauczyciel -
- Ponad rok temu
-
pare fotek z paru stazy z sensei Tamura 2009
- Ponad rok temu
-
--- Dlaczego Aikido, a nie Aiki-Jitsu? ---
- Ponad rok temu
-
Niepotrzebny fizolski power
- Ponad rok temu
-
Sensei Christian Tissier w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Staż Aikido | Dariusz Bieńkowski 5 Dan
- Ponad rok temu
-
VIII Letnia Szkoła Aikido Złotów 2009 (1-8 sierpnia)
- Ponad rok temu
-
Shihan André Cognard w Warszawie, 14 czerwca 2009
- Ponad rok temu
-
California 2009
- Ponad rok temu