ból nóg, od kostek w górę
Napisano Ponad rok temu
Na forum jestem nowy, chciałbym jednak zaznaczyć, że zanim zdecydowałem się coś tu napisać to pobieżnie (lub badz szczegółowo) przejrzałem sporą cześć forum budo.net
Mam 25 lat, 190cm, 103kg wagi (niestety nie samych mięśni, mam nadwagę). Zainteresowowałem się sztukami walki ponieważ chciałbym zerwać z moim obecnym trybem życia (praca - komputer, dom - komputer) i zacząć robić coś pozytywnego. Z różnych powodów myślę nad boksem. Niechciałbym jednak okazać się ostatnim cieniasem po pierwszym treningu, więc zacząłem intensywnie ćwiczyć by nabrać troche ogłady zanim rzucę się w objęcia jakiegoś klubu. Biegam i macham w domu hantelkami.
I tu zaczał się problem, konkretnie z bieganiem. Udało mi sie narzucić dyscypline codziennego biegania, niestety okazuje się że po przebiegnięciu dłuższego odcinka zaczynam odczuwac straszny ból od kostek do mniej więcej połowy drogi do kolana. Czuje jakby bolały mnie kości (stawy?). Próbowałem to ignorować (fight through pain!) myśląc że minie po paru dniach jednak zaczynam mieć obawy czy dobrze robię kontynuując bieganie.
Podejrzewam, ze moze to byc wypadkowa prowadzenia siedzącego trybu życia, braku kondycji/formy, moje nogi nie są przyzwyczajone do biegu z obciążeniem 100+kg.
Czy w związku z tym powinienem zaprzestać biegania i np. przesiąść się na rower, żeby wzmocnić nogi, zrzucić trochę masy i wtedy wznowić biegi? Czy moze nie ma to sensu?
Co ciekawe nie odczuwam bólu w momencie biegu (jeżeli zaczynam biec z bólem to mija) ale gdy się zatrzymam to naprawdę jest cięzko. Może mogłbym jakoś wzmocnić nogi ćwiczeniami w domu? Czy może jest to temat dla lekarza?
Z góry dzieki za pomysly i odpowiedzi. To kwestia dla mnie smiertelnie ważna, gdyż bardzo zalezy mi na tej zyciowej zmianie i niezle sie zawziołem : )
frg
Napisano Ponad rok temu
musisz zrobic krotka przerwe i potem powoli i systematycznie dodawac.
rower moze byc, i wiele innych. sprawdz sobie rosstraining.com
Napisano Ponad rok temu
ps. z czasem to ustępuje, ale u mnie jeszcze nie zniknęło do zera.
Napisano Ponad rok temu
Po przerwie możesz np. zastosować ten plan: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Powodzenia. :-)
P.S.
Rozumiem, że dietę już masz.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Runners who race over rough terrain such as cross-country runners tend to tape just above the ankle and just below the knee with sports tape to prevent movement of bones, primarily the shin to prevent painful shin splints. This is also done to reinforce weak ankles and reduce the chance of sprains and other injuries.
Próbował ktoś? faktycznie pomaga?
Napisano Ponad rok temu
Podsumowujac to co pisaliście i to co wyczytałem jako środki zaradcze:
- poprawić technikę biegania (to mogło być problemem u mnie, glownie skupialem sie na tym zeby dobiec a nie jak biegne)
- nie biegać po betonie i asfalcie (zdarzało się)
- lepsze rozciąganie przed i po ćwiczeniach (jako typowy newb niedoceniłem jak istotna jest dobra rozgrzewka i rozciąganie)
- nalezy pracowac nad wzmocnieniem tych partii nóg np w domu
- jezeli boli to nie ma sily i nalezy zrobic przerwe i ćwiczyć inaczej (rower etc) po paru dniach powinno ustapic.
W ramach uśmieżania bólu zastosowałem lodowaty prysznic na te rejony (zamiast polecanych okładów lodu) - niesamowita ulga.
fajny artykuł na ten temat Shin Splints: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Co do obwiązywania to nie wiem czy bedę tego probował bo jeszcze zrobie sobie krzywde (z moją wiedzą na ten temat).
Rozumiem, że dietę już masz.
Po lekturze tematu "Chudniemy!!" doszedłem do wniosku, że na początek zastostuje dietę NŻT + postaram się jeść mniej i częściej + warzywa i owoce. Może być cięzko z tym. Niestety ale od dziecka byłem intesywnie tuczony w polskim stylu - 2 daniowy obiadek 0.5kg ziemniaczków itd. Podejrzewam, że mam mocno rozepchany żołądek. No ale zobaczymy.
Jak mi przejdzie Shin Splints to postaram się dorzucić trening internwałowy tak jak polecano w podczepionym temacie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zakrwawieni sportowcy,a HIV
- Ponad rok temu
-
Pseudo silka w pokoju.
- Ponad rok temu
-
Dieta dla sportów walki
- Ponad rok temu
-
Kelton czy Marbo-Sport?
- Ponad rok temu
-
Trening siłowy bez sprzętu- Oliver Lafay
- Ponad rok temu
-
bol plecow po 6 godzinach snu....?
- Ponad rok temu
-
Stabilizator po operacyjny na kolano z regulacją konta...
- Ponad rok temu
-
słaba wytrzymałość mięśniowa
- Ponad rok temu
-
najlepszy srodek na biegunke
- Ponad rok temu
-
Dyskusja: Ulokowanie czasowe treningu silowego
- Ponad rok temu