Skocz do zawartości

Zdjęcie

Senshido

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
231 odpowiedzi w tym temacie

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Senshido

Mylisz się. To nie jest żaden dim mak. To jedna z wielu prostych technik walki, nie wymagająca jakichś nadzwyczajnych umiejętności, długotrwałego trenowania, itp. Przydatna w samoobronie. Jako rzekłem, dla mnie to fajna nakładka na BJJ czy aikido.

Dokladnie opisales jak sie sprzedaje wynalazki typu dim mak.
Sa niby proste, bron boze nie wymagaja dlugotrwalego treningu (kto by mial czas...) tylko musisz poznac sekret - nabyc dvd/ odwiedzic kurs - i my cie szybko nauczymy i ty to wlaczysz we wlasny system.

Jestem w stanie zrozumiec tego shreddera jako prosty myk dla lasek jak je ktos napadnie jako 1 reakcja (tez mam pewne watpliwosci) ale w tym kontekscie po sprowadzeniu faceta na ziemie nie mam pojecia co to.
Dodatkowo jak kazda technika bazujaca na bolu - nie zadziala na ostro najebanych, naspeedowanych itd.
Natomiast nie watpie ze na seminariach na nieoporujacych ludziach robi furore.
  • 0

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W innym artykule z kolei czytałem, że jakieś jego kursantki zastosowały to z powodzeniem, po kilku latach od kursu w realnej sytuacji. No i dla mnie trochę SF.

Dlaczego SF? Ja czytałem o brytyjskim weteranie WW II, który w latach 80-tych obronił się techniką Fairbairna, której od czasów wojny w ogóle nie trenował. Przeświadczenie, że trzeba latami coś trenować aby się obronić na ulicy, to mit. Większość ludzi, którzy się obronili, w ogóle nic nie trenuje. Opisywałem na forum taką historię:

W 2008 roku dokonano zamachu na kobietę - świadka w sprawie przeciwko szajce sutenerów, prowadzonej przez policję i prokuraturę w Poznaniu. Zamachowcem był 45-letni recydywista. Umówił się z ofiarą ( prostytutką ), ta zaprosiła go do mieszkania. Pod drzwiami bandyta wepchnął kobietę do środka, wyciągnął broń, przeładował i skierował lufę w jej głowę. Ta w ostatniej chwili kopnęła gangstera w rękę. Padł strzał, ale niecelny. Pistolet upadł na podłogę i wyleciał z niej magazynek. Wówczas bandyta wyciągnął nóż, ale kobieta tak walczyła, że w końcu zrezygnował i wybiegł z mieszkania. Broń palna to TT-ka/składak, oficjalnie zniszczona komisyjnie w 2002 roku w Komendzie Wojewódzkiej Policji w Bydgoszczy (!).

Jurgen Holler, Axel Maluschka, Stefan Reinisch, autorzy książki "Samoobrona kobiet" przedstawili analizę 522 przypadków przestępstw seksualnych z lat 1991-1994 ( dane policji w Hanowerze). Wynika z nich, że podjęcie działań obronnych ( silnego oporu) spowodowało zaniechanie czynu w ponad 84 % przypadków (ogółem), 72% - w przypadku przestępstw w mieszkaniu, 96% - w przypadku przestępstw na zewnątrz/publicznie oraz 100% (!) - w samochodzie czy innym mobilnym miejscu zdarzenia. Z tych 522 przypadków tylko JEDNA kobieta miała do czynienia z treningiem sztuk walki. Dlaczego więc jakaś kobieta nie mogła by zastosować shreddera, który jest techniką o instynktownym charakterze?

Sa niby proste, bron boze nie wymagaja dlugotrwalego treningu (kto by mial czas...) tylko musisz poznac sekret - nabyc dvd/ odwiedzic kurs - i my cie szybko nauczymy i ty to wlaczysz we wlasny system.

To co? Wolno sprzedawać DVD z brazylijskim jiu jitsu/MMA, a nie wolno ze shredderem? W takich czasach żyjemy, że wszystko jest na sprzedaż. Nawet dramat małej Madzi. :cry: Ja tam przekonałem się o skuteczności shreddera zanim się dowiedziałem, że ma toto taką nazwę. ;-)

Dodatkowo jak kazda technika bazujaca na bolu - nie zadziala na ostro najebanych, naspeedowanych itd.

Kolejny mit. Że na ulicy wszyscy albo większość jest ostro najebana, naspeedowana, itd. Poza tym, shredder nie opiera się tylko na bólu, tylko na manipulowaniu całą głową.
Nie demonizujcie, nie uogólniajcie. Shredder to po prostu technika. Taka sama jak kop w jaja, lewy prosty albo duszenie zza pleców. I jak każda technika ma swoje miejsce i czas do zastosowania.
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z tych 522 przypadków tylko JEDNA kobieta miała do czynienia z treningiem sztuk walki.

Jak to nie jest koronnym argumentem, ze trening sztuk walki pod samoobrone jest bez sensu to nie wiem co jest:):)

To co? Wolno sprzedawać DVD z brazylijskim jiu jitsu/MMA, a nie wolno ze shredderem?

Wszystko wolno.
Ja mam takie wrazenie, byc moze mylne, ze w przypadku combatow sprzedaje sie ludziom prewna droge na skroty (np. wmaiwanie ze to techniki "instynktowne" wiec szybkie do nauczenia) z tym, ze skrot jest do nikad. Albo ktos cwiczy wiele lat jakies sensowne sztuka walki i wtedy shredder nie jest mu potrzebny albo cwiczy na seminarium w weekend i wtedy huja z tego bedzie jakiej bys mu techniki nie pokazal.

Kolejny mit. Że na ulicy wszyscy albo większość jest ostro najebana, naspeedowana, itd. Poza tym, shredder nie opiera się tylko na bólu, tylko na manipulowaniu całą głową.

Z moich skromnych doswidczen, techniki bazujace na bolu sa najbardziej zawodne, manipulowanie glowa faceta na ziemi ma maly sens w kontekscie tego filmiku, a po 3 moge ci powiedziec z doswiadczenia, ze problem z manipulowaniem paluchami przy twarzy jest tak jak przy fish hookach - swietnie to wychodzi na pozorancie ale jak ktos oporuje to sie okazuje np. ze bardzo latwo palca odgryzc.
Chcialbym jednym zdaniem zobaczyc tego shreddera na kims, kto sie aktywnie broni, oddaje ciosy itd.

Shredder to po prostu technika. Taka sama jak kop w jaja,

Zgodze sie, kolejna mityczna wg. mnie technika, ukochana przez rozne kombaty, ktora w tzw. realu dziala moze w 10%.
  • 0

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak to nie jest koronnym argumentem, ze trening sztuk walki pod samoobrone jest bez sensu to nie wiem co jest:):)

Bez sensu to wg mnie jest zbieranie znaczków i hodowanie rybek akwariowych. Możemy tak długo się przekomarzać.
Ale są ludziska, którzy na co dzień mają do czynienia z przemocą ( policjanci, ochroniarze/bramkarze, strażnicy więzienni albo...wychowawcy ze specjalnych ośrodków szkolno-wychowawczych ) i muszą trenować pod samoobronę.

Zgodze sie, kolejna mityczna wg. mnie technika, ukochana przez rozne kombaty, ktora w tzw. realu dziala moze w 10%.

Taaa...ale w zawodach MMA kop w jaja ( i to przez ochraniacz ) ma 100% skuteczność! ;-)
A jakie techniki nie są, wg Ciebie, mityczne? Bo nie bardzo wiem do czego zmierzasz.
  • 0

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No właśnie, cały problem polega na tym, ze gdy przeciwnik rozpoczyna robić shreddera to nie myślisz o oddawaniu ciosów, aktywnej obroni itp. Nie myślisz o zadawaniu uderzeń, sięgnięciu po nóż czy jakimkolwiek ataku. Myślisz tylko o jednym, żeby jak najszybciej uciec. Twój układ nerwowy jest tak przeciążony ciągłym atakiem że jesteś zupełnie bezradny. I to wszystko się dzieje nawet w wersji "light" bez wbijania palców w oczy, rozrywania miękkich tkanek, odrywania uszu, zadawania krótkich ciosów, skręcania z całej siły szyi itp. Obejrzyj sobie filmiki ze strony 11 tego wątku, a przekonasz się, że shredder nie ma nic wspólnego z dim mak. Ba, shredder nie jest nawet techniką, tylko koncepcją polegającą na ciągłym ataku z ekstremalnie bliskiej odległości, bez cofania ręki do zadania uderzenia (ekonomia ruchu), ze szczególnym nastawieniem na atak na wrażliwe punkty (oczy, gardło, twarz), z uwrażliwieniem dotykowym (tactile sensitivity), bez zaplanowanej z góry sekwencji ruchów, za to z uwzględnieniem zasady "najbliższa broń do najbliższego celu". Jeśli twoja ręka znajdzie się w pobliżu twarzy przeciwnika (na przykład po zadaniu uderzenia), to zamiast cię cofać zaczyna od razu zadawać mu ból, atakując najbliższe dostępne cele. Twoje palce wbijają się w oczy, szarpią za skórę twarzy lub włosy, łokcie zadają krótkie uderzenia, dłonie uderzają jeśli nadarzy sie okazja lub skręcają głowę itp. Druga ręka robi to samo, a przeciwnik nie wie na co ma reagować, zwłaszcza, że twoje ręce są cały czas w ruchu. Nawet jeśli uda mu się je złapać to kopiesz go, gryziesz, wywołujesz "flinch reaction", oswabadzasz którąś rękę i kontynuujesz atak. Cały czas jesteś w bardzo bliskiej odległości, nie pozwalając mu uciec i starając się przejść za plecy przeciwnika.

Gdy Richard zademonstrował na mnie shreddera, byłem bezradny jak dziecko. Nawet w wersji "light" z umiarkowanym użyciem siły jest to skrajnie nieprzyjemne doznanie. Wolę nie myśleć co by się działo przy shredderze zastosowanym z pełną siłą.

Pashunio, shreddera najczęściej ćwiczę podczas treningów Krav magi. W trakcie ćwiczenia różnych technik staram sie tak ustawić by moje dłonie znalazły się na twarzy i głowie partnera. Wiem, ze z takiej pozycji wykonanie shreddera to już czysta formalność. I co jakiś czas go robię, a partner po chwili wstaje z ziemi z wyrazem twarzy "co to, k..wa, było?"
No i też ćwiczymy shreddera na MNGCRDR (małej, nieformalnej grupie ćwiczącej różne dziwne rzeczy). Czasem robimy tam shreddera wolno, pilnując by każdy kolejny ruch wypływał z poprzedniego i zgodnie z zasadą najbliższa broń do najbliższego celu). A czasem robimy go szybko, choć wciąż w wersji light, na przeciwniku który próbuje stawiać opór (choć trudno go nazwać oporującym ;) ) No i wciąż szukam sekcji która miałaby na wyposażeniu BOBa.

Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale są ludziska, którzy na co dzień mają do czynienia z przemocą ( policjanci, ochroniarze/bramkarze, strażnicy więzienni albo...wychowawcy ze specjalnych ośrodków szkolno-wychowawczych ) i muszą trenować pod samoobronę.

I jak policjant wytlumaczy w sadzie dlaczego np. trwale oslepil faceta rzuconego na ziemie i po drodze go pogryzl? Nie wspominajac o wychowawcy w osrodku?
Dla kogo jest ta technika?

Taaa...ale w zawodach MMA kop w jaja ( i to przez ochraniacz ) ma 100% skuteczność!

Zalezy jak sie trafi:) Dla mnie kop w jaja ma po prostu mala success rate w porownaniu np. z prawym prostym w srodek nosa.

Gdy Richard zademonstrował na mnie shreddera, byłem bezradny jak dziecko.

Oczywiscie ze tak, poszedles na szkolenie, zaplaciles, chciales sie czegos nauczyc, mniej lub bardziej swiadomie oczekiwales ze to bedzie dzialac.
Tej techniki z zalozenia albo sie nie da - albo jest bardzo ciezko przeciwczyc na oporujacym przeciwniku - tak samo kopa w jaja, wydlubuwania oczu itd.
Nie chce sie z wami spierac na sile - prosty przyklad - jest ta slynna walka Nakai Gordeau - gdzie Nakai probuje Goredau zalozyc chyba ankle lock a ten mu bezpardonowo w tym czasie wydlubuje oko - w efekcie trwale go oslepiajac. Nie przeszkadza to Nakai dopiac dzwigni.

Podsumowujac, ja uwazam ze jako ciekawostka mozna sobie cos takiego przerobic, natomiast w praktyce moze zadziala, moze nie, a moze tak kogos tym wkorwisz ze dostanie zastrzyk sil :)

Co do sedna jeszcze - Rory Miller, ktory jest tu tak powazany, popelnil taka tabele (z ktora sie nie zgadzam:) of kors ale to osbny temat ) goal vs technique - tam pressure points czyli shredder ma najwezsze zastosowanie - tylko jako pain. Najszersze ma joint locks potem strikes.
Ten sam miller pisze ze "in self defence pain is always an extra never a primary aim" - zaraz obok tej tabelki. Wiec pozostaje wam aspekt kontroli glowy, ktory jest delikatnie mowiac slaby.

w temacie - slaby - ide konczycogladac mission impossible4:)
  • 0

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I jak policjant wytlumaczy w sadzie dlaczego np. trwale oslepil faceta rzuconego na ziemie i po drodze go pogryzl? Nie wspominajac o wychowawcy w osrodku?

Co Ty, kuźwa, z tym trwałym oślepianiem i wydłubywaniem oczu? Widziałeś, żeby Richard D. kogoś na tych filmikach oślepił? Przecież to nie do tego służy. Wystarczy soft shredder żeby np. założyć mata leo, w stójce albo parterze. Przekonałem się o tym na własnej skórze podczas treningów BJJ. Poza tym, moja uwaga dotyczyła kwestionowanej przez Ciebie sensowności trenowania sztuk walki pod samoobronę, w której shredder to tylko jeden z wielu elementów.

Tej techniki z zalozenia albo sie nie da - albo jest bardzo ciezko przeciwczyc na oporujacym przeciwniku - tak samo kopa w jaja, wydlubuwania oczu itd.

No nie mów mi, że np. umiesz kopnąć low kicka, a nie umiesz kopnąć kogoś w jaja!
  • 0

budo_mradu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3413 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Akahige - jestes pewien, ze chciales napisac, ze policjantowi potrzebny jest trening w kierunku samoobrony? A nie przypadkiem ŚPB? Taki shredder nie miałby zadnego zastosowania dla policjanta, ot chocby dlatego, ze nie jest wymieniony jako jeden z ŚPB.
Malo tego - policjanci takich cudow nie cwicza, a przynajmniej nie w CSP. W CSP cwicza boks, kickboxing, judo i zapasy - czesto zmiksowane w postaci przedmiotu pod nazwa "sila fizyczna jako ŚPB" (o ile mnie pamiec nie myli) i jest czyms, co moznaby okreslic jako MMA z wieksza iloscia "patentow" i dzwigni na male stawy.
  • 0

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Akahige - jestes pewien, ze chciales napisac, ze policjantowi potrzebny jest trening w kierunku samoobrony?

Tak, jestem pewien. Policjantowi, jak każdemu, przysługuje prawo do obrony koniecznej.

A nie przypadkiem ŚPB? Taki shredder nie miałby zadnego zastosowania dla policjanta, ot chocby dlatego, ze nie jest wymieniony jako jeden z ŚPB.

Oczywiście, że jest! Mówi o tym ustawa o policji ( art. 16 ) oraz rozporządzenie RM w sprawie określenia przypadków oraz warunków i sposobów użycia przez policjantów środków przymusu bezpośredniego. Par. 3 wymienia "siłę fizyczną w postaci chwytów obezwładniających oraz podobnych technik obrony lub ataku". Par. 5 stanowi, co następuje:

§ 5. 1. Siłę fizyczną stosuje się w celu obezwładnienia osoby, odparcia czynnej napaści albo zmuszenia do wykonania polecenia.
2. Używając siły fizycznej, nie wolno zadawać uderzeń, chyba że policjant działa w obronie koniecznej albo w celu odparcia zamachu na życie, zdrowie ludzkie lub mienie.

Shredder nie polega na uderzaniu, nie polega też na oślepianiu ani rozrywaniu twarzy na strzępy, jak się niektórym zdaje. Ułatwia założenie duszenia albo prostego obalenia na ziemię. Nie zostawia trwałych obrażeń.
Na temat wyszkolenia polskiej policji nie chcę się tu wypowiadać, to temat rzeka. Policjanci nie potrafią strzelać, stosować środków przymusu bezpośredniego, garbią się, łażą z rękoma w kieszeni na służbie, do kierowców zwracają się per "ty", panienki/policjantki w mundurach robią zakupy w galeriach handlowych i śmigają potem z reklamówkami w obu rękach i bronią w otwartych kaburach. To niektóre tylko cytaty ( z pamięci ) z innych for internetowych.
Panowie, czytajcie całość tego, co piszę. Podałem przykład środowisk, które z racji specyfiki działania na co dzień stykają się z przemocą. Prawda jest taka, że wszystkie te systemy RBSD powstają na Zachodzie ( głównie w USA ). W Polsce pod tym względem jest pustynia. Niektórzy piszą tu o "różnych combatach". Ja się pytam: jakich combatach? Takie systemy jak BAS-3 czy Combat 56 powoli stają się hipostazami. Istnieje głównie krav maga. Kto w Polsce nauczy człowieka takich rzeczy jak point shooting albo czegoś takiego, co pokazuje Kelly McCann w filmie Combative Pistol?
I dlatego ten biedny Thufir Hawat musi jeździć na porządne seminaria z RBSDS za granicę i wydawać ciężką kasę na to... ;-)
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ułatwia założenie duszenia albo prostego obalenia na ziemię. Nie zostawia trwałych obrażeń.

To co wy sie tym shredderem, po uszach gilacie? :)
Moze to sie tickler nazywa?
Teraz zupelnie nie rozumiem po co po sprowadzeniu faceta na ziemie zamiast albo go unieruchomic albo sie oddalic facet go po twarzy maca?

No i istnieje w koncu jakis przyklad tej techniki na czynnie oporujacym przeciwniku? wszystko co znalazlem to jak na tych filmikach.

No nie mów mi, że np. umiesz kopnąć low kicka, a nie umiesz kopnąć kogoś w jaja!

Nie chodzi o wykonanie kopnieca tylko o otrzymanie zamierzonego efektu, jak chcesz to przecwiczyc w przypadku trafienia w krocze?
  • 0

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gdy Richard zademonstrował na mnie shreddera, byłem bezradny jak dziecko.

Oczywiscie ze tak, poszedles na szkolenie, zaplaciles, chciales sie czegos nauczyc, mniej lub bardziej swiadomie oczekiwales ze to bedzie dzialac.

Bywały seminaria z którymi wiązałem duże nadzieje, a wychodziłem z nich bardzo rozczarowany (z jednego nawet przed zakończeniem), tak więc to nie jest tak, że oczekiwałem że będzie działać i dlatego sie jej "poddałem". Gdy partner/przeciwnik stawia opór po prostu zwiększa się siłę robienia shreddera, aż przestanie się opierać. Jak to mawia Richard: "make him respect the shredder" :)

Najlepiej ściągnij sobie DVD ze shredderem (było i chyba jest dostępne w emule) i z otwartym umysłem poeksperymentuj z tą koncepcją z kolegami. Jeśli uznasz ją za użyteczną to super. Jeśli nie, to utwierdzisz się w dotychczasowych przekonaniach (stawiam raczej na drugą możliwość :) )

I dlatego ten biedny Thufir Hawat musi jeździć na porządne seminaria z RBSDS za granicę i wydawać ciężką kasę na to... ;-)

A w maju się wybieram do Edynburga na Rory Millera :)

Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gdy partner/przeciwnik stawia opór po prostu zwiększa się siłę robienia shreddera, aż przestanie się opierać.

No i dalem wam przyklad z zycia kiedy facet mial wydlubywane oko i nie przestal sie opierac. - zreszta nie mozesz zwiekszac ciagle sily bo przeciez nie mozesz pozostawic trwalych uszkodzen ciala (podobno).

Najlepiej ściągnij sobie DVD ze shredderem (było i chyba jest dostępne w emule) i z otwartym umysłem poeksperymentuj z tą koncepcją z kolegami.

Juz to zrobilem, fishhooki, wydlubywanie oczu itd. z 10 lat temu bedzie (nie nazywalo sie to shredder, ale to nie jest jakas super nowa koncepcja) jak nie wiecej, dzialalo srednio, szczegolnie jak kots szarpie glowa i probuje gryzc, oddawac rekami i kopac.
Od tamtego czasu zastosowani na teh streetz mnie juz nie interesuja i chyba tak juz zostanie wiec moze rzeczywiscie pozostanmy, kazdy przy swoim zdaniu.
Zaluje ze nie zobaczylem tego filmu na oporujacym.
  • 0

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W shredderze nie ma fishhooków, nie wkłada się palców w usta przeciwnika by odruchowo nie ugryzł. Nie wiem co ściągnąłeś, ale na pewno nie był to shredder. Tez przy shredderze twój partner nie miałby szansy kopnąć, chocby ze względu na bliski dystans.

Wydaje mi się, że w dalszym ciągu nie rozumiesz na czym polega koncepcja shreddera. To nie jest nacisk na punkty witalne, tak jak na przykład wciskanie przeciwnikowi kciuka w punkt za uchem albo w oko. Shredder polega na CIĄGŁYM ataku bez odrywania dłoni od twarzy przeciwnika, a dłoń nie zatrzymuje się, jest w ciągłym ruchu. Richard Dimitri trafnie porównuje to do ataku roju pszczół. Możesz znieść ukąszenie jednej pszczoły (nacisk na punkt witalny), ale nie poradzisz sobie z atakiem całego roju. Wytwarza to przede wszystkim psychologiczny efekt totalnej paniki. Shredder w wersji "light" nie jest bardzo bolesny, ale totalnie przeciąża system nerwowy który totalnie się gubi. Jeszcze raz polecam ściągnięcie shreddera Richarda Dimitri, warto :)

Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W shredderze nie ma fishhooków, nie wkłada się palców w usta przeciwnika by odruchowo nie ugryzł.

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - w takim razie ktos im powinien powiedziec zeby zmienili logo.
Tak samo nie teges cos z tym brakiem trwalych obrazen patrzac na to ich logo.

Wydaje mi się, że w dalszym ciągu nie rozumiesz na czym polega koncepcja shreddera.

To prawda.
Sprawdzmy wiec na strone senshido:

it is a close quarter conceptual tool that was designed to shift the predatory/prey instinct and bypass the startle to flinch mechanism enabling any person (any size or strength) to successfully defend themselves without any prior training.

I dalej:

It requires minimal training, it isn't pretty and it isn't technical in nature.

Jesli wierzysz w powyzsze, czyli w technike/koncepcje/jak sobie to tam nazwiesz, ktora: nie wymaga bazy w postaci treningu a przy tym pozwoli ci pokonac wiekszego i silniejszego przeciwnika to wg. mnie wierzysz w dim maki / sztuczki magiczki.

Powiem ci szczerze jaki jest moj problem - Dymitri sprzedaje jakistam system samoobrony, mysle ze nawet nienajgorszy, ale potrzebowal marketingowy gimmick wiec ma tego shreddera tm. przy pomocy ktorego wmawia ludziom rozne cuda, ktore oni chca ulsyszec, ze nie musisz nic wczesniej cwiczyc, ze pokonasz wiekszego itd. Ja to rozumiem, on z tego zyje, ale nie badz zdziwiony ze ludziom, ktorzy troche cwicza od razu sie zapali lampka bullshido.

Koniec tematu dla mnie, niczego sie juz nie dowiem chyba nowego, dalej nie wiem dlaczego to ma byc skuteczniejsze niz wydlubanie komus oka i przy tym pozostawic mniej sladow, dalej nie widzialem ani jednego przykladu uzycia tego w sytuacji "aliveness".
  • 0

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Cały czas ludzie mówią o tym Richardowi, a Richard cały czas przeprasza za to logo :)

Na polecanym przeze mnie video znajdziesz przykłady shreddera wykonywanego na oporującym przeciwniku. Richard mówi mu "come at me however you like and don't let me shred you". Jeśli nie chcesz poświecić 1h20minut na obejrzenie zwykłego wideo zawierającego odpowiedzi na twoje wątpliwości, to faktycznie dalsza dyskusja jest bezcelowa.

Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Shredder na oporującym przeciwniku:

Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przeciez to demonstracja jest. Obie strony wiedza co bedzie demonstrowane i jak sie zachowac.
Dodanie muzy z RATM i faceta w rekawicach ktory nawet nie uderza na full nie zmienia tu nic.
  • 0

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale co ma zmieniać? Naprawdę potrzebujesz filmu z youtuba aby wiedzieć, co czuje się podczas tarmoszenia ryja ( za przeproszeniem )? ;-)

It requires minimal training, it isn't pretty and it isn't technical in nature.
Jesli wierzysz w powyzsze, czyli w technike/koncepcje/jak sobie to tam nazwiesz, ktora: nie wymaga bazy w postaci treningu a przy tym pozwoli ci pokonac wiekszego i silniejszego przeciwnika to wg. mnie wierzysz w dim maki / sztuczki magiczki.

To nie jest kwestia wiary, tylko wiedzy na temat tego, jak powstaje nawyk czuciowo-ruchowy.
Ja kiedyś zastosowałem w walce ( solówka ) stosunkowo trudną technikę, a mianowicie "nożyce kraba" ( kani basami ) czyli to:

Nigdy, powtarzam - nigdy, nie przećwiczyłem tej techniki wcześniej w sparringu z oporującym przeciwnikiem. Zrobiłem ją, bo mi się podobała. W efekcie spowodowałem w tej solówce kontuzję stawu skokowego u mojego przeciwnika i było po walce. I jeszcze reputację killera zyskałem! :lol:
  • 0

budo_czarny msciciel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 858 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak ktos tak cwiczy jak na tym filmiku to sie moze zdziwic jak mu przeciwnik w tzw. realu nie zaprzestanie ataku po kopnieciu kolanem w lokiec.
Jesli ty ogladasz ten filmik i uwazasz ze "przeciwnik" nie kooperuje i oporuje to niestety mamy inne definicje oporowania.

Naprawdę potrzebujesz filmu z youtuba aby wiedzieć, co czuje się podczas tarmoszenia ryja ( za przeproszeniem )?

Pisalem o tym przy innej okazji, ostatnio np. facet mi wiercil w szczece dziure lokciem; bardzo to bylo nieprzyjemnie, bolesne itd. co nie zmienia faktu ze jakos nie odklepalem i cwiczylismy dalej. Ostatnio natomiast sluchalem sobie wywiadu z Johnem Wangiem takim panem od shuai jiao ktory opisywal jak sie przekonal na walsnej skorze przypadkiem- kolejny kombatowy mit - ze uderzenie w krtan z calej sily nie zabilo go - takie to sa te smiertelne techniki co sie ich nie da na pelnej sile przeciwczyc...chyba wtedy zupelnie porzucil zimen.
Sam tez cwiczylem dosyc dlugo techniki typu zlamanie karku z chwytu za glowe, wygladalo to sensownie, dalo sie to przeciwiczyc w formie i powoli na osobie - ale zawsze traktowalem to jako ciekawostke historyczna a nie cos co kiedykolwiek komukolwiek zrobie.

Fajnie ze ci nozyce kraba wyszly (viet vo dao to na potege robia) - mi raz wyszlo na ulicy podciecie i rzut z chen taiji ale dalej nie wierze ze to skuteczna technika byla.
  • 0

budo_akahige
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2407 postów
5
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

mi raz wyszlo na ulicy podciecie i rzut z chen taiji ale dalej nie wierze ze to skuteczna technika byla.

Możesz to wyjaśnić? Wykonałeś skuteczne podcięcie i rzut ale dalej nie wierzysz, że to skuteczna technika? Zaiste, wielka jest Twa niewiara! ;-)

P.S. A uderzenia w krtań z pełną siłą nikt nie przeżyje ( nawet pełna siła nie jest potrzebna )... :nie:
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024