Zaiste, wielka jest Twa niewiara!
Raz slyszalem o takim przypadku podobno, ze gen ciemnej skory moze byc w takim regresie ze sie ujawnia co ilestam pokolen, wiec moze sie zdazyc ze biala kobieta urodzi bialemu mezczyzne czarne dziecko - uwierzylbys ze to twoje jakby ci sie tak przytrafilo?
A jest to mozliwe...
Problem z tymi historiami ulicznymi jest taki ze komus kiedys wyszlo wszystko co najmniej raz. Dim maki, 1 strzalowe ko, dzwignie na sam nadgarstek i pewno nawet ktos obrotowka wykopnal komus noz z reki...
Ja zasadniczo rozumiem rozne motywacje cwiczenia sztuk i sportow walki np; bo kogos interesuje historia systemu, sposob pracy cialem, generowania energii itd. albo ze ktos bardzo lubi walke kontaktowa i szuka jakiejs usystematyzowanej platformy zeby brac w tym udzial, podnosic swoja skutecznosc itd. ale wymyslanie technik ktorych nie da sie przecwiczyc zgodnie z "aliveness" i mowienie ludziom ze to zajebisty pomysl na ulice to moim skromnym zdaniem nieporozumienie.
Juz pchajace dlone z taiji maja wiecej sensu bo przynajmniej da sie to przecwiczyc na oporujacym przeciwniku z pelna sila.
To nie jest przypadek ze gdzie bys nie pojechal, nie wazne jaki kraj itd. na bramce zawsze stoja zpasnicy, bokserzy i kickbokserzy, judocy, czasem jakis karateka sie trafi ale faceta od krav magi to nie widzialem nigdy.
Zeby nie bylo, ja uwazam, ze RBSD ma kilka fajnych rzeczy w sobie, te scenariusze np. moze komus pomagaja, itp. ale technicznie to bida z nyndza przewaznie jest.
Ja nie wiem czy z pelna sila sie da przezyc uderzenie w krtan czy nie i kto to moze przezyc - i umowmy sie ty tez nie wiesz. To jest ten sam problem ze wzgledu na ktory Mark McYoung pisal ze nie ma czegos takiego jak zawodowy nozownik.
ps. Thufir chodzilo mi o to, ze jako jakistam trening tej metody to sie moga tak chlopcy bawic ale moim skromnym zdaniem obaj siwadomie lub nie odgrywaja tam pewien scenariusz - widac to wyraznie jak chlopak czuje ze shredder tm sie odbywa to nagle go opuszczaja sily - i tak dzieki takiemu treningowi we 2 sie przekonuja o zajebistej skutecznosci tegoz.