Plan
Napisano Ponad rok temu
Wiem na pewno, że w planie musi być martwy ciąg, wiosłowanie (sztangą?), zarzut (od razu z wyciśnięciem?) i pytanie zarzut zaczynać z ziemi jak tutaj:
czy już trzymając sztangę.Wydaje mi się, że trzymając sztangę na początku będzie łatwiej, tym bardziej, że nie bardzo ma mi kto pokazać na siłowni jak to sie wykonuje i będę się uczył niestety sam.Dalej ćwiczenia pompki na poręczach,oczywiście przysiad ze sztangą z tyłu, jestem bardzo początkujący jezeli chodzi o siłownie więc boje się na razie robić przysiad przedni.Na brzuch będę chyba robił abs'a II.Biceps klasycznie sztangielki i gryf łamany + modlitewnik?(Ktoś pisał, że bicepsa nie należy zaniedbywać bo później z siłą jest do tyłu i utrudnia inne ćwiczenia)Czy o czymś jeszcze zapomniałem?I najważniejsze jak to wszystko poskładać do kupy, chciałbym to podzielić na trening A i B które bym przeplatał.Trening na siłowni 3 razy w tygodniu a wyglądałoby to tak:
Poniedziałek- MT
Wtorek- Siłownia A
Środa- MT
Czwartek- Siłownia B
Piątek- MT
Sobota- Siłownia A
Niedziela- regeneracja?
Po siłowni jako, że siłownia była by raczej z rana(oprócz czwartków) dodawał bym interwały, tylko niech ten pieprzony śnieg stopnieje bo mi moją "bierznie" przysypało
Przepraszam bardzo że tak chaotycznie, ale mam mało czasu, a zależy mi na tym planie.Nie chodzi mi o ułożenie gotowego planu, tylko o wskazówki.Myśle, że ten cykl zrobie na siłę, jak mniej więcej powinny wyglądać ilości powtórzeń i po ile serii?
Dieta jest, taka jak już kiedyś opisywałem w jednym temacie.Staż na siłowni bardzo mały ponad miesiąc.Wzrost 188 waga 76.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
no i A, B się robi naprzemiennie, tzn. A B A, B A B itd. :wink:
Napisano Ponad rok temu
A i B naprzemiennie tak jest u mnie w rozpisce tylko nie uwzględniłem dwóch tygodni :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Do tego dochodzą takie opcje jak dynamiczne podciąganie ('wrzut' na drążek), skoki wszelkiego rodzaju i pompki z klaskaniem czy wskoki i zeskoki na podwyższenie (np ławeczkę), uderzenia i szarpnięcia za taśmy gumowe itp. Zakresy to do ok 8 powtórzeń na ramiona, 12 na nogi - im ciężej tym mniej powtórzeń.
Kolejną metodą budowania siły dynamicznej jest system statyczno-dynamiczny, tj najpierw wykonujesz kilka powtórzeń ze sporym obciążeniem (80% 1RM) poniżej możliwości (tj np 6 na 8 możliwych) a następnie parę z minimalnym obciążeniem (Np. wyciskanie na ławeczce na klatkę hantli jednorącz na każde ramię, następnie pompki z klaskaniem).
Opcjonalnie można łączyć ćwiczenia izometryczne z dynamicznymi. Zasada jest podobna. Najpierw statycznie napięcie w 3 punktach ruchu (np przykładasz pięść do ściany i robisz lewy prosty - max nacisk tuż przy klatce, w pół wyprostu i pod koniec zakresu ruchu, po kilka sekund wciskasz pięść w ścianę w pozycji uderzenia, następnie walisz kilka prostych np w worek).
Przykładowy trening:
5x3 rwanie jednorącz na każde ramię
5x3 thruster
6x 'wrzut' na drążek
10x wyskok z przysiadu
na zmianę 4 serie (6 drążek, 10 skoków, 6 drążek, 10 skoków, 6d, 10s, 6d, 10s)
izometryczne 'przepychanie ściany' 5 sekund
8 pompek z klaśnięciem z plecami
izometryczne przepychanie ściany
8x wybicie jednonóż z ławeczki (stawiasz jedną stopę na ławeczce i wybijasz się z niej, 8 lewa, 8 prawa)
na zmianę 4 serie jak powyżej
8x szarpnięcie taśmy
10x skok z kolanami do klatki
4 serie jw
30 burpees max tempo na dobicie
Pzdr
Gwyn
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i zaczynaj z malymi ciezarami, az nie oswoisz sie z ruchami.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ok, ale mimo wszystko spróbuje najpierw tego programu 5x5.
a w tym programie, to niby jakei masz ćwiczenia ?
przysiad, martwy, wyciskanie stojąc,
Napisano Ponad rok temu
i zaczynaj z malymi ciezarami, az nie oswoisz sie z ruchami.
Ja tylko dodam, że nie ćwicz też ze zbyt małymi ciężarami.
Zbyt niskie obciążenie paradoksalnie również może kaleczyć technikę.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Ale nie mam zarzutu, podrzutu, rwania, thruster'a :wink:Ok, ale mimo wszystko spróbuje najpierw tego programu 5x5.
a w tym programie, to niby jakei masz ćwiczenia ?
przysiad, martwy, wyciskanie stojąc,
Wookash, dzieki za rade.
Napisano Ponad rok temu
wyciskanie 3x5
pompki z klasnieciem po tym
dociąganie w opadzie 3x 5
podciąganie z klasnieciem
przysiad 3x5
przysiad wyskok
wymachy sztangielka 3x 5
b
martwy ciąg z wspieciem na palce i szruksem 3 x 5
przysiad z sztanga z przodu 3x 5
wskok na pudło
wyciskanie nad głowę 3 x 5
wyrzut piłki lekarskiej nad głowe
mozesz tez dodac przysiad na pudlo lub wyciskanie lezac na ziemi (prawidłowo wykonane => dynamicznie, tj reka spoczywa na ziemi i agresywnie wypychasz w góre, opuszczasz i zostawiasz na sek na ziemi i w góre
Napisano Ponad rok temu
A jeśli nie, to czym mogę ew. uzupełnić nogi w dzień robienia martwego, zakładając trening na masę?
Napisano Ponad rok temu
Tyle, że ciężko będzie dobrze wykonać serie ciągów i siadów w jednej sesji.
Jeśli chcesz robić oddzielnie to możesz spróbować thrustersy.
Oczywiście będą sporo lżejsze dla nóg niż siady, ale mimo to je zaangażują do pracy.
Dodatkowo poćwiczysz dynamikę.
W sumie to wariantów jest sporo.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] bo na siłowni na której ćwiczę, nie mam możliwości wykonać go poprawnie.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Superkompensacja
- Ponad rok temu
-
bieganie
- Ponad rok temu
-