Sei-Budokai
Napisano Ponad rok temu
Zresztą, według mnie baaardzo rzadko powinno się sparować na treningach z pełną siłą na głowę. Zawsze powinno być to w jakimś zakresie kontrolowane.
Napisano Ponad rok temu
jak jest z parterem w Sei budokai z tego co mozna tu przecztac coraz to bardziej go ograniczacie jak tak dalej pójdzie to go w ogole nie bedzie w Sei budokai
parter w Sei budokai bazuje bardziej na judo czy moze bjj lub jakis innym stylu grapplingowym?
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Witam
jak jest z parterem w Sei budokai z tego co mozna tu przecztac coraz to bardziej go ograniczacie jak tak dalej pójdzie to go w ogole nie bedzie w Sei budokai
parter w Sei budokai bazuje bardziej na judo czy moze bjj lub jakis innym stylu grapplingowym?
Pozdrawiam
Obejrzałem sobie walki sei budokai, do których linki zamieściliście Pabblo i Ty:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W pierwszej z walk zawodnik będąc w pozycji bocznej i mając możliwość wejścia za plecy przeciwnikowi pozwala sobie założyć dźwignię rozpaczy i przegrywa walkę, a w filmiku z drugiej walki w trakcie przechodzenia jego gardy zawodnik bardzo fajnie technicznie zakłada balachę i wygrywa. Nasuwa mi się taki wniosek, że parter w sei budokai nie jest ograniczany tylko traktowany bardzo indywidualnie przez poszczególnych zawodników.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
* każdy z zawodników może dwa razy przejść do parteru (np. przez rzut) na max. 30 sekund,
* w sytuacji, gdy obydwaj zawodnicy znajdują się na ziemi, po max. 30 sekundach walka musi być wznowiona w staniu.
Całość tutaj: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
2/3 walki może być prowadzone w parterze. To całkiem sporo
Napisano Ponad rok temu
W walce gdzie w parterze dozwolone sa uderzenia i do tego ma sie na sobie gi (czyli wolno szarpac za szmatki :wink: ) wystepuje wiele zmiennych i w skali 1 do 1 nie pasuje tu ani Judo, ani BJJ ani nawet MMA. Ewentualnie Bojowe Sambo (sportowe nie militarne)
Czyli jestesmy skazani na siebie ale jakos sobie radzimy. 28-29 maja organizujemy kolejne seminarium poswiecone wlasnie temu zagadnieniu tzn walka w parterze z uderzeniami. Serdecznie zapraszam! Dokladna rospiske zamieszcze w najblizszych dniach.
Napisano Ponad rok temu
macie standardowo w przepisach walki na macie zapasniczej?
Wybacz ze dopiero teraz. (zostawilem laptopa u rodziny :wink: ) Nie, standardowo stosuje sie mate do Judo o normalnych wymiarach. Ale w praktyce czesto odstepuje sie od tej zasady np ring lub jak na tym filmiku mata zapasnicza.
Napisano Ponad rok temu
co do seminarium to w jakim miescie się odbędzie ?
zawodnicy Sei budokai z Polski startuja w jakis turniejach MMA lub np Kempo tai jitsu z tego co wiem oni też uzywają kaski z kratką podbne do tych w Sei Budokai
fajny turniej kempo karate organizowany jest w Węgrzech o nazwie Hanshi Cup może startowali w nim jacyś zawodnicy Sei Budokai ?
wpisując w youtube Sei budokai wyswietlaja sie linki do turnieju MMA w którym walczy sie w kaskach z krata podbnych do tych uzywanych w budokai moim zdaniem bardzo fajne rozwiązanie mozna by zroganizowac taki turniej w Polsce pewnie przepisy nie wiele róznia sie od przepisów Sei budokai mysle ze tam nie ma limitu w parterze ale pewnie nie mozna uderzeć łokciami i z głowy co znowu mozna robic w Sei budokai biorąc pod uwage walkę na ulicy moim zdaniem bardzo fajna sprawa na wielki plus dla Sei budokai
mam pytanie gdzies tutaj było wspomniane o chi kung na kim sie wzroujecie trenowaliscie u jakiś Chinskich mistrzów chi kung i stąd pewne elemeny sa w Sei bdokai ? szkoda ze nie ma jakiejs scislej współpracy z japonią mysle ze skorzystałby na tym obydwie strony tym bardziej ze w japonii tez jest sporo odmian karate z rzutmami i parterem wywodzacych sie z kyokushin skutkowalby to np mozliwoscia startu w japonii w turniejach itd szkoda ze z Daido Juku współpraca sie rozluźniła oby dwa style mja ze soba wiele wspólnego
tutaj wspomniany turniej mma w kaskach
tutaj zawody kempo tai jitsu
tutaj fragmenty z Hansi cup
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poniżej zdjęcia z seminarium w Tarnowie prowadzonego przez sensei J. Sznajdera /4dan/
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na stronie Tarnowskiego klubu sei budokai zostały umieszczone wymagania egzaminacyjne na stopnie kyu.Zauważyłem,że nie są one spójne z wymaganiami umieszczonymi na oficjalnej stronie tej organizacji.Uwagę moją zwrócił fakt zamieszczenia na niższe stopnie kyu kata które na oficjalnej stronie nie zostały uwzględnione?
Sluszne spostrzezenie! A powod jest bardzo banalny. Webmaster tarnowskiego klubu najprawdopodobniej wpisal wymagania w formie jaka mial na papierze. Czyli z tymi wlasnie kata ktore rzeczywiscie kiedys wystepowaly w naszym programie. Z naszej oficjalnej strony zostaly one przed paru laty usuniete- kiedy zmienily sie wymagania. Ostatecznie ich ilosc zostala zredukowana do trzech i jest to juz wersja ostateczna: sanchin - 4 kyu, yantsu - 2 kyu i tensho - 1 dan. W miejsce tych usunietych kata wprowadzono elementy sonoba kihon (czyli troche klasychnego kihon w sanchin i zenkutsu) i kilka ukladow z partnerem.
Sandokan.
Szczerze mowiac wieksza wage przykladam do tresci niz formy. Nasze kandji na gi to SEI-BU-DO-KAI. Tarnowski Klub zasilil nasze szeregi z poczatkiem tego roku, ciagle dolaczaja do nich zawodnicy z innych okolicznych klubow, min. z Kyokushin. Trudno wymagac od ludzi zeby pierwszym ruchem jaki zrobia byl zakup nowego gi.
Napisano Ponad rok temu
Mam jeszcze jedno pytanie:klub w Tarnowie do tej pory zajmował się do niedawna głównie szkoleniem wg formuły K1 i MMA,jak w obecnej chwili wyszkoleni są prowadzący zajęcia sei budokai(chodzi mi konkretnie o ten system),czy są to raczej w dalszym ciągu zajęcia K1 z elementami sei budokai?
Napisano Ponad rok temu
Co do wymagań egzaminacyjnych, zostały poprawione wg. oficjalnej strony BIKO, sprawa kimon: pomijając kwestie finansowe to nie od razu Kraków zbudowano, aczkolwiek polecam kimno stricte do karate sei budokai, jedne z lepszych jakie miałem możliwość nosić.
Na koniec sprawa sekcji karate sei budokai w Tarnowie. Grupa zawodnicza trenuje Karate Sei Budokai 2x w tygodniu, natomiast z nowym naborem wstrzymujemy się do nowego sezonu, niewykluczone jest seminarium lub obóz w okresie wakacyjnym. Szczegółowe informacje wkrótce.
Pozdrawiam. OSU!
Napisano Ponad rok temu
Jak sam widzisz chlopcy z Tarnowa spelniaja wszelkie warunki zeby zaistniec w "wielkim stylu" Trzymam za nich kciuki!
Ale dotknales waznej kwestji Bse: zwiany sposobu szkolenia, zmiany metodyki treningu itd i oczywiscie jak ludzie wywodzacy sie z innych styli maja zaczac prowadzic trening SeiBudokai. Po pierwsze ludzie ktorzy do nas przychodza (zwykle z Kyokushin lub innych styli knockdown) nie robia tego zupelnie przypadkowo, zwykle juz wczesniej ich zainteresowania, czy nawet osobisty trening wykraczaly dosc mocno poza ramy tego co robi sie w ich "macierzystych" stylach. (Jak wiadomo karjerowicze trafiaja do innego stylu ze slowem "Budokai" w nazwie :wink: :wink: )
Po drugie jestem gotowy odwiedzac ich i robic treningi, (co tez robie) organizujemy seminaria, szkolenia itd. Kazdy z trenerow zawsze moze zwracac sie do mnie z konkretnymi pytaniami np droga mailowa.
Po trzecie zawsze powtarzam: wszelkie zmiany nalezy wprowadzac stopniowo w trosce o swoich cwiczacych, tak zeby mogli sie oswoic z nowosciami, brac pod uwage ich nawyki (czesto zle w kontekscie SeiBudokai) Przyklad: jesli w klubie byly praktykowane ostre sparingi knockdown i ludzie sa do nich przyzwyczajeni to jesli zalozysz im rekawice albo kaski i powiesz ze teraz sparing na 50% z uderzeniami na glowe to najprawdopodobniej juz w pierwszej rundzie polowa sie pozabija i efekt bedzie taki ze za kilka miesiecy nie bedzie z czego oplacic sali :wink: Ludzie potrzebuja czasu zeby zalapac o co chodzi. Wprowadzajac pomalu zmiany trener unika bledow, nabiera doswiadczenia i przede wszystkim ma czas na zdobycie nowej wiedzy i umiejetnosci. Nasi trenerzy i zawodnicy
moga tez nieodplatnie korzystac ze stazy treningowych w Samurais Dojo w Norymberdze w cylku zawodniczym lub trenerskim (czyli mniej intensywnie), co stanowi dodatkowa mozliwosc dokwalifikowania sie. Pozdrawiam!
Napisano Ponad rok temu
Prowadzacy z Tarnowa to stare wygi! :wink: Maja wieloletni staz w Kyokushin i Oyama Karate, doswiadczenie w Kickboxingu, jeden z trenerow pochodzi z Judo i Jyu-jutsu i do tego maja wsparcie w postaci zaprzyjaznionego trenera boksu - z duzym dorobkiem zawodniczym (trenera mistrzow Polski i Europy)
Jak sam widzisz chlopcy z Tarnowa spelniaja wszelkie warunki zeby zaistniec w "wielkim stylu" Trzymam za nich kciuki!
Ale dotknales waznej kwestji Bse: zwiany sposobu szkolenia, zmiany metodyki treningu itd i oczywiscie jak ludzie wywodzacy sie z innych styli maja zaczac prowadzic trening SeiBudokai. Po pierwsze ludzie ktorzy do nas przychodza (zwykle z Kyokushin lub innych styli knockdown) nie robia tego zupelnie przypadkowo, zwykle juz wczesniej ich zainteresowania, czy nawet osobisty trening wykraczaly dosc mocno poza ramy tego co robi sie w ich "macierzystych" stylach. (Jak wiadomo karjerowicze trafiaja do innego stylu ze slowem "Budokai" w nazwie :wink: :wink: )
Po drugie jestem gotowy odwiedzac ich i robic treningi, (co tez robie) organizujemy seminaria, szkolenia itd. Kazdy z trenerow zawsze moze zwracac sie do mnie z konkretnymi pytaniami np droga mailowa.
Po trzecie zawsze powtarzam: wszelkie zmiany nalezy wprowadzac stopniowo w trosce o swoich cwiczacych, tak zeby mogli sie oswoic z nowosciami, brac pod uwage ich nawyki (czesto zle w kontekscie SeiBudokai) Przyklad: jesli w klubie byly praktykowane ostre sparingi knockdown i ludzie sa do nich przyzwyczajeni to jesli zalozysz im rekawice albo kaski i powiesz ze teraz sparing na 50% z uderzeniami na glowe to najprawdopodobniej juz w pierwszej rundzie polowa sie pozabija i efekt bedzie taki ze za kilka miesiecy nie bedzie z czego oplacic sali :wink: Ludzie potrzebuja czasu zeby zalapac o co chodzi. Wprowadzajac pomalu zmiany trener unika bledow, nabiera doswiadczenia i przede wszystkim ma czas na zdobycie nowej wiedzy i umiejetnosci. Nasi trenerzy i zawodnicy
moga tez nieodplatnie korzystac ze stazy treningowych w Samurais Dojo w Norymberdze w cylku zawodniczym lub trenerskim (czyli mniej intensywnie), co stanowi dodatkowa mozliwosc dokwalifikowania sie. Pozdrawiam!
Czyli aby zostac instruktorem SeiBudokai nalezy w pierwszej kolejnosci przez kilka lat cwiczyc najlepiej kyokushin (lub inny "dobry" styl) miec wysoki stopien, nastepnie nalezy troche sie pointeresowac judo czy ju-jitsu, zakumplowac sie z jakims dobrym trenerem boxu i juz mozna zakladac pelny wypas klub/dojo SeiBudokai i szkolic innych. Bardzo ciekawa sciezka i newatpliwie metoda na sukces (w wielkim stylu).
A ja zawsze myslalem, ze aby byc instruktorem jakiegokolwiek stylu karate to trzeba sie go nauczyc od podstaw, zdobywac poszczegolne stopnie i wiedze, zaufanie w organizacji itd, itp, a moze ja tu czegos nie rozumiem. Co ze stopniami? czy trzeba na nie zdawac czy po prostu wypisuje sie odpowiedni certyfikat. Czy 2 dan kyokushin= 2dan SeiBudokai, czy podobnie ma sie sprawa z instruktorami przychodzacymi z kick-boxingu czy ju-jitsu.
Przypomniala mi sie teraz taka stara piosenka o facecie ktory sprzedawal agrest za winogrona, a swoim niedowierzajacym klijentom tlumaczyl iz. "wystarczy wziac jarzyne i ogolic wloski"
Od pewnego czsu obserwuje "rozwoj" nowych styli miedzy inymi SeiBudokai, przyznam ze czasami mam mieszane uczucia.
Przed kilku laty bardzo dobrze zapowiadajacy sie i obdarzony swietnymi warunkami fizycznymi zawodnik i zarazem instruktor z Chlewisk zaraz po zdanym egzaminie na 1 dan opuscil moja organizacje, i przylaczyl do SeiBudokai. Szkoda, bo rzeczywiscie byl to bardzo obiecujacy zawodnik/trener. Niestety od momentu przylaczenia do SeiBudokai pozostala po klubie (do dzisiaj) niedokonczona strona internetowa a o zawodniku juz nigdy nie uslyszalaem.
Mam nadzieje iz to nie jest to typowa sciezka dla wszystkich pozostawiajacych swoje maciezyste kluby aby dalej rozwijac swoje talenty w SeiBudokai.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Kyokushin w programie LajfCzat
- Ponad rok temu
-
sztuka realnej walki edynburg
- Ponad rok temu
-
Najskuteczniejszy Styl Walki...Dlaczego???
- Ponad rok temu
-
Ewolucja Sanchin kata
- Ponad rok temu
-
¤ OTWARTE ZGRUPOWANIE SEIDO KARATE-SZCZECIN!!!
- Ponad rok temu
-
Kokoro Cup - 13 grudnia w Warszawie gala Kyokushin i K-1
- Ponad rok temu
-
Poszukuje Karategi Shureido
- Ponad rok temu
-
Kto chętny na sparring????
- Ponad rok temu
-
Puchar Polski Oyama Karate Semi-knockdown Jelenia Góra 29.11