Ukemi - odbieranie techniki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale gdy spotkamy się na macie i zrobię Ci z dupy wiatrak
Wydymasz go? Przepraszam, nie mogłem sie powstrzymać, sorry odmówie zdrowaśki jako pokute. :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Fiu fiu. Moja pupa będzie wiatrakiem Postaram się nie dać ci szansy i nie upuścić mydełka... Tylko koniecznie musisz na szkole letniej... Zresztą... odpuszczę sobie. W każdym razie od kiedy skojarzyłem pewne fakty, to dyskusje z Tobą nabrały nowego wymiaru (niekoniecznie aż dziesięciu jak w teorii strun). Tak się zastanawiam... Chyba osobie z twoją pozycją i reputacją, trenującego tyle lat nie wypada takiemu karakanowi jak ja robić z pupy wiatraka, ani żadnego innego urządzenia pracującego na tzw. energii odnawialnejAha...
Drogi Irimi,
Cieszę się, że jednak nie jesteś mutantem z Saturna ani nieukiem. Ale gdy spotkamy się na macie i zrobię Ci z dupy wiatrak (jak mawia jeden z członków Zarządu PFA) to raz na zawsze będziesz wiedział, czy studiuję aikido na tatami czy z filozoficznych traktatów. :wink:
PS. Poza tym sądzę, że to wszystko robisz w dobrej wierze, wszak:
"Dzielny nauczyciel umie innych nauczyć nawet tego, na czym sam się nie zna." (Prof. T. Kotarbiński) :wink:
Napisano Ponad rok temu
Gdybyś był matematykiem, płakał bym razem z Tobą.Drogi Gościu, ja naprawdę nie rozumiem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiatrak z dupy, kręcenie worów... Qrczaki, to wszystko bardzo podejrzanie wygląda...kręcenie worów...
Moja aikidocka interpretacja jest taka, ze wiatraki i kręcenie to nic innego jak swego rodzaju odmiana tenkanów
Napisano Ponad rok temu
Albo nieuświadamianych (?) frustracji...Wiatrak z dupy, kręcenie worów... Qrczaki, to wszystko bardzo podejrzanie wygląda...kręcenie worów...
Moja aikidocka interpretacja jest taka, ze wiatraki i kręcenie to nic innego jak swego rodzaju odmiana tenkanów
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Czy teraz możemy wrócić do tematu?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chyba osobie z twoją pozycją i reputacją, trenującego tyle lat nie wypada takiemu karakanowi jak ja robić z pupy wiatraka, ani żadnego innego urządzenia pracującego na tzw. energii odnawialnej
Nie pekaj Irimi, nie wiem dlaczego mam nieodparte wrazenie, ze ze strony Akahige
to tylko 'obiecanki cacanki a glupiemu radosc" Z tego co slyszalem, to zeby cie wiatrakowac trzeba miec nieco umiejetnosci w aikido, a nie tylko zrecznie cytowac autorytety pedagogiczne
Z drugiej strony, trafia ci sie doskonala okazja do perfekcjonowania ukemi... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Szczepan, mam nadzieję, że masz lepszy słuch niż generał Custer i nie trzeba Ci go będzie polepszać metodą zastosowaną przez Szejenów po bitwie nad Little Big Horn. :wink:Z tego co słyszalem...
Napisano Ponad rok temu
Ja znam wersję, że obiecanki - macanki, a głupiemu stoi, ale czy to się da zastosować do aikido i robienia wiatraka z czegokolwiek...? :roll:Nie pekaj Irimi, nie wiem dlaczego mam nieodparte wrazenie, ze ze strony Akahige to tylko 'obiecanki cacanki a glupiemu radosc"
Napisano Ponad rok temu
Tutaj jest rozszerzona wersja rzeczonego wiatraka i przyczynek do dyskusji na temat odbierania techniki przez uke:
taka wersja irimi nage jest robiona rowniez przez mojego nauczyciela. osobiscie, rowniez na tym forum, polemizowalem z jej uzytecznoscia. jak rowniez nad sensownoscia padu typu szybkie yoko. z punktu widzenia odbioru techniki rownie dobry bylby blok lub kolyska do tylu.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co slyszalem, to zeby cie wiatrakowac trzeba miec nieco umiejetnosci w aikido, a nie tylko zrecznie cytowac autorytety pedagogiczne
:
heheheheheh dokladnie z całym szacunkiem Irimi ale ze mna bedzie podobnie... niektorzy wiedzą czemu (pewnie Irimi bedzie wiedział)
Napisano Ponad rok temu
hmmmmm, a to nie na odwrót jest? : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (czyt. toru) brać/dostać 8)Czysto formalnie, uklad uke-tori wskazuje kierunek przyjmowania i dawania. Tori daje, uke przyjmuje. W języku japońskim to są banalne, bardzo jednoznacze słowa. Bezposrednio nie mają nic wspolnego z atakiem.
Napisano Ponad rok temu
Racja. Tori bierze (aktywnie). Uke przyjmuje.hmmmmm, a to nie na odwrót jest? : [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] (czyt. toru) brać/dostać 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
real aikido
- Ponad rok temu
-
Strona duchowa Aikido jest w technice - Philippe Voarino
- Ponad rok temu
-
Aikido Krakow
- Ponad rok temu
-
Gdzie do Warszawy po BAA?
- Ponad rok temu
-
Ueshiba Mitsuteru
- Ponad rok temu
-
Kihon a applikacje technik aikido
- Ponad rok temu
-
Dyskusja na temat Sensei Wingrove
- Ponad rok temu
-
Jak rospoznać prawdziwego misrtsza aikido?
- Ponad rok temu
-
JUDOGA/ PROSZE O POMOC
- Ponad rok temu
-
Sensei Isoyama w Złotowie, dlaczego tam?
- Ponad rok temu