Skocz do zawartości

Zdjęcie

All Kyokushin World Karate Tournament - Budapest 2009

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
108 odpowiedzi w tym temacie

budo_wyborowa
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2263 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Kyokushin

Napisano Ponad rok temu

Re: All Kyokushin World Karate Tournament - Budapest 2009

kurcze co za zmiana tony alt to dobrze o tobie świadczy i tylko nie potrzebnie obrażałes innych ,że pisza głupot czyli inni też moga pisac prawdę panie wódka, czas się pogodzić z tym,że IFK się zmienia na lepsze i inni. Popieram twoje słowa,że Arnil i Royama mogą zdziałac bardzo dużo i jako pierwsi pokazali,że można razem ponad podziałami.

daj se siana chlopie, w obrazaniu tobie nigdy nie dorownam wiec nawet nie probuje, podobnie jak w nadinterpretacji i niescislosciach nie mam z toba szans. Tu masz poza konkurencja piersze miejsce. Jesli nie widzisz roznicy miedzy tym co sam napisales, a moim tekstem, to sie po prostu nie rozumiemy. Znaku rownosci postawic sie nie da. IFK jest dobre, zreszta zawsze bylo dobre i zawsze sie na lepsze zmienia. To fakt: Wyniki na tych zawodach swiadcza o jakosci szkolenia.
Podzialy sa gdzie indziej i to ty je raczej kreujesz i nakrecasz. Tak zeby ci pamiec odswiezyc- to twoj drugi post pod tym nikiem na tym forum. Sandokan o mnie - dziś przejżałem ten hit wyborowej i stwierdzam,że jest to cięki zjechany pomysł z pozycji Arnila i paru innych ludzi z byłej KK Oczywiecie byles na tyle rzetelny i uprzejmy ze wymieniles z jakich pozycji zjechalem moje wypociny. :)

Wracajac do tematu. Ja sie raczej zapytam gdzie byl Matsui i Midori. Pewnie siedzileli w internecie i szpiegowali jak sie sprawy rozwijaja.
  • 0

budo_sandokan100
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 425 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale jesteś dziwak no cóż ale fajnie ,że pojąłeś iż IFk nie jest już tak dobre w Kata skoro zdobyło tylko jeden brąz. Życzę sukcesów w nowej organizacji IFK-KAN i reszta organizacji jak Union czy Tezuka razem ale fajnie ciekawe co z tego będzie. My narazie się przyglądamy. Acha byś przeprosił za ten tekścik o sayonarze i winie. Uważam, że twój silny autorytet pomoże w przełożeniu pomysłu Arnila na Polskę.
  • 0

budo_wyborowa
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2263 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ale jesteś dziwak no cóż ale fajnie ,że pojąłeś iż IFk nie jest już tak dobre w Kata skoro zdobyło tylko jeden brąz. Życzę sukcesów w nowej organizacji IFK-KAN i reszta organizacji jak Union czy Tezuka razem ale fajnie ciekawe co z tego będzie. My narazie się przyglądamy. Acha byś przeprosił za ten tekścik o sayonarze i winie. Uważam, że twój silny autorytet pomoże w przełożeniu pomysłu Arnila na Polskę.

Jeden braz w kata sedziowanych wedlug regul Kan.
Jesli chodzo o kata to wszystkie organizacje maja do IFK dystans jak droga mleczna do przebycia. Kata to byl festyn na tych zawodach i lepiej ta konkurencje przemilczec.
Od poczatku istnienia IFk istnieje konkurencja kata druzynowe o czym swiat Kyokushin (z Kan wlacznie) poki co ni slyszal.
I am confused- dwa posty do tylu pisales ze mnie wlasciwie to juz nie ma, a autorytet dawno temu stracilem. Polaczenie to nie jest pomysl Arniela. Inicjatywa wyszla od Royamy. Arneil nie mialby szans na uzyskanie poparcia dla swojej incjatywy, tylko dlatego ze nie jest Japonczykiem. Taki juz jest ten ksenofobiczny swiatek karate. Jak karate to musi byc import z Japonii. Bo tylko tam jest "prawdziwe" karate.
Jakos nikt nie zauwaza, ze Japonczycy na tych zawodach nie istnieli, a slawny "trener mistrzow" Hiroshige nikogo nie przywiozl.
Wszystkich zlali Rosjanie, niezaleznie od tego z jakiej organizacji byli. Leja zreszta wszystkich we wszystkich organizacjach. Polska ekipa Kan takze kolejny raz wraca bez medalu. Dwie, gora trzy walki - to potencjal polskiego Kan na takim turnieju. Elita jest poza zasiegiem i elita jest glownie z Rosji. Tam sa "trenerzy mistrzow".
Zawiazanie jakiejs koalicji, zrobienie madrego planu, zeby tej sile sie przeciwstawic to jest jakies wyzwanie, a nie to czy Antek z Mietkiem na polskim podworku beda umieli korzystac wspolnie z piaskownicy.
  • 0

budo_bse
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

C:\Documents and Settings\Marta\Pulpit\filmy krzycha\dsc_8462.jpg
  • 0

budo_bse
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przepraszam to u góry miało być zdjęcie.Niestety nie bardzo wiem jak je wkleić.
Wyborowa kata drużynowe występuje w innych stylach już od dawna.Moje pytanie brzmi czemu ma to służyć? To jakiś rodzaj pływania synchronicznego :roll: ? Jak do tego się ma cała idea i sens wykonywania kata?
  • 0

budo_bse
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Co to jest? Jaki jest sens robienia czegoś takiego?Jeżeli to ma być różnica o jakiej wyżej pisałeś to myślę,że IFK wyprzedziło inne kyok pochodne o lata świetlne :lol: .
  • 0

budo_wyborowa
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2263 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przepraszam to u góry miało być zdjęcie.Niestety nie bardzo wiem jak je wkleić.
Wyborowa kata drużynowe występuje w innych stylach już od dawna.Moje pytanie brzmi czemu ma to służyć? To jakiś rodzaj pływania synchronicznego :roll: ? Jak do tego się ma cała idea i sens wykonywania kata?

W innych stylach - owszem. ale nie chcesz mi wmowic, ze w IKO1, shinkyokushin itd, rozgrywaja konkurencje druzynowe np. na mistrzostwach swiata. ja mowie o zaawansowaniu technicznym i organizacyjnym IFK jesli chodzi o kata i porownaniu tego do innych organizacji Kyokushin. w IFK mistrzostwa w kata to osobna impreza a nie "dolepiona" konkurencja do knockdown.
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/wt/wp-content/uploads/2009/10/dsc_8462.jpg
Co to jest? Jaki jest sens robienia czegoś takiego?Jeżeli to ma być różnica o jakiej wyżej pisałeś to myślę,że IFK wyprzedziło inne kyok pochodne o lata świetlne :lol: .

-oglądam i oglądam, co w tym jest bezsensownego? Yoko-geri kekomi na krtań, ja tak nie umiem a bym chciał.
  • 0

budo_bse
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chyba powinno być wykonane na chudan-yoko geri a uraken na jodan?
  • 0

budo_bse
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[quote name="wyborowaW innych stylach - owszem. ale nie chcesz mi wmowic, ze w IKO1, shinkyokushin itd, rozgrywaja konkurencje druzynowe np. na mistrzostwach swiata. ja mowie o zaawansowaniu technicznym i organizacyjnym IFK jesli chodzi o kata i porownaniu tego do innych organizacji Kyokushin. w IFK mistrzostwa w kata to osobna impreza a nie "dolepiona" konkurencja do knockdown.[/quote]
Bardziej mi chodzi o drugą część mojego pytania-sens wykonania takiej konkurencji :)
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chyba, że zbijamy przechwyt nogi i nie jest to uraken tylko tetsui (blok asekuracyjny)
  • 0

budo_bse
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co w dalszym ciągu nie zmienia faktu,że w standardowym wykonaniu tych technik są ścisle określone poziomy wykonywania poszczególnych technik.Bo przecież nie chodzi o to kto wyżej ten lepiej?
  • 0

budo_wyborowa
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2263 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

[quote name="budo_bse"][quote name="wyborowaW innych stylach - owszem. ale nie chcesz mi wmowic, ze w IKO1, shinkyokushin itd, rozgrywaja konkurencje druzynowe np. na mistrzostwach swiata. ja mowie o zaawansowaniu technicznym i organizacyjnym IFK jesli chodzi o kata i porownaniu tego do innych organizacji Kyokushin. w IFK mistrzostwa w kata to osobna impreza a nie "dolepiona" konkurencja do knockdown.[/quote]
Bardziej mi chodzi o drugą część mojego pytania-sens wykonania takiej konkurencji :) [/quote]

jesli musze tlumaczyc sens to znaczy ze go nie znasz.
  • 0

budo_bse
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gdybym znał to chyba nie zadawałbym pytania.To chyba takie logiczne :)
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Do niedawna w katach WKF też kopało się yoko na jodan a wysokość była uzależniona od indywidualnych możliwości. "Krótkie gedan-barai" jest dodawane do kopnięcia jako asekuracja (trzymając przeciwnika na dystans nogi nigdy nie jesteś w stanie jednocześnie dosięgnąć go ręką). Są szkoły, które inaczej układają ręce przy yoko.
  • 0

budo_wyborowa
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2263 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

http://www.szentesinfo.hu/mozaik/wt/wp-content/uploads/2009/10/dsc_8462.jpg

Janine Davies. Yoko geri i uraken uchi. Element z Geksai sho lub Pinan yon - bez znaczenia. Z definicji - kata. Forma w czystej, doskonalej postaci. To sie ocenia. Dlatego robienie zawodow kata, gdzie rysunek kata i pojedyncza technika maja inna definicje - forme, sa bez sensu. Tak bylo w Budapeszcie.
W zawodach kata wazne sa detale i scisle wykonanie. Pytanie o sens wykonania jest pochodne, aczkolwiek wazne w kontekscie kata w ogole.
W zawodach kata chodzi przede wszystkim o perfekcje a nie o przelozenie ruchu na walke. Poza tym niektore pozycje czy techniki wykonuje sie po to zeby utrudnic element, doskonalic rownowage, koordynacje, itp. Kata to kopalnia roznych rzeczy. Zawody kata to co innego. Nie bede tego wyjasnac.
W IFK zawody kata rozgrywane sa osobno. I to jest celowo pomyslane ze wzgledu na trudnosc kata, ktore wymagaja koncentracji i ciszy. Zawody w kata sa trudniejsze niz w walce. W kata kazdy, nawet najmniejszy blad zawsze kosztuje, w walce - o tyle o ile zdola go wykorzystac przeciwnik.
  • 0

budo_bse
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie interesowały mnie nazwy technik-te akurat znam.Czyli w kata można zmieniać wysokość wykonywanych technik po to aby je utrudnić.
O ile dobrze pamiętam to kiedyś wykonywano kata gdyż właśnie nie ćwiczono wolnej walki.Czyli jednak techniki w nich zawarte bezpośrednio przekładały się na walkę.
  • 0

budo_bse
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W kata każdy błąd kosztuje -tak masz rację punkt.W walce co najmniej pare siniaków lub co gorzej nokaut.No cóż coś za coś.Tylko czy zawody w kata można podpinać pod sztukę walki.Bo skoro nie znajdują przełożenia na walkę to stają się rodzajem jakiegoś aerobiku,do tego mało interesującego.Bez muzyki i te okropne stroje :)
  • 0

budo_wyborowa
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2263 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W kata każdy błąd kosztuje -tak masz rację punkt.W walce co najmniej pare siniaków lub co gorzej nokaut.No cóż coś za coś.Tylko czy zawody w kata można podpinać pod sztukę walki.Bo skoro nie znajdują przełożenia na walkę to stają się rodzajem jakiegoś aerobiku,do tego mało interesującego.Bez muzyki i te okropne stroje :)

pewnie masz jakies bardziej wyrafinowane koncepcje zawodow w kata. nie mam zamiaru polemizowac, bo pewno wszystkie inne organizacje podazaja twoim tropem i twoimi podpieciami pod sztuke.
  • 0

budo_bse
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Akurat organizacja do której należę podąża drogą budo karate.Wszczepia na swój grunt "obce"roślinki.Kata i kihon mają być logicznym pomostem prowadzącym do kumite.
Nie byłem i nie jestem zainteresowany wykonywaniem kata synchronicznego może następnym krokiem będzie aerokyok :) ?
Ciekawe co by na to powiedział Oyama gdyby żył.Czy tak wyobrażał sobie rozwój swojego stylu?Jeżeli to spełnia Twoje oczekiwania to życzę dużo zadowolenia na tej drodze rozwoju.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025