Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_jan111 napisał
A swoja droga to bolesny jest ten temat: "skutecznosc karate" Zeby troche odswierzyc powiem tak: karete ma tego pecha ze ma bardzo nieszczesliwe zasady rywalizacji sportowej gdzie stopien umownosci jest bardzo duzy co bezposrednio przeklada sie na skutecznosc na ulicy. Rywalizacja sportowa w kata prowadzi z kolei do splycenia tematu i robienia "pod publike" - czyli skutecznosc sportowcow-katowcow tez jest przez to nizsza niz byc by mogla.
W klubach niesportowych kladzie sie czesto za duzy nacisk na bunkai i cwiczy sie zbyt wiele roznych kata co rowniez powoduje ze wzorce ruchowe nie wnikaja tak gleboko jak powinny w psychike cwiczacego. Do tego sila zeczy nawet w sekcjach tzw niesportowych instruktozy to z reguly byli sportowcy lub wychowankowie sportowcow co powoduje ze i tak postrzegaja walke przez pryzmat metodyki/taktyki sportowej.
Z drugiej strony pojawia sie problem odrzucania tego co tradycyjne i w efekcie pojawia sie efekt "wylewania dziecka z kapiela"...
Kto nastepny:wink:
Napisano Ponad rok temu
Cytat
Ulica nie weryfikuje tego czy przepisy sportowe sa oparte na szczesliwych czy nieszczesliwych zasadach. Ona weryfikuje umiejetnosci osoby.
Napisano Ponad rok temu
budo_Khunag napisał
Ulica nie weryfikuje tego czy przepisy sportowe sa oparte na szczesliwych czy nieszczesliwych zasadach. Ona weryfikuje umiejetnosci osoby.
Więc łatwiej się nabiera tych umiejętności walcząc w formule MMA, czy w semi-kontakcie?
Napisano Ponad rok temu
a przeciez na ulicy np. kibice pilkarscy nosza szaliki i bluzy z kapturem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Khumag
Najleprzym przykladem jest zasada z Judo gdzie jesli lezysz na brzuchu a przeciwnik w okreslonym czasie nie jest w stanie cie ruszyc - otrzymujesz punkty!!!
Mysle ze akurat tobie nie musze tego tlumaczyc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na wala wy zasmiecacie forum walkowanymi juz kilkaset razy tematami??
W tym czasie mogliby co niektorzy sprawdzic jak sie pisze polskie wyrazy...
Z powazaniem
G.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Popieram, jeśli w danym stylu walki nie ma uderzeń na głowę rękami a nogami tylko kopnięcia okrężne, to wyrabia się pewien nawyk nie chronienia głowy.Wracajac do tematu: chodzi o wplyw zasad sportowych na wypracowywanie nawykow, w tym wypadku bardzo zlych, i w tym wypadku o jeden bardzo niefortunny przepis (ze niefortunny nie trzeba cie chyba przekonywac?)
Napisano Ponad rok temu
Zawsze i tak puenta takich dyskusji ijest taka sama - czyli bardziej liczy sie czlowiek niz styl.
Co do ulicy jak wszystkim wiadomo psychika, proste techniki i atak wyprzedzajacy = skutecznosc.
Napisano Ponad rok temu
Zawsze i tak puenta takich dyskusji ijest taka sama - czyli bardziej liczy sie czlowiek niz styl.
Napisano Ponad rok temu
Widzisz, a ja uważam że bardziej liczy się styl.
Ja zdaje sobie sprawe jak trudne sa proste techniki wykonywane poprawnie o tym nie musisz mnie przekonywac. Widzisz jedni musza wyrabiac psychike a inni po prostu maja ja silna - znowu kwestia indywidualna. Dlatego jedni osiagaja szybko sukces, inni musza na niego dlugo pracowac a jeszcze inni nie osiagaja go wcale. Rozne metody dla roznych ludzi."wiadomo". Dyskusja dotyczmy między innymi tego jak wyrobić psychikę, a i "proste" techniki w wykonaniu niektórych stylów mogą być nie tak proste na jakie wyglądały.
Napisano Ponad rok temu
A ja uwazam ze jestem jedynym nieomylnym, ale co z tego...
Podaj jakies argumenty, bo slowo uwazam nic nie wnosi do dyskusji.
No chyba ze masz klapki na oczach albo masz problemy z samodzielnym mysleniem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy ty nie umiesz czytac ze zrozumieniem? Ja nie krytykuje Judo jako takiego, sam cwicze wiele takich elementow i duzo parteru. Powiem wiecej, uwazam ze obecnie wartosc realna Judo jest ogolnie bardzo zanizana a to duzy blad!
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu