Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A swoja droga to bolesny jest ten temat: "skutecznosc karate" Zeby troche odswierzyc powiem tak: karete ma tego pecha ze ma bardzo nieszczesliwe zasady rywalizacji sportowej gdzie stopien umownosci jest bardzo duzy co bezposrednio przeklada sie na skutecznosc na ulicy. Rywalizacja sportowa w kata prowadzi z kolei do splycenia tematu i robienia "pod publike" - czyli skutecznosc sportowcow-katowcow tez jest przez to nizsza niz byc by mogla.
W klubach niesportowych kladzie sie czesto za duzy nacisk na bunkai i cwiczy sie zbyt wiele roznych kata co rowniez powoduje ze wzorce ruchowe nie wnikaja tak gleboko jak powinny w psychike cwiczacego. Do tego sila zeczy nawet w sekcjach tzw niesportowych instruktozy to z reguly byli sportowcy lub wychowankowie sportowcow co powoduje ze i tak postrzegaja walke przez pryzmat metodyki/taktyki sportowej.
Z drugiej strony pojawia sie problem odrzucania tego co tradycyjne i w efekcie pojawia sie efekt "wylewania dziecka z kapiela"...
Kto nastepny:wink:
Napisano Ponad rok temu
Ulica nie weryfikuje tego czy przepisy sportowe sa oparte na szczesliwych czy nieszczesliwych zasadach. Ona weryfikuje umiejetnosci osoby.
Napisano Ponad rok temu
Ulica nie weryfikuje tego czy przepisy sportowe sa oparte na szczesliwych czy nieszczesliwych zasadach. Ona weryfikuje umiejetnosci osoby.
Więc łatwiej się nabiera tych umiejętności walcząc w formule MMA, czy w semi-kontakcie?
Napisano Ponad rok temu
a przeciez na ulicy np. kibice pilkarscy nosza szaliki i bluzy z kapturem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Khumag
Najleprzym przykladem jest zasada z Judo gdzie jesli lezysz na brzuchu a przeciwnik w okreslonym czasie nie jest w stanie cie ruszyc - otrzymujesz punkty!!!
Mysle ze akurat tobie nie musze tego tlumaczyc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na wala wy zasmiecacie forum walkowanymi juz kilkaset razy tematami??
W tym czasie mogliby co niektorzy sprawdzic jak sie pisze polskie wyrazy...
Z powazaniem
G.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Popieram, jeśli w danym stylu walki nie ma uderzeń na głowę rękami a nogami tylko kopnięcia okrężne, to wyrabia się pewien nawyk nie chronienia głowy.Wracajac do tematu: chodzi o wplyw zasad sportowych na wypracowywanie nawykow, w tym wypadku bardzo zlych, i w tym wypadku o jeden bardzo niefortunny przepis (ze niefortunny nie trzeba cie chyba przekonywac?)
Napisano Ponad rok temu
Zawsze i tak puenta takich dyskusji ijest taka sama - czyli bardziej liczy sie czlowiek niz styl.
Co do ulicy jak wszystkim wiadomo psychika, proste techniki i atak wyprzedzajacy = skutecznosc.
Napisano Ponad rok temu
Zawsze i tak puenta takich dyskusji ijest taka sama - czyli bardziej liczy sie czlowiek niz styl.
Napisano Ponad rok temu
Widzisz, a ja uważam że bardziej liczy się styl.
Ja zdaje sobie sprawe jak trudne sa proste techniki wykonywane poprawnie o tym nie musisz mnie przekonywac. Widzisz jedni musza wyrabiac psychike a inni po prostu maja ja silna - znowu kwestia indywidualna. Dlatego jedni osiagaja szybko sukces, inni musza na niego dlugo pracowac a jeszcze inni nie osiagaja go wcale. Rozne metody dla roznych ludzi."wiadomo". Dyskusja dotyczmy między innymi tego jak wyrobić psychikę, a i "proste" techniki w wykonaniu niektórych stylów mogą być nie tak proste na jakie wyglądały.
Napisano Ponad rok temu
A ja uwazam ze jestem jedynym nieomylnym, ale co z tego...
Podaj jakies argumenty, bo slowo uwazam nic nie wnosi do dyskusji.
No chyba ze masz klapki na oczach albo masz problemy z samodzielnym mysleniem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy ty nie umiesz czytac ze zrozumieniem? Ja nie krytykuje Judo jako takiego, sam cwicze wiele takich elementow i duzo parteru. Powiem wiecej, uwazam ze obecnie wartosc realna Judo jest ogolnie bardzo zanizana a to duzy blad!
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu