Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kozieradka (zioła dla zdrowia i nie tylko)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
290 odpowiedzi w tym temacie

budo_greggor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 206 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Kozieradka (zioła dla zdrowia i nie tylko)
Koledzy, jeżeli mogę, mała rada:

Jak ktoś chciałby poeksperymentować z kozieradką czy innymi ziołami, to nie kupujcie żadnych gotowych preparatów, bo na pewno przepłacicie. Idźcie do sklepu zielarskiego, takiego odpowiednika Herbapolu z dawnych lat (nie wiem, czy to jeszcze istnieje pod starą nazwą, u mnie w każdym razie taki sklep jest). Tam są sprzedawane zioła w papierowych opakowaniach po 50 lub 100g. Różne i raczej tanie, a w porównaniu do cen różnych odżywek ogromnie tanie.

I poczytajcie stronę, do której linka podał novocaine, czyli luskiewnika. Ja stamtąd zaczerpnąłem przepis na preparat z koziearadki i u mnie to zadziałało jak przypuszczam. Nie przyjmujcie jednak bezkrytycznie wszystkich przepisów na różne mikstury tam zamieszczone, bo nie wiadomo, czy facet jest badaczem, czy też zbieraczem różnych niesprawdzonych ciekawostek. Wielokrotnie zapytywałem go o to, ale moje maile pozostawały bez odpowiedzi.
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Koledzy, jeżeli mogę, mała rada:

Jak ktoś chciałby poeksperymentować z kozieradką czy innymi ziołami, to nie kupujcie żadnych gotowych preparatów, bo na pewno przepłacicie. Idźcie do sklepu zielarskiego, takiego odpowiednika Herbapolu z dawnych lat (nie wiem, czy to jeszcze istnieje pod starą nazwą, u mnie w każdym razie taki sklep jest). Tam są sprzedawane zioła w papierowych opakowaniach po 50 lub 100g. Różne i raczej tanie, a w porównaniu do cen różnych odżywek ogromnie tanie.

I poczytajcie stronę, do której linka podał novocaine, czyli luskiewnika. Ja stamtąd zaczerpnąłem przepis na preparat z koziearadki i u mnie to zadziałało jak przypuszczam. Nie przyjmujcie jednak bezkrytycznie wszystkich przepisów na różne mikstury tam zamieszczone, bo nie wiadomo, czy facet jest badaczem, czy też zbieraczem różnych niesprawdzonych ciekawostek. Wielokrotnie zapytywałem go o to, ale moje maile pozostawały bez odpowiedzi.

SARSAPARILLA (smilax) - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jam (Dioscorea Villosa) - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

:wink:
  • 0

budo_crejzy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 197 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Trzeba jeszcze sprawdzić czy te preparaty które podałem nie podchodzą pod prohormony.
  • 0

budo_crejzy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 197 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sorry za post pod postem - nie mogę edytować.
Obryłem trochę neta, nigdzie nie piszą że "ziółka" to prohormony.

Tribulus terrestris

To trudno dostępne w Polsce zioło to afrodyzjak oraz środek poprawiający sprawność fizyczną i seksualną. Związek o nazwie "tribulus" pobudza wytwarzanie testosteronu sprzyjającego rozwojowi masy i siły mięśniowej oraz lepszemu spalaniu tkanki tłuszczowej. Jest to udokumentowane wieloma badaniami naukowymi, które potwierdzają podwyższenie poziomu testosteronu poprzez stymulowanie przysadki mózgowej do większej produkcji hormonu lutenizującego. Wysoki poziom tego hormonu wysyła sygnał do jąder, powodując zwiększenie wytwarzania testosteronu w organizmie mężczyzny. Wszystkim wiadomo, że posiadanie wyższego poziomu testosteronu prowadzi do większej syntezy białka, większej siły i lepszych wyników anabolicznych. Mimo działania takiego jak sterydy anaboliczne, nie powoduje skutków ubocznych i jest dozwolony w sporcie. Roślina ta, stosowana z powodzeniem od lat przez bułgarskich ciężarowców, wchodzi w skład wielu suplementów dla sportowców i kulturystów, oddziaływujących w kierunku zwiększenia siły i masy mięśniowej.

- Dostępna w postaci suplementów.
  • 0

budo_palacz
  • Użytkownik
  • Pip
  • 48 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Combat

Napisano Ponad rok temu

A właśnie zamówiłem kreatynę i hmb, teraz dojdą jeszcze ziółka :twisted:
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

kurcze, szykuja sie spore zakupy w polsce :D
trzeba teraz zrobic liste dobrych ziolek...
  • 0

budo_perun srogi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1077 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ktos powie jak to zarzywa? z tej stronki ktora podal novo wynika ze trzeba zakupic szereg nowych ziol alkohol miod zeby sporzacic dobry napar,no i nie powiedziane jak to dawkowac i tak dalej, w jakich ilosciach spozywac??

pzdr
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

a ktos powie jak to zarzywa? z tej stronki ktora podal novo wynika ze trzeba zakupic szereg nowych ziol alkohol miod zeby sporzacic dobry napar,no i nie powiedziane jak to dawkowac i tak dalej, w jakich ilosciach spozywac??

pzdr

z linka, ktorego wkleilem:

Odwar - Decoctum Trigonellae: 3 łyżki nasion mielonych zalać 2 szklankami wody, gotować 5 minut, odstawić pod przykryciem na 30 minut, przecedzić. Pić 2 razy dziennie po 1 szklance. W razie schorzeń układu oddechowego i pokarmowego przyjmować 4-6 razy dziennie po 100 ml. Taki odwar używa sie także do okładów, płukanek, lewatywy, irygacji i przemywania.

jak zwykla herbatka.

zreszta, to z miodem i alkoholem nie takie skomplikowane. ot wodke i miod w sklepie kupic.
  • 0

budo_perun srogi
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1077 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no jeszcze zywokost 1 porcje korzenia, i szereg innych ziol ktorych istnienia nawet nie przypuszczalem :D a mam pytanie czy zarzywajac taki odwar co drugi dzien to sie mija z celem?? poporstu nie chce smierdziec.... az tak bardzo

pzdr
  • 0

budo_crejzy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 197 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Raczej nie ma sensu takie dawkowanie, jak nie chcesz śmierdzieć to kup se smilaxa.
  • 0

budo_ry-you
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 688 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kupuje to jutro nie ma bata:) wydaje mi sie ze najwygodniejszy bedzie wyciag wodno-alkoholowy. Miod ladnie to zakonserwuje takze moze stac pare dni i podjadasz lyzeczkami nei musisz sie pierdolic z parzeniem. Zobaczymy jak to bedzie dzialac:)
  • 0

budo_greggor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 206 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeszcze raz ja.

Strona luskiewnika ewoluuje, że tak powiem, w każdym razie ja to mam wydrukowane i u mnie było tak:

1. Nasienie kozieradki - 3cz.
2. Nasienie wiesiołka - 1cz.
3. Korzeń mniszka - 1cz.
4. Kwiat arniki - 1cz.
5. Plecha morszczynu lub listownicy - 1cz.
6. Owoc keli (aminka) - 3cz.
7. Ziele nostrzyka - 1cz.

Składniki zmieszać. U mnie było - zmielić i zmieszać. Według przepisu było, że jedną łyżkę mieszanki zalać jedną szkalnką wody, zagotować, odstawić na 30 minut, przecedzić i pić.

To oczywiście bzdura - ZIÓŁ SIĘ NIE GOTUJE. Zioła parzy się na granicy temperatury wrzenia wody. Jest to kłopotliwe, bo trzeba pilnować tego, aby się nie zagotowało, dlatego ja preferuję parzenie w termosie stosując przegotowaną, lekko ostudzoną wodę. No i u mnie było dwie łyżki na termos litrowy.

Jak skończyła mi się porcja i miałem już przygotowaną drugą, to ze względu na smród postanowiłem przerobić to na nalewkę alkoholową: zioła macerowane w 70% etanolu (TO WAŻNE, ŻADNA WÓDKA ANI ŻADEN SPIRYTUS), potem miód plus jajka. Było smaczniejsze, mniej kłopotliwe w przygotowaniu, ale smród nadal był. No i była obawa w zakresie prowadzenia samochodu. Zrezygnowałem.

Jak ktoś będzie stosował ten preparat, to niech nie przejmuje się, że brak jakiegoś składnika - to nadal będzie działać, bo bazą jest kozieradka. Najprostszą metodą jej zażywania jest posypanie łyżeczką mielonej kozieradki kromki chleba posmarowanej miodem lub dżemem - nie smakuje wtedy paskudnie a i przygotowanie tego jest błyskawiczne.

Natura daje nam dużo - można wiele wartościowych rzeczy kupić tanio a jeszcze więcej zebrać własnoręcznie przy minimum łatwej do zdobycia wiedzy.

I ludzie, na miły Bóg. popracujcie trochę nad ortografią :)
  • 0

budo_epyon
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

brzmi ciekawie ta cala Kozieradka chyba sam sproboje :)
na wakacje mozna troche posmierdziec... hehe :roll:
gorzej potem jak mnie wywala z zajec ...
do tych ktorzy juz to testowali kiedys...ten zapach jest naprawde az TAK uciazliwy? i jak dlugo sie utrzymuje po zaprzestaniu 'terapi Kozieradkowej' ?

@greggor
idzie jeszcze jakies latwe i smacze polaczenie na chlebie zrobic... ale nie z miodem bo ja go nie toleruje :P [w sensie nie lubie...choc od biedy jak nic w zastepstwo sie dobrego nie znajdzie...]
  • 0

budo_greggor
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 206 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zapach jest uciążliwy, po ostatniej aplikacji kozieradki czuć to jeszcze kilka dni.

A czystą kozieradkę możesz zażywać z czymkolwiek, co według Ciebie zabije jej uciążliwy, gorzki smak - miód, dżem, cukier czy cokolwiek
  • 0

budo_soren
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Widze ze niezłe odkrycie tu zarzuciłem :) . Ja mam nasionka (opakowania po 50g) natomiast znalazłem tabletki po 13zł ale wychodzi mniej dawek i dużo większa cena chociaż moze by mniejszy smrodek bo coś w tych tabletkach jest jeszcze.
  • 0

budo_epyon
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wogole jak ten zapach sie objawia...czy cala skora intensywnie smierdzi czy tylko pot/mocz...
czy jak sie dobrze wykapie wyperfumuje wyantyperspiruje i nie wiadomo co jeszcze to jak pojde do laski to mnie nie wywali po 3minutach bo nie bedzie mogla juz wytrzymac :oops: ?
  • 0

budo_soren
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ciężko zeby całą skóra nie śmierdziała skoro jest cała pokryta potem, choć byś tego nie widział to i tak zawsze (w pewnej temperaturze) będzie tam pot więc musiałbyś się faktycznie dobrze wyantyprespirować :D są w aptekach takie mieszanki kozieradki które zmniejszają ten smród, rzadko się je da znaleźć ale jednak
  • 0

budo_epyon
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ciężko zeby całą skóra nie śmierdziała skoro jest cała pokryta potem, choć byś tego nie widział to i tak zawsze (w pewnej temperaturze) będzie tam pot więc musiałbyś się faktycznie dobrze wyantyprespirować :D są w aptekach takie mieszanki kozieradki które zmniejszają ten smród, rzadko się je da znaleźć ale jednak

no wiem ;p ale zakladalem ze sie dokladnie doszoruje i pytam czy nadal zapach bedzie az TAK intensywny...bo z gory wiedzialem ze calkowicie nie zniknie choc mozliwe ze troche zle to ubralem w slowa i mogles mnie zrozumiec nie tak jakbym chcial :)
...u mnie na wiosce zapewne nie bedzie cudownej mieszanki 'nie smierdzacej' :roll:
zrobie sobie dziurki w uszach i zamiast kolczykow bede nosil 2 choinki
Dołączona grafika
napewno pomoze 8)
  • 0

budo_crejzy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 197 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie lepiej zamiast mieszać kilka tych ziół zrobić to jak napisałem na 2 stronie?

Kozieradkę można nabyć w postaci drobno zmielonego proszku, grubo mielonego proszku lub całych ziarenek. Najlepiej będzie, gdy uda Warn się zdobyć subtelny drobnoziarnisty proszek. W innych przypadkach trzeba ba ją zmielić w zwykłym młynku do kawy i wymieszać z niewielką ilością oliwy z oliwek tak, aby powstała gęsta pasta. Pastę umieszczamy w szczelnie zakręconym słoiku i odstawiamy na tydzień. Potem należy zawartość słoika wymieszać z miodem. Jeżeli użyliście lOOg kozieradki, należy dodać 100 g płynnego miodu. Wszystko to uzupełniamy jedną łyżką stołową lecytyny instant i dobrze mieszamy, aż do uzyskania dość gęstej pasty. Dodatek lecytyny jest niezwykle istotny, ponieważ substancje czynne kozieradki będą wtedy o wiele lepiej przyswajane. Przyswajanie wzrasta nawet pięciokrotnie. Znakomitą lecytynę instant produkuje firma Sportatut.
Sporządzony samodzielnie preparat zażywamy w następujący sposób: 2 łyżeczki od herbaty rano i 2 łyżeczki wieczorem w trakcie lub po posiłku, popijając minimum l szklanką jakiegoś napoju.
Przy wspomaganiu ziołami "anabolicznymi" warto pamiętać o pewnym fakcie. Mianowicie substancje adaptogenne znacząco wzmagają działanie kreatyny! Najlepsze efekty poprawy siły i masy mięśni można uzyskać stosując jednocześnie kreatynę i zioła...

- SFD

Będziecie jebać carry.
:wink:
  • 0

budo_soren
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hmm będzie mocno intensywny ale owszem da sie go zmniejszyć. Rozmawiałem z ludźmi którzy próbowali kozieradki i mówią ze przez kompilację z jakimiś ziółkami się udawało (żebym to ja pamiętał nazwy) albo po prostu psikać się ostro pachnidłami... w tej sytuacji ja wybieram smrodek a dziewczyna przeżyje :D bo sama mi kozieradkę pokazała :P
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025