Skocz do zawartości

Zdjęcie

Staż z Minoru Kanetsuka 7 dan

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
184 odpowiedzi w tym temacie

budo_jaśko f.
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 114 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Staż z Minoru Kanetsuka 7 dan

...Obecnie, juz chyba kazdy wie, ze aikido to nowoczesne Budo.

Skoro twoim mniemaniem jest to nowoczesne Budo, to zamiast czarnych pasów i określeń używanych w sportach walki, zamieńcie je na, lub zapożyczcie z baletu. Zamiast hakam załużcie rajtuzy i będzie OK. Zamiast np. jo kata zatańcz Jezioro Łabędzie :wink: :lol:
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

Jasko daj spokoj, jakby taki grubas jak ja w rajtuzach wygladal.....
  • 0

budo_swarożyc
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ja tez niezwykle czesto prosze atakujacych u siebie w dojo zeby atakowali mnie z calej sily. I oni doskonale rozumieja, ze to nie ma nic wspolnego z udowadnianiem czegokolwiek, tylko zeby wymusic prawidlowe wykonanie techniki przez nage, oraz nauczenie sie prawidlowego ataku przez uke..

Pogubilem sie. Caly czas Szczepan udawadnial ze w aikido nie ma walki. Nie ma tez problemu "prawidlowego ataku" bo uke wspolpracuje od poczatku do konca. Teraz prawidlowym atakiem jest trzymanie tori i to do tego "mocne" trzymanie. Z punktu widzenia budo ( tradycyjnego czy nowoczesnego ) to jest bezsens. Nikt nie trzyma tylko po to by trzymac. Traktowanie tego jako realny atak i udawadnianie z takiego ataku czegokolwiek ( obojetnie czy jako tori czy uke) to glupota. Przeciez to jest "oczywista oczywistosc";)
Pytanie: Co to jest "nowoczesne budo"? Czy tylko aikido sie zalicza do tej kategorii ?
  • 0

budo_swarożyc
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...Obecnie, juz chyba kazdy wie, ze aikido to nowoczesne Budo.

Skoro twoim mniemaniem jest to nowoczesne Budo, to zamiast czarnych pasów i określeń używanych w sportach walki, zamieńcie je na, lub zapożyczcie z baletu. Zamiast hakam załużcie rajtuzy i będzie OK. Zamiast np. jo kata zatańcz Jezioro Łabędzie :wink: :lol:

Tak jak mowimy tak myslimy i odwrotnie. Jezeli uzywamy jezyka sztuki walki to powinnismy tez w tych kategoriach myslec. W szkołach gdzie aikido nie jest spostrzegane jako sztuka obrony, zamiast "ataku" jest "kontakt" zamiast "uderzenia " "sygnal" itd. Nie ma wtedy nieporozumien. Sa za to techniki kuriozalne. W zaleznosci od wyobrazni nauczajacego jest to mniej lub bardziej bogata w specyficzne rozwiazania forma ruchu. Chyba lepiej tanczyc wtedy Jezioro Labedzie. Jest tam wiecej zasad i logiki. :wink:
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co to jest "nowoczesne budo"?

現代武道 - gendai budo

Jezioro Łabędzie

To akurat balet klasyczny, a nie nowoczesny.
  • 0

budo_swarożyc
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

現代武道 - gendai budo

Mozesz rozwinac? Jestem poczatkujacy na tej "drodze"
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

現代武道 - gendai budo

Mozesz rozwinac? Jestem poczatkujacy na tej "drodze"

Nowoczesność oznacza tu współczesność. Aikido jest współczesną sztuką walki. Niekoniecznie współczesną mi, ale współczesną naszym nauczycielom, bo powstała za ich życia, całkiem niedawno.

Jednocześnie aikido jest też sztuką nowoczesną, w opozycji do starych sztuk walki, czyli koryu (古流). Podział na nowe i stare pojawił się z powodu zmiany warunków politycznych, społecznych i ekonomicznych w Japonii po restauracji Meiji. Stare sztuki walki stały się anachroniczne i przeszły do skansenu dla hobbystów. Sporo czasu minęło zanim stworzono nowe sztuki walki, które zaczęły spełniać nowe, masowe cele. Judo, kendo, iaido, karate i aikido itp. świetnie dają sobie radę w nowoczesnym świecie, umożliwiając zabawę w samuraja po stresującym dniu w pracy, szkole lub zagrodzie. Niemniej przypisywanie tym nowoczesnym sztukom atrybutów przynależnych raczej tradycyjnym sztukom walki jest zwykłym anachronizmem.

Faktem jest też, że wielu nauczycieli czerpie garściami ze starych sztuk walki. O ile inspiracje techniczne nie zmieniają faktu, że aikido jest gendai budo, o tyle czerpanie z idei, strategii i metod sporo zmienia.
  • 0

budo_hara-kiri
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1088 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Osobiscie uwazam, ze etykieta jest integralna czescia aikido (co ma dobre i zle strony oczywiscie!) i ja z tego powodu nigdy nie uniemozliwiam techniki jakiemukolwiek instruktorowi jak jestem uke jesli to jest pokaz publiczny.

W jaki więc sposób ma się zachować uke, gdy jest poproszony na stażu przez sensei o np. trzymanie 'z całych sił'? Trzymać z całych sił, ale jednocześnie czujnie odpuścić w momencie, gdy czuje, że w przeciwnym wypadku sensei nie zrobi nic? :roll:
Czy to masz na myśli pisząc o etykiecie?
Kiedyś nazywałeś to tresurą psów.
  • 0

budo_łabędź
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2100 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Osobiscie uwazam, ze etykieta jest integralna czescia aikido (co ma dobre i zle strony oczywiscie!) i ja z tego powodu nigdy nie uniemozliwiam techniki jakiemukolwiek instruktorowi jak jestem uke jesli to jest pokaz publiczny.

W jaki więc sposób ma się zachować uke, gdy jest poproszony na stażu przez sensei o np. trzymanie 'z całych sił'? Trzymać z całych sił, ale jednocześnie czujnie odpuścić w momencie, gdy czuje, że w przeciwnym wypadku sensei nie zrobi nic? :roll:

Radze nie przywiązywać sie do wypowiedzi naszego Moda, bo czesto sa one jak aikido pełne paradoksów i wewnętrznych napięć i sprzeczności :wink: :) Mamy tu do czynenia z dialektyką w czystej postaci , czyli jednościa przeciwieństw :lol: :D :wink: :roll: :P

Ł. (znający sie ze Szczepanem od epoki karbonu i w związkiu z tym, liczacy na wyrozumialośc)
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pogubilem sie. Caly czas Szczepan udawadnial ze w aikido nie ma walki. Nie ma tez problemu "prawidlowego ataku" bo uke wspolpracuje od poczatku do konca. Teraz prawidlowym atakiem jest trzymanie tori i to do tego "mocne" trzymanie. Z punktu widzenia budo ( tradycyjnego czy nowoczesnego ) to jest bezsens. Nikt nie trzyma tylko po to by trzymac.

Ba, a czy skakanie na skakance ma jakikolwiek sens z punktu widzenia walki bokserskiej? - wg twojego punktu widzenia to glupota, bo sie w walce skakanki nie da zastosowac.
Jednakze! wszyscy cwiczacy boks skacza wesolo i dosc czesto! :lol:
Jak widzisz, twoja logika prowadzi do nikad.
Dzieje sie tak, poniewaz byc moze nie rozumiesz co to sa narzedzia treningowe. Podczas treningu aikido wykonuje sie bardzo wiele cwiczen oraz calych 'technik' ktore tylko przygotowuja obu cwiczacych do wykonywania rzeczywistych technik czy ich aplikacji.
Mocne, statyczne trzymanie wlasnie nalezy do tej grupy cwiczen.
Czy jest to 'prawidlowy' atak? Jesli instruktor specjalnie kaze tak robic, to w danym momencie wlasnie jest to prawidlowy atak, bo pozwala przekazac wiedze i nauczyc ludzi wybranego przez instruktora aspektu.
Z puntku widzenia generalnego aikido - nie ma znaczenia slowo 'prawidlowy' bo nage moze sie przystosowac do dowolnego ataku - tylko ze w ten sposob nie mozna nic nikogo nauczyc.

Traktowanie tego jako realny atak i udawadnianie z takiego ataku czegokolwiek ( obojetnie czy jako tori czy uke) to glupota. Przeciez to jest "oczywista oczywistosc";)

No chyba tylko ty traktujesz takie cos jako realny atak :wink: Skad ci przyszlo do glowy ze n.p. shihani traktuja to jako 'realny' atak? Lepiej zapytaj o to na nastepnym stazu LOL

Druga sprawa to 'udowadnianie' - co mozesz udowadniac, skoro nie ma wspolzawodnictwa? Naprawde traktujesz cwiczenie aikido jako udowadnianie ze ty mozesz zrobic na kims technike???? 8O :? Przeciez on ci caly czas pomaga ja zrobic?

Pytanie: Co to jest "nowoczesne budo"? Czy tylko aikido sie zalicza do tej kategorii ?

oouuufff, dzieki Prorock za doskonala odpowiedz!
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak jak Labedz napisal aikido jest pelne paradoksow :)
Medrcy z Himalajow pisza: 'Nie ponizaj publicznie blizniego swego". Mysle ze ta doskonala madrosc niezwykle dokladnie stosuje sie do naszej sytuacji. 8)

Ja mam nastepujace zdanie na temat uke w aikido: uke ma za zadanie uczyc nage. Oczywiscie do tego musi byc dosc dojrzalym czlowiekiem. Musi miec na tyle zdrowego rozsadku, zeby n.p. wiedziec czy naprawde ma cos do przekazania. Oraz musi byc swiadomy ze ponosi konsekwencje swojego nauczania . Uke uczy nage za pomoca zroznicowania swojego ataku, bez zadnego gadania. Musi miec swiadomosc 3 roznych rodzajow cwiczenia:
1.z mniej zaawansowanymi od siebie,
2.z mniej wiecej tak samo zaawansowanymi
3. z bardziej zaawansowanymi od siebie
Na kazdym poziomie moze sam czegos sie nauczyc ale i jednoczesnie, moze czegos nauczyc nage.

Obecnie rozmawiamy o poziomie numer 3.
W wiekszosci wypadkow uke bedzie atakowal na tyle , na ile jest w stanie odebrac technike - to zwykla zasada samozachowawcza. Jednakze moze sie zdazyc sytuacja, kiedy nage go poprosi o atak gdzie uke czuje ze ma duzy zapas jesli chodzi o reakcje na technike. Wtedy uke musi podjac decyzje czy jest to dobry moment zeby rozpoczac nauczanie. Tutaj duzo zalezy od kontekstu i tu znajduje zastosowanie etykieta, ja zwykle kieruje sie w/wymieniona zasada z Himalajow.
Jesli natomiast kontekst cwiczenia jest taki, ze cwiczac normalnie (w sensie nie podczas pokazu), ktos bardziej zaawansowany poprosi mnie o mocny atak i nie moze zrobic techniki, w/w zasada sie nie stosuje, bo to nie pokaz publiczny.W ten sposob bardziej zaawansowany moze sie cos nauczyc od mniej zaawansowanego - trzeba tylko zeby obaj rozumieli ze tak sie dzieje w celu polepszenia techniki a nie udowadniania sobie wyzszosci swiat.....itd...
Tak to widze obecnie.
  • 0

budo_niedźwiedź
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 106 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chciałem powiedzieć, że Panowie mnie zbyt dosłownie zrozumieli. W żadnym wypadku nie podważam możliwości utrzymania, jaki i wytknięcia luk w obronie staremu człowiekowi, choć by to był nawet O'sensei. Chodziło mi o źródło informacji - wczoraj po terningu rozmawialiśmy. My też. Zuzka ma lepszy tyłek niż Mariolka,ale Mariolka jest milsza i lepiej gotuje, itd. Mam nadzieję, że teraz już Leon R. zrozumiał moje intencje, podobnie jak Germanos - niestety nie mogę wysyłać wiadomośći prywatnych, ale dziękuję za informację.
Odnośnie statycznej próby utrzymania przeciwnika jako realnego ataku. Zawsze myślałem że jest to wstęp do sytuacji - jeden trzyma, a drugi nap...
  • 0

budo_swarożyc
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 92 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pogubilem sie. Caly czas Szczepan udawadnial ze w aikido nie ma walki. Nie ma tez problemu "prawidlowego ataku" bo uke wspolpracuje od poczatku do konca. Teraz prawidlowym atakiem jest trzymanie tori i to do tego "mocne" trzymanie. Z punktu widzenia budo ( tradycyjnego czy nowoczesnego ) to jest bezsens. Nikt nie trzyma tylko po to by trzymac.

Ba, a czy skakanie na skakance ma jakikolwiek sens z punktu widzenia walki bokserskiej? - wg twojego punktu widzenia to glupota, bo sie w walce skakanki nie da zastosowac.
Jednakze! wszyscy cwiczacy boks skacza wesolo i dosc czesto! :lol:
Jak widzisz, twoja logika prowadzi do nikad.
Dzieje sie tak, poniewaz byc moze nie rozumiesz co to sa narzedzia treningowe. Podczas treningu aikido wykonuje sie bardzo wiele cwiczen oraz calych 'technik' ktore tylko przygotowuja obu cwiczacych do wykonywania rzeczywistych technik czy ich aplikacji.
Mocne, statyczne trzymanie wlasnie nalezy do tej grupy cwiczen.
Czy jest to 'prawidlowy' atak? Jesli instruktor specjalnie kaze tak robic, to w danym momencie wlasnie jest to prawidlowy atak, bo pozwala przekazac wiedze i nauczyc ludzi wybranego przez instruktora aspektu.
Z puntku widzenia generalnego aikido - nie ma znaczenia slowo 'prawidlowy' bo nage moze sie przystosowac do dowolnego ataku - tylko ze w ten sposob nie mozna nic nikogo nauczyc.

Traktowanie tego jako realny atak i udawadnianie z takiego ataku czegokolwiek ( obojetnie czy jako tori czy uke) to glupota. Przeciez to jest "oczywista oczywistosc";)

No chyba tylko ty traktujesz takie cos jako realny atak :wink: Skad ci przyszlo do glowy ze n.p. shihani traktuja to jako 'realny' atak? Lepiej zapytaj o to na nastepnym stazu LOL

Druga sprawa to 'udowadnianie' - co mozesz udowadniac, skoro nie ma wspolzawodnictwa? Naprawde traktujesz cwiczenie aikido jako udowadnianie ze ty mozesz zrobic na kims technike???? 8O :? Przeciez on ci caly czas pomaga ja zrobic?

oouuufff, dzieki Prorock za doskonala odpowiedz!

Szczepan przeciez to nie jest odpowiedz. Te same słowa raz znacza dla ciebie jedno,raz zupelnie cos innego. Dla mnie jest tak , ze albo sa jakies reguly i jest "prawidłowy atak" i "prawidlowa technika", albo robimy burdel z aikido. Musi byc jasny podzial co jest co. Jesli wykonanie techniki z trzymania jest dla ciebie dowodem mistrzostwa w aikido a za chwile jest to tylko cwiczenie, to taka dyskusja nie ma sensu. Logiczna konsekwencja twojego rozumowania jest to ze mistrz w skokach przez skakanke jest mistrzem boksu.
Nie dokladaj do mojej wypowiedzi znaczenia ktorego tam nie bylo.
Nie pisalem ze uchwyt to realny atak lub ze shihani tak to traktuja. To chyba twoja interpretacja. Ja pisalem zupelnie cos odwrotnego. Pisalem ze nie ma celu udawadnianie ani ze sie kogos utrzyma ani ze sie z tego uchwytu uwolni ;)
  • 0

budo_mr smail
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3937 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Aikido

Napisano Ponad rok temu

albo robimy burdel z aikido ;)

no wreszcie cos konstruktywnego
byleby nie za drogi jakis.....
  • 0

budo_wice psa
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 108 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ten instruktor ma tyle boksów na kącie, że Ci się nie śniło Szczepcio :)
- choćbyś nie wiem jak bardzo kpił z niego, to w przeciwieństwie do różnych bardziej lub mniej żółtych panów, jest on dla mnie autorytetem. :wink: :lol:

Niezwykle sie ciesze ze znalazles doskonaly autorytet, zycze powodzenia w dalszym cwiczeniu. :)

Zastanawiam się, czy jest Pan Taki sam dobry na macie jak w tych wszystkich postach, w których próbuje się Pan "sprzedać" jako wybitny znawca historii, ruchu, technik aikido...
Można by Pana nazwać: WIELKIM INTERPRETATOREM. Wdając się w dyskusje szkolne, bo ciężko użyć porównania akademickie, próbuje Pan podważyc umiejętności i sposoby prowadzenia zajęć przez innych instruktorów. Wydaje mi się, że osoba będąca instruktorem, posiadaczem stopnia mistrzowskiego powinna mieć troche wyczucia i taktu i nie dać się ponosić emocją (chociaż ja też im teraz uległem). Tym bardziej wypowiadając się na temat osoby, której Pan nie zna. Trzeba liczyc się z tym, że kiedy podważam czyjś autorytet, to mój równiez zostanie podważony - to jest tylko kwestia czasu.
Próbę interpretacji i wyjaśniania przez Pana róznych sytacji nazwał ktoś "dialektyką w czystej postaci".
Dla mnie jako filozofa z dialektyką to nie ma nic wspólnego. Jest to zwykła żonglerka słowna, nawet pokuszę się o stwierdzenie bełkot pseudointelektualny..
Przepraszam może za ostre słowa -byc może nie wypada- ale poczułem się jak uczeń wywołany do odpowiedzi.

Marek Wójciak
  • 0

budo_ronin bastard
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 248 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...

Marku

zauważ , że ludzie którzy bezpośrednio poznali Ciebie i Twoje AIKIDO wyrażają się o Tobie z uznaniem i szacunkiem (w tym instruktorzy z wieloletnim stażem, vide: germanos i pmasz - który nawet ożył na tę okoliczność na tym forum).

Tyrady lokalnego "guru" internetowego nie są w stanie tego zmienić.

Z pozdrowieniami i wyrazami szacunku

Andrzej Półtorak
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zastanawiam się, czy jest Pan Taki sam dobry na macie jak w tych wszystkich postach, w których próbuje się Pan "sprzedać" jako wybitny znawca historii, ruchu, technik aikido...

Naturalnie ze jestem dobry. To o czym pisze jesli chodzi o techniki aikido nie mozna znalesc w zadnej ksiazce. Po prostu osobiste doswiadczenia z treningow.

Trzeba liczyc się z tym, że kiedy podważam czyjś autorytet, to mój równiez zostanie podważony - to jest tylko kwestia czasu.
Marek Wójciak

To jest bardzo trafna uwaga, choc zaskakujace ze pada z ust czlowieka ktory podwaza publicznie autorytet i sposob nauczania shihana boksujac go. Prosze tez zauwazyc ze to Pana uczniowie zaczeli o tym przypadku tutaj pisac a nie ja. Poniewaz to publiczne forum i boksowanie bylo publiczne, kazdy moze o tym wyrazic swoje zdanie. Wydaje mi sie ze w moich wypowiedziach nie bylo nic obrazliwego, podalem tez konkretne argumenty dlaczego tak uwazam.

Zawsze sie ponosi konskwencje swojego postepowania.Dam panu przyklad. Jeden instruktor aikido z Poznania, pojechal ze swoimi uczniami bic innego instruktora bodajze do Krakowa, publicznie o tym piszac na Budo - to bylo wiele lat temu. Bedac juz na miejscu, jego uczniowie obsikali dodatkowo dojo. Te zachowanie sie poszlo w swiat. W ten sposob ten instruktor zbudowal sobie pewna reputacje ktora cieszy sie do dzisiaj.
  • 0

budo_dar75
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3410 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

pamietaj Szczepan, że ów instruktor aikido pojechał w odwiedziny jako neofita-fanatyk zupełnie innego stylu
  • 0

budo_germanos
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 56 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Drogi Szczepanie !
Jednak wychodzi na moje, Ty naprawdę przekręcasz wypowiedzi ludzi manipulując nimi. Po pierwsze Marek nie podważył tu na forum autorytetu Sensei Kanetsuki, a wręcz usprawiedliwiał jego zachowanie na stażu w Opolu. To inni, między innymi ja, powoływali się na słynne "blokowanie " i " boksowanie". Po drugie to sam Sensei Kanetsuka kazał mu blokować ramię najsilniej jak potrafi, więc nie dorabiaj tu ideologii związanej z etykietą dojo. Jeżeli Sensei Kanetsuka każe dwóm lub trzem silnym jak dęby chłopom z Rosji trzymać ramię jak najsilniej , potem miota nimi jak liśćmi i tak jest na każdym stażu , to po kilkudziesięciu latach sam wierzy ,że to działa. A tu nagle wychodzi taki niepozorny Wójciak ( co ma uścisk jak imadło, ale o tym nie każdy wie) , "nic nie znaczący białas "i cała teoria kontroli i kontaktu leży w gruzach. Lecz powtarzam, to stało się dwa razy na wyraźne życzenie Sensei Kanetsuki. A że nie dał sobie natrzaskać po twarzy, no coż, jesli ktoś leci na mnie z pięściami musi się liczyć z konsekwencjami, tym bardziej jeśli ma stopień shihana. Usprawiedliwianie jego porażki jest po prostu żałosne. I jeszcze jedno, ci co tu piszą nie są uczniami Marka. Ja też, i nie mniej mnie za jakiegoś chłopysia , bo się może okazać , że ćwiczę sztuki walki dłużej niż Ty.
Pozdrawiam, Andrzej Owsianicki
  • 0

budo_gosc(usunięty)
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Z jednej strony, są tu forumowicze chwalący sie obecnością na setkach staży i milczą, a z drugiej strony, mając za sobą kilkanaście (bo świadomie zrezygnowałem z uczestnictwa przed laty) właśnie byłem świadkiem takich sytuacji, to jest, obruszania się zaproszonych 'mistrzów' za 'brak respektu'. Tylko raz zdarzyło mi się, i dotyczyło to 9 dana Ki Society, doświadczyć Jego pogodnej reakcji na własną niemoc. Wciąż oczekuje się od aikido 'świata iluzji', i shihani starają się jak mogą. Może faktycznie - jak się wkracza między wronyy, trzeba krakać tak jak one. :D
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024