Ja tego nie rozumiem ?
Chętnie odpowiem na to pytanie. Ponieważ na treningach aikido najczęściej ćwiczy się techniki. Współpraca polega na tym, że w ramach treningu jako atakujący, wykonasz z góry określony określony atak. Nie za wszelką cenę, ale też nie za słaby. Ponieważ się uczymy współpraca polega na tym że nie będziesz kombinował, jak uniemożliwić wykonanie komuś techniki (również ze względu bezpieczeństwa). Oczywiście jeśli ćwiczysz z osobami zaawansowanymi, które technikę już opanowały całkiem dobrze, a sam jesteś na odpowiednio wysokim poziomie by przyjąć tą technikę że tak to ujmę pełną mocą, możesz coś tam próbować kombinować (zwłaszcza gdy ktoś ewidentnie wali kiszkę - warto mu to pokazać). Ale to też zależy, tak jak w życiu ktoś może ktoś źle to zrozumieć, a następnie Ci zarzucić że jesteś złośliwy i chcesz coś swoim działaniem udowodnić ^^
Ja by wytłumaczyć na czym ta współpraca polega często porównuję aikido do dźwigni skrętowej na nogę. Niby nie boli (aż tak) a jednak trzeba odklepać (zanim będzie za późno)
Sparingow moze nie byc ale np. takie zabawy graplerskie jak poproszenie kolegow z innych sztuk walki o dojscie o klamre zapasnicza, a ja sie bronie, sa pozyteczne.
biorąc pod uwagę, że w aikido nie ma klinczu gówno se poćwiczysz
Aczkolwiek skąd zakładasz że nikt z aikidowców, tego co piszesz nie robi
Znaczy rozumiem, ze w Aikido nie ma sparingow, ale jakis taki set sparing powinien byc ...
Nie ma takiej możliwości, ze względu na to ze sparingi nie realizują etyki aikido, a po drugie ze wzgledu na to że techniki aikido są, że tak powiem kontuzjogenne. W Judo dla przykładu sparingi są możliwe ze dzięki temu, że nie włączono do jego kanonu, technik groźnych dla życia bądź zdrowia. Więc musiałbyś poważnie okroić zakres technik. Mniej więcej w ten sposób postąpiono w Tomiki Aikido. Poza tym często mówi się, że aikido to nie worek technik, a pewne zasady i idee. Ciężko by było je wyrazić sparingiem. Aikido ma tłumić, agresję a nie ją wzmagać. Celem aikido jest to by oponent zrezygnował z ataku, znudził się nim, rozmyślił. To zazwyczaj on podejmuje decyzję (z założenia błędną
) o ataku. Gdyby w aikido istniała garda miałby ku temu dodatkowy powód. Dopiero gdy się zdecyduje na atak - zmieniamy się rolami
To jak w tym dowcipie kto wygra sparing aikido. NIKT! Bo obaj zawodnicy będą czekać na atak
jezli Aikido jest sztuka walki to nie powinno byc zadnej wspolpracy ... no bo jak podczas napadu wyjasnic przeciwnikowi, ze powinien wspolpracowac ?
Techniki aikido są bardzo trudne, ale wykonalne. Rozpatrujesz tu trudny przykład. Nie każdemu udaje się wyjść z opresji sucho. I to niezależnie czy to Aikido czy inna sztuka walki. Ulica to nie żarty i żadne MA nie da ci 100% pewności że dasz radę. Wpływa na to znacznie więcej czynników. Jakkolwiek z punktu widzenia etyki aikido można być niemal w 100% pewnym że Ci się uda tej etyki zrealizować. Osobiście spotkałem taką osobę której to się udało.