Skocz do zawartości

Zdjęcie

jakie rolki kupic ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
28 odpowiedzi w tym temacie

budo_wojtas25
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 344 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jakie rolki kupic ?
jak w temacie jezeli ktos z was jezdzi to moze moglby podpowiedziec czym sie kierowac przy zakupie rolek,nie beda sluzyc do skokow itd raczej do zwyklej jazdy
cos takiego na allegro znalazlem
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:JJ

Napisano Ponad rok temu

Re: jakie rolki kupic ?
Powiem tak jak masz kupowac rolki na dluzszy czas i wiesz ze Ci sie spodoba jezdzenie to kup rolki jakies rolki fitnes firmy Salomon - ja wiem ze sa drogie ale sie oplaci.

Zona kupila kiedys rolki salomona na ABEC-3 ja kupilem jakies malo markowe na Allegro na ABEC-5 (niby szybsze lozyska) i jezdzilem za nia z wywieszonym jezykiem nie dosc tego nie trzymaly tak dobrze nogi jak jej.
kupilem niby potem drogie lozyska salomona i podmienilem wtedy ona mnie musiala gonic ale but nadal nie najlepiej sie trzyma nogi. Suma sumarum - kupic tansze rolki i potem inwestowac w kola, lozyska i nie miec nadal tej wygody to drozej wychodzi niz kupic markowe za dwukrotna cene.

Ps. Chcesz kupic rolki na Allegro to najpierw gdzies w sklepie przymierz ten model i zobacz czy dobrze noge trzymaja - w Abec 7 w nich nie sugeruj sie zapewne nie sa szczytem szybkosci jak oryginalne abec-3
  • 0

budo_wojtas25
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 344 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czyli lepiej poszukac markowych rolek i nie patrzec na parametry.kupie odrazu dwie pary takie same to mi moja kobieta nie ucieknie ;)
  • 0

budo_marchew
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 749 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Salomon najlepszy wybór, nie ma co się rozdrabniać. Najwygodniejsze, dobre jakościowo i pewne.
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

czyli lepiej poszukac markowych rolek i nie patrzec na parametry.kupie odrazu dwie pary takie same to mi moja kobieta nie ucieknie ;)

Powiem tak ABEC-3 Salomona calkowicie wystarczaja w szczegolnosci aby sie dobrze nauczyc jezdzic a i potem sa szybsze od wiekszosci innych z wyzszymi numerami.

Jezdzenie ma byc przyjemnoscia a wiec dobrze zyby sprzet byl wygodny bo powiem ze ja na poczatku nie mialem przyjemnosci na ociezalym sprzecie jezdzic w szczegolnosci ze w mlodosci gralem troche w hokeja i nie sprawiala mi klopotu szybka jazda na rolkach.

Choc na poczatku ludzie okoliczni i emeryci po 30-tce dziwnie na nas z zona sie patrzyli jak jezdzilismy to potem na osiedlu pojawilo sie troche osob w naszym wieku i juz nie obawiali sie jezdzic przelamali sie i maja teraz radoche ;)
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

czyli złozyskami: ABEC3 , a czy dobiera się też inne parametry jakiś rozstaw kółek, materiał z jakiego sa kółka czy cos w tym guście? Ja chce sobie odrazu kupić jakies dobre, żeby potem nie trzeba wymieniac, nie znam się wcale na rolkach ale umiem jeździć i chce jakieś najszybsze.. bo te co mam to masakra nie dojśc że nie moge się rozpędzić to po chodniku wogóle nie da się jechać
  • 0

budo_wojtas25
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 344 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

liczba kolek ma znaczenie? bo sa 3,4,5 kolkowe]
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rolki do fitnesu maja cztery kolka im mieksza guma tym ciszej jezdza sa bardziej miekkie ale za komfort jazdy placi sie wieksza scieralnoscia kolek. Ludzie czesto kupuja streetowe rolki do skakania a one sa dosc wolne bo maja male szerokie kolka im wieksza srednica kola tym sa szybsze.

Czyli ogolnie wielkosc kola, rodzaj lozyska, rodzaj zastosowanej gumy skladaja sie na szybkosc rolek - no oczywiscie tez umiejetnosc jazdy ;)

rodzaj lozysk ABEC 1, 3, 5, 7,9, 11 - pomiedzy 7,9 i 11 to juz roznice ciezko wyczuc w szczegolnosci na zwyklych rolkach no moze na sprintowych z piecioma kolkami

Jest jeszcze oznaczenie kolek i potym mozna poznac jaka wielkosc np:76mm 80mm 82mm 84mm i jaka twardosc gumy ale nie pamietam tych oznaczen na necie sie gdzies znajdzie.
Np kolka oznaczane sa 80A/76 mm pierwsze to twardosc drugie srednica.
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ja uwazam ze lepsze sa miekkie kolka i wydaje mi sie ze szybsze od twardych a na pewno wiekszy komfort jazdy - czlowiekowi plomby na kostce nie wylatuja ;)
Ja jezdze na ABEC7 Salomona i mam dwa rodzaje kolek teraz nie pamietam jakie - ABEC-7 zupelnie wystarcza aby sie zabic ;)

PS. trzy kolka to rolki do jazdy terenowe ;)
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i jak Wojtas nabyles cos ?

Jesli tak to pochwal sie jakie wrazenia ;)
  • 0

budo_slim
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 190 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

polecam ta strone jest tak praktycznie wszystko ;)
powinno roziwac twoje wszelakie watpliwosci ;)

sam niedawno nabyłem rolki Fila , z lozyskami ABEC 5 [ do jazdy fitness ] pieruńsko szybkie :P

no ale ogolnie z najwazniejszych , to ABEC od 5 do 7 bo powyzej to na zawody , i aluminiowa szyna to koniecznosc, lepsza wytrzymalosc
  • 0

budo_wojtas25
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 344 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kurde nabylem fajne salomony ,ale okazaly sie za male bo baran co je sprzedawal podal zla dlugosc wkladki :evil: .zajebiscie zaluje bo sa zajefajne i w dobrej cenie .reklamacja w toku wiec jeszcze nie jezdze i juz szukam innych,biore pod uwage rollerblade i salomon z kolkami co najmniej 80mm :lol: .
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No ja tez nie napisalem wczesniej ze salomon ma dziwna numeracje i rolki salomona kupuje sie zazwyczaj o numer wieksze - a najlepiej wlasnie na dlugosc wkladki sprawdzac. Zawsze lepiej dolozyc wkladke i wieksza skarpete niz kiedy noga troche spuchnie cierpiec ;)
  • 0

budo_wojtas25
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 344 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wiem, ja patrze tylko na dlugosci wkladek i dodaje cm,ale tu ewidentny blad sprzedawcy bo podal dlugosc wkladki 30 cm kiedy na pudelku butach jak byk stoi,ze 28,5 cm ma wkladka,zdenerwowal mnie :roll: ,ale juz odeslalem i szukam nowych
  • 0

budo_wojtas25
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 344 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Martius a co myslisz tym modelu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ? maja jakies lozysko ilq9?i co z tym butem wyciaganym w sumi i tak bym go nie wyciagal ale czy nie pogarsza trzymania topy?
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Martius a co myslisz tym modelu [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ? maja jakies lozysko ilq9?i co z tym butem wyciaganym w sumi i tak bym go nie wyciagal ale czy nie pogarsza trzymania topy?

Kiedys chorowalem na rolki z wyciagana skarpeta(butem) kiedy zaczalem jezdzic juz inaczej na to patrze. Wlasnie obawiam sie niestabilnosci i zlego trzymania stopy- ale nie mam doswiadczebia w jezdzie na takich wiec trudno mi sie wypowiadac.
  • 0

budo_wojtas25
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 344 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a te Łożyska ILQ-9 to co to jest?nie maja oznaczenia abec
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a te Łożyska ILQ-9 to co to jest?nie maja oznaczenia abec

No tego to nie jestem pewien ale zapewne odpowiednik ABEC9 chyba firma Twincam stosuje to oznaczenie jako oznaczenie jakosci - (na poczatek za szybkie jednak)

Ja mam taki model salomona [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] - nawet kolorystyka identyko - rewelacja z trzymaniem stopy- w przod i tyl natomiast stopa pieknie sie porusza - na ABEC7 i kolach 80/78A rewelacja sie zachowuja - no niestety wlasnie w niedziele zgubilem 12 letni chronograf citizena (musiala bransoleta peknac) i smigalem z taka predkoscia ze nie wiem nawet gdzie odlecial ;(
  • 0

budo_wojtas25
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 344 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kupilem i smigam:).wiem juz ,ze asfalt jest tak samo twardy jak wtedy kiedy bylem dzieckiem :) .kupilem te salomony chill lx a dla laski [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] sie podpieram internetem w moich probach [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] .nie wiedzialem ,ze tyle techniki jest w jezdzie na rolkach :-)
  • 0

budo_martius
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4483 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ten uzytkownik [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] ma filmiki z ktorych mozna praktycznie sie nauczyc wszystkiego co potrzeba do zadziwiania innych ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024