Pomiar poziomu tluszczu
Napisano Ponad rok temu
Przyda sie faldomierz albo suwmiarka
Dla mezczyzn!!
Mierzymy - klatkę- chwytamy faldke na krawedzi czyli od pachy do sutka, obok pempka w lini pionowej, oraz udo rownierz w lini pionowej.
bardzo wazne aby podczas mierzenia stac w pozycji wyprostowanej
oczywiscie mierzymy grubos pomiedzy palcami i wynik podajemy w mm.
Korzystajac ze wzorow obliczamy
Body density = 1.1093800 - (0.0008267 * @) + (0.0000016 * @^2) - (0.0002574 * #)
Gdzie:
@ = Suma pomiarów(klatka, pempek, udo)
@^2 = Suma pomiarów(klatka, pempek, udo) podniesiona do potęgi drugiej.
# = Wiek w latach.
Mamy juz obliczone body density teraz przechodzimy do obliczenia tluszczu:
BF% = (457/Body density) - 414.2
lub
BF% = (495/Body density) - 450
no i wychodzi jakie to jestesmy spaslaczki badz tez nie;p
Dla kobiet!!!
Kobiety robia pomiar: tricepsu- mniej wiecej w polowie dlugosci ramienia chwytaja faldke pionowo, biodra- faldke tluszczu nad biodrem (na brzuchu) chwytaja poziomo, oraz jak jak mezczyzni uda.
Body density = 1.099421 - (0.0009929*@) + (0.0000023 * @^2) - ( 0.0001392 * #)
Gdzie
@ = Suma pomiaru tricepsu, bioder oraz uda
@^2 = Suma pomiaru tricepsu, bioder oraz uda podniesiona do potęgi drugiej.
#= Wiek w latach.
Po obliczeniu Body density obliczamy zawartosc % tluszczyku ze wzoru:
BF% = (457/Body density) - 414.2
lub
BF% = (495/Body density) - 450
Proponuje zmierzyc sie tak 3 razy a nastepnie wyciagnac srednia z tego wyniku
Ry-you
Napisano Ponad rok temu
lydka, udo, trzy na brzuchu, biceps, triceps, lopatka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
samemu to sobie wiesz co mozesz taki pomiar mozna o kant dupy rozbic. to juz lepiej bedzie jak wkleisz zdjecie brzucha, a ja ci z dokladnoscia do 5% powiem :roll:niestety innego nie moglem znalesc a to mozna zrobic sobie samemu na plecach raczej samemu sobie nie zmierzysz ale to prawda bardzo wazny jest pomiar pod lopatka w fachowym badaniu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mnie kiedy badali % mierzac obwody (nadgarstek, biodra, pas, lokiec, kolano, lydka, udo, ramie - dla budowy ciala) i te 8 miejsc na skorze, to margines podali jako 3%.wedlug lekarzy przy tym pomiarze ktory podalem margines blendu nie przekracza 2% jest to bardziej uzaleznione od budowy ciala. Zrobilem taki temat po to aby np osoba ktora chce schudnac mogla sobie zmierzyc stan swojego tluszczu i dokonywac te pomiary regularnie w celu porownania. Np moim celem nie jest zrzucenie wagi tylko obnizenie poziomu tluszczu wiec uwazam takie cos za bardzo przydatne. I sadze ze forum nalezy wzbogacac o nowe topic i informacje dlatego stworzylem ten temat. Mam nadzieje ze komus sie przyda.
jak ktos chce mierzyc % to albo niech zrobi porzadne badanie, albo niech sprawdza w lustrze - brzuch jest swietnym miernikiem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
takze bym nie powiedzial ze sam brzuch jest dobrym miernikiem bf-a
ale do lata jeszcze troche zostalo to w czerwcu wszystko bedzie si 8)
Napisano Ponad rok temu
niekoniecznie moja kolezanka brzuch ma bardzo fajny a ma mnostwo tluszczu na udach i posladkach.
Kobiety z reguly tyja na udach i tylku, a faceci maja brzuszek na starosc.
A moze ktos podac jakies granice tego pomiaru tzn. ile sie przyjmuje za sadlo, ile ujdzie, ile kosciotrup itp.
Napisano Ponad rok temu
otłuszczenia dla mężczyzn: 15-18% masy ciała
trzeba wziąć pod uwagę różnice indywidualne. W zależności od typu budowy ciała, metabolizmu, aktywności itd. dany procent otłuszczenia może być zdrowy dla jednej osoby, a dla drugiej stanowić stan na pograniczu patologii.
źródło: Malinowski A, Strzałko J. "Antropologia"
Napisano Ponad rok temu
Chyba powinnam naprawdę iść już spać zamiast robić jakieś kretynizmy z linijką przed monitorem...
Napisano Ponad rok temu
Czym charakteryzuje się profesjonalizm tych badań i jakie są te profesjonalne metody? (woda?, Szczypce i 8 fałd) czy coś jeszcze? Jakie są ewentualne koszta? Powoli mamy ładną wiosnę, Lato idzie - Się sobie i nie tylko podobam więc jeżeli będzie to w miarę tanie to chyba zaspokoję swoją ciekawość .
- Pozdrawiam J.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja moge podac tylko na swoim przykladzie. 8 fald, 4 obwody miesni, 2 obwody kosci (kolano i lokiec). kazdy pomiar 3 razy, dla dokladnosci. na koniec wydruk z %, z budowa ciala (na sakli mezo-endo-tentrzeci :roll: )Czym charakteryzuje się profesjonalizm tych badań i jakie są te profesjonalne metody? (woda?, Szczypce i 8 fałd) czy coś jeszcze?
Napisano Ponad rok temu
przykład z jednej ze stron poradni dietetycznej:
Konsultacja dietetyczna
* pomiar masy i składu ciała (zawartość wody i tkanki tłuszczowej w organizmie, PPM, masa ciała szczupłego, typ budowy ciała) wraz z interpretacją wyników
* ustalenie CPM (Całkowita Przemiana Materii)
* szczegółowy wywiad dietetyczny, dotyczący nawyków żywieniowych i zachowań pro - zdrowotnych - wraz z interpretacją wyników
* wskazanie prawidłowych i nieprawidłowych zwyczajów dietetycznych
* indywidualne zalecenia i porady dla pacjenta
Napisano Ponad rok temu
o ile nie maja skanera (ktorego na 90% nie maja) to te wszystkie wyniki sa -+kilka %.Konsultacja dietetyczna
* pomiar masy i składu ciała (zawartość wody i tkanki tłuszczowej w organizmie, PPM, masa ciała szczupłego, typ budowy ciała) wraz z interpretacją wyników
calkowita? raczej spoczynkowa... trwa to 40 minut, i lezy sie pod malym namiotem tlenowym, bez ruchu. dzieki porownaniu tlen/co2 sprawdza, ile energii sie zuzywa (czy jakos tak)* ustalenie CPM (Całkowita Przemiana Materii)
Napisano Ponad rok temu
całkowita uwzględnia ilość ruchu w ciągu dnia, rodzaj pracy itd. gdzieś miałam równania jak to obliczyć, ale póki co nie mogę tego znaleźć.calkowita? raczej spoczynkowa... trwa to 40 minut, i lezy sie pod malym namiotem tlenowym, bez ruchu. dzieki porownaniu tlen/co2 sprawdza, ile energii sie zuzywa (czy jakos tak)
Najlepiej znaleźć sobie jakiegoś antropologa, który ma w posiadaniu fałdomierz lub pójść na AWF - tam zwykle mają odpowiedni sprzęt i często takie badania wykonują
Napisano Ponad rok temu
Chwytamy fałd między palcem wskazującym i kciukiem i mierzymy odległość między nimi (grubość fałdu)
Potrzebne pomiary:
- fałd łopatkowy - pod dolnym kątem łopatki
- fałd brzuszny - przecięcie linii sutkowej
- fałd klatki piersiowej - dolna krawędź 10 żebra
- fałd ramienia - tylna część ramienia, w połowie tricepsa
- fałd podudzia - dół podkolanowy
Czasem potrzebny jest również
- fałd biodrowy - nad grzebieniem biodrowym
- fałd przedramienia - w najszerszym miejscu przedramienia, przy wyprostowanej ręce mniej więcej na wysokości łokcia, po tej bardziej owłosionej stronie
- fałd uda - z przodu w 1/2 długości mięśnia prostego uda
Najlepiej zrobić 2 - 3 pomiary
I sposób – metoda densytometryczna:
H2O % = 100 x ( 4,423 – 4,061: cw)
F% = 100 x (H2O% : 0,732)
Cw – ciężar właściwy (równanie: cw = 1,975738 – 0,000217 x fałd łopatkowy mm – 0,000935 x fałd brzuszny mm)
II sposób - równania H. Piechaczka:
dla mężczyzn:
F% = - 8,948988 + 0,044703 razy log x1 + 0,062820 razy log x2 + 0,027324 razy log x3
dla kobiet:
F% = - 12,770968 +0,014611 razy log x1+ 0,102559 razy log x2 + 0,060924 razy log x3
ZWRÓCIĆ UWAGĘ, ŻE NA POCZĄTKU JEST MINUS !
x1 - fałd ramienia
x2 - fałd podudzia
x3 - fałd klatki piersiowej
pogrubienie – odczytać wartości poniżej
wartości zlogarytmizowane
grubość fałdu i odpowiadająca mu wartość:
mm – wartość
2 – 85
3 – 123
4 – 143
5 – 157
6 – 167
7 – 176
8 – 183
9 – 189
10 – 194
11 – 199
12 – 203
13 – 207
14 – 210
15 – 214
16 – 217
17 – 220
18 – 222
19 – 225
20 – 227
21 – 229
22 – 232
23 – 234
24 – 236
25 – 237
26 – 239
27 – 241
28 – 243
29 – 244
30 – 246
31 – 247
32 – 249
33 – 250
34 – 251
35 – 253
36 – 254
37 – 255
38 – 256
39 – 258
40 – 259
41 – 260
42 – 261
43 – 262
44 – 263
45 – 264
Różnica między I sposobem, a II wyszła mi około 2-3 %, sposób podany na początku odbiega od podanych przeze mnie o około 5-7 %.
Źródło: „Antropologia sportowa” Drozdowski
Napisano Ponad rok temu
wlasnie o to mi chodzilo. zeby zmierzyc dokladnie calkowita, trzeba by cos miec podlaczone przez 24h.całkowita uwzględnia ilość ruchu w ciągu dnia, rodzaj pracy itd. gdzieś miałam równania jak to obliczyć, ale póki co nie mogę tego znaleźć.calkowita? raczej spoczynkowa... trwa to 40 minut, i lezy sie pod malym namiotem tlenowym, bez ruchu. dzieki porownaniu tlen/co2 sprawdza, ile energii sie zuzywa (czy jakos tak)
kurcze, w polsce antropologowie sie chyba czym innym zajmuja niz w uk
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Żeń-szeń
- Ponad rok temu
-
Yerba Mate
- Ponad rok temu
-
Kreatyna a kofeina