Znasz takich w boksie??
Tak.
Mnie, w czasach kiedy przez jakiś czas chodziłem na boks. Parę osób na sali też nie wyglądało jakby przygotowywało się do zawodów, a po treningu nie zakładali świecącego dresu, tylko garnitur.
I mimo tego że trenowali sobie czysto rekreacyjnie, to i tak mieli zdrowe pie*dolnięcie, oraz sporo praktycznych umiejętności jak choćby poruszanie się w walce.
Daj jakiś lepsiejszy przykład :-)
To że zakładali garnitur to jedna a to że mieli pie***nięcie to druga sprawa.
Raczej nie sądzę by swoją sprwność i siłę ciosu poruszanie się czy inne jak piszesz praktyczne umiejetności wypracowali tak jak robi to zdecydowana wiekszość jak móiwsz "TAICZIMENÓW"
Oni nie parali się boksem od roku - ani nie cwiczyli form czy technik bokserskich w powietrze bez partnera
Zrzum człowieku że to zupełnie odrębne style o diametralnie różnej metodyce. A to że zakładali garnitur niby o czym świadczy ?? rozwiń skrót myślowy. Bo to że nie wyglądali na przygotowujących sie do zawodów nie świadczy o tym że:
1 NIe ćwiczyli na tarczach
2 nie ćwiczyli na workach
3 nie robili treniengów obwodowych
4 nie brali udziału w sparrinach (te pod katem zawodów mają swoją specyfikę ale sa inne sparringi, walki zadaniowe itp)
5 nie pracowali nad siłą kondycja szybkością
A teraz idź do jakiejkolwiek sekcji tai chi i zobacz czy te elementy tam występuja
A i powiedz mi ze ludzie ćwiczacy boks i tai chi mają ten sam stosunek do treningu walki
A jak stwierdzisz że jednak maja to zadaj sobei pytanie dlaczego ludzie maja rózne preferencje - część ćwiczy boks a część tai chi
To że tai chi być może jest bardzo skutecznym systemem walki wcale nie znaczy że duży % ludzi ćwiczących taki poziom osiągnie (nawet na poziomie ulicy) Fakt że w boksie mistrzostwo osiągnąć (WBO, WBA i inne zawodowe i amatorskie ringi) też nie łatwo ale dzięki metodyce treningowej zdecydowany większy % radzi sobie na ulicy.
Ale powtórze po raz kolejny ludzie w boksie i tai chi szukaja zupełnie innych wartości - nie kazdemu odpowieda metodyka i rodzaj trenegu wartości propagowany w tai chi a innym to co robi boks
comprende ? i to nie mój przykład był zły tylko twoje skróty myślowe zbyt ogólne
Pozdrawiam serdecznie