Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak to jest z Krav Magą?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
272 odpowiedzi w tym temacie

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Jak to jest z Krav Magą?
Jeszcze przed podzialami.
K_P
  • 0

budo_zwierzu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 472 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

varner, bylem jednym z pierwszych w Polsce cwiczacych krav maga. Cwiczylem ja przez spory czas i nie tylko (z przerwa na ostatnie dwa lata), obserwuje caly czas jej rozwoj. Mam przyjaciol nadal aktywnych instruktorow.
Jest zwyklym stylem kombatowym jesli chodzi o warstwe treningu bez uzycia broni. Nie ma w niej zadnej oryginalnosci. Klasyczna galaz kompilacyjna, z tradycyjnie dobrym marketingiem, zorientowana na ssanie kasy.
Pozdrawiam
K_P

Kubuś Puchatek bardzo dobrze sprecyzował charakter,założenia i cel tego kompilacyjnego systemu
  • 0

budo_zwierzu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 472 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

varner, mysle ze spelniam warunki ktore postwiles bys uznal post za merytoryczny. Cwiczylem KM pare lat bylem na stazach 3 organizacji KM, obecnie trenuje rekreacyjnie BJJ i boks i z tej perpektywy oceniam ze poswiecanie KM wiecej niz z 3 miesiace to pomylka. Bic sie w stojce nauczysz sie lepiej na jakimkolwiek sporcie uderzanym, walczyc grapplingowo pokaza tobie lepiej na zapasach bjj itd, a wszechstronna walke masz a MMA. Problemem KM jest tworzenie trenujacym wrazenia bycia superwojownikami gdzie nawet sparingi sa udawane.

trudno coś tu więcej dodać oprócz może tego,że kravmaga (wbrew temu co usiłuje wmawiać varner) czerpie ile sie da z bjj i mt ...co jest do sprawdzenia wklikująć na youtube hasło israeli krav maga.Boss Gideon na jakimś tam seminarium naucza w parterze technik ściągniętych z bjj...
  • 0

budo_zwierzu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 472 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

według mnie krav maga powinna się trzymać tego do czego została stworzona-aby dać ludziom o różnej sprawności fizycznej możliwość szybkiej samoobrony i ucieczki,ale wymagania komercyjne rynku nie pozwalają na to...bo żeby zarabiać kasę na kravmadze to trzeba coś więcej niż trening obliczony na ok.140 godzin...a pisanina że wszystko się rozwija i także krav maga - jest delikatnie określając-śmieszne.System który powstał z założenia jako maksymalnie prosty,szybki i skuteczny nie może podlegać rozbudowywaniu ,a jego przyswajanie nie może trwać w nieskończoność.Nawet zakładano,że na wiele ataków powinna być minimalna ilość obron,a czas na pełne szkolenie krav maga to około 140 godzin(zapewne dla zupełnie niewytrenowanej osoby).
Przedstawiciele tzw.Israeli Krav Maga poczuli możliwość wypłynięcia na szerokie wody swiatowego rynku i zarabiania kasy jak to o wiele wcześniej zaczęły czynić inne organizacje kravmagowe...a marketing "israeli kravmagi" jest na tyle wyrafinowany ,że twierdzą jej przedstawiciele iż zaczęli nauczać poza Izraelem aby wyprostować "wypaczoną" linię krav maga nauczaną przez inne organizacje i o tyle przebiegle to zaczęli robić bo wplatywali techniki uznawane za bardzo skuteczne(czyli bjj i mt) twierdząć,że to od zawsze bylo w "israeli"kravmadze i dlatego jest ona taka skuteczna i lepsza od "nieoryginalnych wersji" :D ...czyli w biznesie nie ma jak dobry tupet i cwaniactwo
  • 0

budo_varner
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 55 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po pierwsze czy Zwierzu albo Kubus Pauchatek widzieliscie kiedys na oczy Israeli Krav Maga?? czy walczyliscie z ktoryms z instrukorów z otoczenia Sawickiego?? I nie mowcie mi tu o tym co widzicie na youtube bo to tylko pokazowki. Krtoak piłka czy ktorys z Was ma odwage przyjsc na staz israeli i powiedziec co mysliscie i udowodnic swoje racje. Israeli Krav Maga istaniała duzo wczesniej niz wszystkie inne orgonizacje ktore powstały pozniej po smierci tworcy a nawet jeszcze przed. I nie pisz Zwierzu ile czasu trzeba na opnaowanie systetmu skoro go nie znasz w ogole i nie wiesz jak on wyglada. A jesli Kubus Puchatek uwaza ze to tylko kilka prostych martketingowych kombinacji to ponaglam zapraszenie na staz, a najlepiej do walki. Bo jak powiedział Sawicki kiedys, nie sztuka jest pisac i krytykowac, sztka jest przyjsc załozyc rekawice i udowodnic swoje racje. I uwierz Kubisu Puchatku ze jesli chodzi o ta kase, to Instruktorzy Sawickiego i on sam na tyle czesto jezdza do Izraela, ze to pochłania wiekszosc ich zarobkow. Wiekszosc z Was opiera sie na tym co im sie wydaje, co przeczytali gdzies indziej, przyjdcie zoabczyc jak to wyglada naprawde i nie wypisujcie wiecej głupot na temat czegos o czym macie nikłe pojecie. A to Zweirzu czy system ma sie zmieniac czy nie zostaw Gidonowi bo on jest od tego zeby decydowac jak ma to wygldac a nie Ty. POWATARZAM JESZCZE RAZ NIE YWPOWIADAJCIE SIE NA TAMAT CZEGOS CZEGO NIE ZNACIE. A to Kubus Puchatek ze trenowałes Kravke na samym poczotku o czym ma niby siwadczyc??? sledzisz jej rozwoj ogldajac filmiki na youtube roznych organizacji?? Jesli tak to nie jestes zadnym autorytetem za jakiego porobujesz tu ochodzic w dziedzinie Krav Maga. Albo przyjdz, zabacz i sprobuj albo nie wypowiadaj sie bo nie masz do tego zadnych podstaw.
A odnoszac sie to tytuły tego tematu " jak to jest z krav maga" tak to jest ze na swiecie jest wiele organizacj i kazda uczy inaczej, jedne podobnie inne inaczej. Jesli kogos naprawde Krav Maga interesuje to niech przejdzie sie po roznych sekcjach, stazach i porowna jak to jest. Bo wiele organizacji prawda jest ze sciaga z ludzi kasa i buduje swoj marketing tak jak buduje i zdaje sobie z tego sprawe.
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Rozumiem, ze teraz inaczej sie kopie np. w genitalia, niz pare lat temu w kravmaga? Tak? I nie jestem juz na biezaco? Ze inna jest "fiozofia" KM?

Nie znam pana Sawickiego, ani jego instruktorow - moze sie przytrafilo, ze to wybitni sportowcy, wczesniej wyszkoleni, ktorzy teraz cwicza i ucza krav maga. A;e umiejetnosci walki nabyli gdzie indziej. Nie wydaje mi sie, zeby tych wysokich kopniec, ktos naczyl sie od izraelskiego instruktora, na jakims tam stazu. Zeby zdobyl te sprawnosc w tym samym miejscu. Na to trzeba lat.

Jezdza na staze do Izraela, i wydaja na to zarobione pieniadze, chwala im za to. A ich szefom z Izraela gratuluje pomyslu. Potrafia robic interesy.

Ja nie ogladam filmikow, powiedzialem - mam znajomych aktualnych instruktorow. Jak sie spotkamy nie rozmawiamy o pogodzie. Zreszta przyznam szczerze - nie czekam z wypiekami na twarzy, co tez wymyslono nowego w KM, a noz widelec odkryli np. balache.

Za zaproszenie do sparingow dziekuje. Chetnie poucze Was parteru.

Tymczasem, nie jest mi po drodze - cwicze u Carlsona Gracie - sparinpartnerow mam naprawde dobrych, moze nawet za dobrych jak na moje aktualne mozliwosci.

Moze jedna refleksja - w odroznieniu od roznych superfajterow o ktorych wokol slysze, dosyc czesto w akademii Carlsona przegrywam.
Czego i Tobie verner zycze - nauczyc sie przegrywac, przyznac komus racje i wyciagac wnioski, to wielka sztuka.
Zycze tez, zeby chociaz jednemu z Was ich styl, czy jak to zwal - ocalil skore. I tyle.

Pozdrawiam
K_P
  • 0

budo_pinczer
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

varner przystopuj z tym wyzywaniem ludzi w czyimś imienieniu.

Domyślam się ze oprocz KM nie cwiczysz zadnego innego SW
  • 0

budo_varner
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 55 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Słuchaj Kubus Puchatek trenuj gdzie chcesz i z kim chcesz kazdy ma prawo wolnego wyboru. Jednak Israeli Krav a inne organizacje Krav Maga znacznie sie roznia, a na czym polega ta roznica to trzeba przyjsc na trening, pociwczyc i zrozumiec a pisanie ze jest to komercyjna sciema jest obrazaniem wszystkich cwiczacych ten system. Jesli ma sie takie zdanie to trzeba przyjsc i udowodnic swoje racje. A uwierz mi parteru nikogo nie musisz, a na jakim poziomie jest nauczany to powtorze sowje trzeba przyjsc i sie przekonac. Mam długi staz u Adamczyka i po zetknieciu z Sawickim moje poglady , ktorych bardzo broniłem zostały "obalone". I potrafie sie przyznac do tego. Kazdy przegrywa my przegrywamy z jego instruktorami, a oni jak jada do Izraela i przegrywaja tam. Poznałem juz troche grupe instruktorska i dla wiekoszosc z nich isreali jest pierwsza stycznoscia z walka. wielu cwiczyło wczesniej u Adamczyk,a tam ich wysokich kopniec nikt nie nauczył to Ci gwarantuje. Natomaist pisanie z Twojej strony, ze ktos cos cwiczył wczesniej, ze jest wybitnym sportowcem hm to mozna łatwo zweryfokowac wiec nie pisz tego typu sądów skoro sa nieprawdziwe. Ja powtorze jeszcze raz czy w BJJ inaczej zakładasz dzwignie niz w Judo?? czy kopniecie wysokie boczne w Karate tak bardzo sie roznia od kopniecia z kickboxingu?? to co piszesz to sa tylko pojedyncze sprawy, a israeli to całościowy system, połaczony z odpowiednia systemem nauczania. wiec nie podawaj tego typu argumentów, bo koło w kazdym samochodzie tez jest okragłe i co swiadczy to o tym ze jakos kazdego koła i przeznaczenie jest takie samo??
Sam napisałes ze nie miałes stycznosci z Israeli wiec powtorze jesli nie chce pozanc tego systemu to nikt Cie nie bedzie zmuszał ani namawiał jednak nie wypowiadaj sie na jego temat bo nie masz do tego zadnych podstaw. A Twoi koledzy z Krav Maga moga zawsze przyjsc i zobaczyc jak wyglda roznica, bo łatwo jest pisac ze jej nie ma i ze chodzi tylko o kase. a roznica jest i to ogromna o czym przekonało sie juz wielu nawet tych najbadziej pewnych swoich pogladów.
Pozdrawiam
  • 0

budo_warhead
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4469 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

W parterowych - nie chodzi o to co zakladasz tylko wlasnie jak zakladasz i co zrobisz zeby zajac pozycje aby moc zalozyc.

Kopniecia tez sie roznia, zarowno w karate, kicku, Thaiu i TKD.

Magiczny termin "metodyka"

Pozdrawiam

WhD
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dzieki Waarhead, za wyjasnienie koledze.

Widze varner, ze ta organizacja jeszcze jedno potrafi produkowac - zazartych obroncow.

Koncze bo dyskusja stracila sens, zamiast merytorycznych odpowiedzi, i filmowych egzemplifikacji, o ktore tak latwo, bo nawet telefonem mozan cos nakrecic, przechodzi w pyskowki. Ale zapewne nie mozna zdradzac tajemnych technik.
I zwlaszcza, ze wkladasz w moje usta slowa, ktorych nie powiedzialem, np. nie uzywam kolokwializmow typu sciema.

Zycze powodzenia.
K_P
PS. Jesli chodzi o pogrozki, to dopoki wiem, ze moj przeciwnik nie ma dobrych zapasow, to spie spokojnie, mimo, ze juz sporty walki uprawiam mniej niz rekreacyjnie.
  • 0

budo_varner
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 55 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nie wyzywam nikogo w niczyim imieniu Pinczer sugeruje tylko ze jesli ktos nie zna tego systemu to niech przyjdzie na staz i zobaczy jak to wyglada, nie musi wcale walczyc z nikim. Jednak sa moze tacy, którzy chcieliby sprobowac sie w walce i wiem ze z tym nie było by problemu. Wazne zeby pzyjsc zobaczyc i oceniac wtedy a nie pisac o czyms czego sie nie zna. I wtedy nie bedziesz pisał ze sparingi sa udawane. A jesli chodzi o inne systemy to trenowałem kiedys TKD, Karate, mam tez doswiadczenie w BJJ, poniewaz interesuje mnie rowniez rywalizacja sportowa.
Do Warheada: a co ja napisałem w swoim poscie wczesniej?? własnie o to chodzi ze metodyka kopniec i ich nauczania w israeli jest inna niz w innym systemach i wypada ja poznac zanim sie napisze ze to jest to samo niz gdzie indziej. Jest podobne ale jednak jak poznasz lepiej to system to zoabczysz roznice i zrozumiesz na czym polega israeli.
Słuchaj Kubus Puchatek tu nie ma zadenj pyskowki ale w innych tematch pisałes czesto ze kravka to pare kombinacji, ktore mozna poznac w miesiac. Odwołujesz sie to swoich doswiadczen z tym systemem jednak zrozum ze tak jak pisałem jest wiele organizacji i warto zanim sie skrtykuje kokos i to co robi zobaczyc jak to wyglda. Ogromnym minusem tego systemu jest to ze jest "otwarty" bo sama nazwa Krav MAga znaczy w izraelu tyle co nic bo tylko walka wrecz. a to nie jest zastrzezona nazwa przeciez. i specjalistow od tego systemu jest wielu stad dzisaj to ze ktos cwiczy krav maga znaczy tyle co nic bo własciwie nie wiesz co on cwiczy ze wzgledu na mnogosc organizacji. Jesli chodzi o merytryke wypowiedzi, to jak mozesz merytoryccznie wypowiadac sie na temat czegos czego nie znasz?? cały czas powołujesz sie na to ze znasz krav maga bo kiedy strenowałes itp. Wiesz to tak jak by ktos trenował 10 lat temu judo i twierdził ze BJJ to jest to samo, tyle ze wykorzystali sznase ze judo postawiło na sport, mniej na parter wiec brayzlijczycy zaczeli uczyc głównie parteru i sa tylko kolejna podróba judo nastawiona na robieniem kasy. I stwierdzi tak opieajac sie tylko na tym ze 10 lat temu miał doswiadczenie w judo, a tak naprawde nigdy nie poznał BJJ bo przeciez to to samo. Absurd ale tak własnie jest z ludzmi ktorzy odnosza sie do Isreali i mowia ze to jest to samo co inne organizacje tylko ze na kase nastaione. Po to sa staze otwarte zeby kadzy mogł przyjsc i zobaczyc i nie krytykowac bezpodstawnie. ok fakt nie powiedziałes ze kravka to "sciema". zwracam honor.
  • 0

budo_warhead
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4469 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

to ze Kubus napisal, ze KM to pare chwytow to akurat komplement. Nic tak nie dewaluuje systemu jak tysiace niepotrzebnych technik wg. zasady: na kazdy ruch inna technika.

edytka: Ale przeciez KP caly czas Ci pisze, ze sie zna. On nie musi chodzic na treningi ON ZNA INSTRUKTOROW w realu. A znajac go i jego fachowa wiedze pewnie byl zapraszany by prowadzic treningi parterowe.

Nie wiem jak to jest ale jest taka KM na Jerozolimskich - tam na lekcje parteru zapraszaja BJJ owca a na lekcje boksu boksera i takie podejscie mi sie podoba.

ps.Skoro nie na kase nastwione organizacje - to zdradz mi ile sie placi za trening KM i co sie dostaje w zamian ?
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kiedys to napisalem - ze krav maga (ta stara, sorki wychodzi, ze ta nowa nie ma nic absolutnie wspolnego z ta stara:( - podobala mi sie - jako czlowiekowi, ktory uprawial pare sportow walki - i wie mniej wiecej jak kopnac, jak uderzyc lewy, czy prawy prosty (choc mietzrem swiata wtych dziedzinach nie byl - wlasnie, ze proponowala kilka fajnych, prostych patentow.
A tak z od frontu, tak z boku, atak z tylu. Proba walki z kilkoma napastnikami etc.

Te patenty mozna bylo sobie dosc szybko wdrukowac w glowe - i jak doswiadczymy zagrozenia - zamiast wybierac z bogactwa technik, ktore znamy ze sportu - wybrac te najprostsza i gwarantujaca, ze sie nie poslizgniemy na skorce od banana - wykonujac kopniecie obrotowe w glwoe napstnika. Albo to, ze w zcaie tego kopniecia, on nas skontruje kin geri np.
Jak ocenialem wowczas - bylo tego najwyzej nauki na 3 miesiace dla kogos, kto ma pojecie o walce. Juz wtedy drogo sie za to placilo. Instruktor tez slono placil za swoja nauke, i w zasadzie werdrowke po szczeblach kariery instruktorskej - ograniczala jedynie zasobnosc portfela.
Pewnie dzis jest inaczej? Prawda?

Ja z mki kuplem jednym z najstarszych stazem krav maga w Polsce, zaapilkowalem techniki krav magi wszystkim chetnym moim zawodnikow klubie, i kazdy sie przyswoil to w 3 miesiace.

Ale...
Na wiesc, ze ktos uczy tajmnego sytemu komandosow izraelskich, zaczynaja przychodzic ludzie, ktorzy nie uprawiali nigdy sztuk walk. Nic nie potrafia.

Wg mnie instruktor powinien ich... odeslac do klubu, zeby lizneli podstaw boksu, rzutwo etc. Mnie osbiscie byloby mi bowiem wstyd, brac dwa razy tyle, za to samo, czego ucze w klubie sportowym.

Inni zdaje sie, w trosce, zeby ich klientow - jakichs trener boksu nie wypaczyl techniki, zabrali sie... sami do nauczania klientow boksu, pozniej bjj, pozniej rzutow etc.
Takie byly moje obserwacji.

Jesli ktos ma inne doswiadzcenia, to chetnie poslucham.

K_P
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Warhead ta sytuacja z opisanego klubu wydaje mi sie uczciwa.
Ja rzadko uczylem rzutow (najwyzej powtarzalismy przerobiony material). U nas jak cwiczylismy bjj, rzutow uczyli instruktorzy judo, na czele z trenerem, bylym olimpijczykiem w judo.
Taka samo jest u Carlosona Gracie - rzutow uczy trener judo, ktory w innym dniu zdejmuje czarny pas judo, zaklada purpure (taki ma w bjj) i cwiczy razem z nami.

Pozdrawiam
K_P
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Varner, ja tak szalenie niemerytorycznie powiem, że gdyby w twoich postach zamienić "krav maga" np. na Vizir to byśmy mieli
"Nowy lepszy Vizir" :wink:

A zapraszanie K.P. lub kogolwiek innego na sparing, OK. Powiedzmy, że przyszedłby i (hipotetycznie) wytarłby matę twoim instruktorem. No i czego by dowiodło?
Że styl K.P jest lepszy niż KM, czy po prostu, że K.P. był lepszy od tego konkretnego instruktora? To co wtedy?

Tu dawno temu wspominano konfrontacje różnych kombatowców z bjj czy mma. Ci którzy wierzą (jak Ty) w KM pisali wtedy, że gdyby wolno było "palce w oczy" i "kopy w jaja" wynik byłby inny i wynik takiego starcia ich nie przekonywał.
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W sumie to ja nie jestem bjjowcem. To tylko paroletnia przygoda z dwuletnia przerwa na kontuzje. Wec lat spedzilem w karate.
Poza tym ja mam naprawde niski pasek w bjj, to jakby mnie ktos pokonal to moglby tylko powiedziec, ze pokonal niski pasek bjj. A jak sparuje z czarnymi, to walcze o zycie i zeby jak najmniej razy w piec minut zostac poddanym:) Wiec ja niczego nie reprezentuje.
Pozdrawiam
K_P
  • 0

budo_zwierzu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 472 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Varner troszkę się zdenerwował :D Więcej opanowania i powściągliwości! :D Wojownik KM nie powinien się tak łatwo wyprowadzać z równowagi :D
Ja nigdy nie trenowałem krav maga ale tak się złożyło że znam od dawna kravmagowe środowisko z różnych organizacji i znam też zakulisowe machinacje i kombinacje - co akurat nie robi na mnie szczególnego wrażenia,ale nie lubię jak się próbuje niezorientowanym osobom robić wodę z mózgu.
A buńczuczny charakter wypowiedzi Varnera sugeruje ,że TYLKO i WYŁĄCZNIE "israeli" krav maga ma najlepszy patent na medykę uderzeń,kopnięć i chwytów :D ..i walkę wręcz.... a mt ,kb,boks,bjj,zapasy są kiepskie bo to tylko dyscypliny sportowe nieprzystosowane do walki ulicznej :)
Kompilacja i ściąganie podpatrzonych technik z bjj i mt jest tak ewidentne ,że tylko kompletnemu laikowi można wmawiać ,że jest inaczej.
Natomiast to ,że są kluby KM w których zaprasza się instruktorów bjj i boksu aby prowadzili zajęcia świadczy o uczciwym podejściu do klienta
  • 0

budo_zwierzu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 472 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

W sumie to ja nie jestem bjjowcem. To tylko paroletnia przygoda z dwuletnia przerwa na kontuzje. Wec lat spedzilem w karate.
Poza tym ja mam naprawde niski pasek w bjj, to jakby mnie ktos pokonal to moglby tylko powiedziec, ze pokonal niski pasek bjj. A jak sparuje z czarnymi, to walcze o zycie i zeby jak najmniej razy w piec minut zostac poddanym:) Wiec ja niczego nie reprezentuje.
Pozdrawiam
K_P

nie przesadzaj już tak z tą skromnością :D ...trenujesz sporo bjj i...jesteś bjjowcem :wink:
  • 0

budo_varner
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 55 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hm przeczytaj sobie Zwierzu pare wczesniejszych swoich wypowiedzi i nie zarzucaj mi ze pisze posty w taki a nie inny sposób, spojrz obiektywnie na siebie. I zacytuj chociaz jedna moja wypowiedz dotyczaca tego ze podwazam skutecznosc BJJ, zapasów czy MT. Namawiałem tylko zeby kazdy kto nie zna tego systemu a chce zabierac głos w dyskusji dotyczacy Krav Maga poprostu przyszedł kiedys na staz zobaczył jak to wyglda, porozmawiał na temat tego czy Israeli rozni od innych systemow i czym. Nie napisałem rowniez ze jest to najlepsza metodyka i najlepszy system ( moge miec i mam sowje zdania na ten temat). Wiec nie wciskaj mi ze cos napisałem skoro tak nie było. Czytajac co piszesz i sam napisałes zreszta ze nie trenowałes nigdy KM tylko masz kolegów ktorzy..... i na tej podstawie dokładnie wiesz jak to wszystko wyglada no coz kolejna osoba ktora z taka pewnoscia sie wypowiada na temat ktory zna od kolegów i mysli ze wie najlepiej co i jak. I uwierz mi ja sie nie mam czym denerwować bo to forum na ktorym kazdy ma prawo wyrazisz swoje poglady i sprobwac czasami przedstwaic innym w sposob obiektywny swoje doswiadczenia wyniesione bezposrednio z treningu i moze pokazac ze co po niektorzy sie myla w swoich pogldach ktorych nie chca zweryfikowac. I czasami drazni jak sie czyta głupoty ktore wypisuja tacy ludzie jak Ty ktorzy zamiast w ramach nawet czystej ciekaowsci dla samego siebie zapoaznac sie z czyms czego sie nie zna wola zabierac głos w kazdym temacie czesta mijajac sie z prawda.
Kubus Puchatek doceniam Twoje doswiadczenia w innym systemach i osiagniecia jednak jesli naprawde interesuje Cie Krav Maga i masz w tym systemie jakies doswiadczenia to w ramch poszerzenia horyzontów naprawde namaiwam Cie na przyjscie na staz i popatrzenia na to jak sie trenuje i jakie sa ząłozenia tego systemu, ze budowany jest jak jako jedna spojna całosc. Zapraszania instruktorów innych systemów czyli Bjj, zapasów czy boksu naprawdę nie ma sensu jesli instruktor ma obraz cąłosci systemu i wie jak go nauczac i o co w nim chodzi. Opisywanie pewnych szczegółow i załozeń na forum nie ma sensu wiec jesli masz chec to przyjdz i zobacz.
a jesli chodzi o komentarz " nowy lepszy Vizir" to hm na pewno nie nowy, bo istniał od dawna tyle ze do Polski trafił nie dawno. ale rozwijanie tego watku nie ma raczej sensu jak rowniez pisanie tego typu komentarzy.
  • 0

budo_kajtek
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 328 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czyli z tego co przestawia Varner - krav maga istniała od dawna ,a do Polski trafiła niedawno? Zapewne chodzi o tę krav magę zwaną Israeli? ...czyli to czego uczą w innych organizacjach krav maga w Polsce to co?kłamstwo?oszustwo?podróbka? to nie krav maga?Czyli to znaczy,że przedstawiciele innych organizacji na świecie i w Polsce oszukują ludzi?
A zatem czy Varner zarzuca oszustwa w nauczaniu,a co za tym idzie oszustwa związane z wyłudzanie pieniędzy od ćwiczących?.
Czy główny przedstawiciel IKMA w Polsce - K.Sawicki ma odwagę oskarżyć wszystkich przedstawicieli innych organizacji Krav Maga w Polsce o oszustwo w nauczniu systemu krav maga ,a poprzez to - wyłudzanie pieniędzy od ćwiczących?
To poważne oskarżenia.Czy przedstawiciele IKMA tylko będą sugerować to czy są w stanie głosno i wyraźnie to przestawić?już bez tego nużącego namawiania do pójscia na seminaria,aby o czymś się tam przekonać lub nie.
Ciekawe jakie zdanie ma Varner na temat np.Darrena Levina który jest bardzo szanowanym instruktorem krav maga(i który posiada odpowiedni certyfikat od Liftenfelda) i używa loga które w/g K.Sawickiego jest jakoby używane nielegalnie.
Czy Levine i np.Douieb z Francji oraz Yanilove z Izraela to oszuści i kłamcy?
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024