Thufir Hawat ręce mi opadają. Chyba jesteś na tyle pojętnym człowiekiem, żeby zauważyć że to film pokazowy, promujący Krav Magę.
Na stronie 8 tego wątku pisałem o swoich wrażeniach z dwudniowego seminarium Israeli KM. Do filmu odwołałem się dlatego, że pokazywał to, co zwróciło moją uwagę podczas seminarium. A seminarium było jak najbardziej szkoleniowe, nie pokazowe.
NB nawet jeśli ktoś wypuszcza film pokazowy promujący swój styl, to powinien na nim pokazywać techniki charakterystyczne dla swojego stylu. Chyba nie uważasz, ze na filmie promującym np. Wing Tsun powinny być pokazywane techniki kopnięć z wyskoku?
Wielu forumowiczów nie wiem czemu ma tendencje do ograniczania swojej wiedzy do technik pokazywanych na filmach. Świadczy to o małej świadomości czym samoobrona jest w istocie, a jest systemem technik pozwalających odpowiedzieć na realne zagrożenie.
Samoobrona to coś więcej niż system technik. To uczenie się postępowania w trakcie fazy przed walką (ocena sytuacji, dostępność improwizowanej broni, szukanie drogi ucieczki, werbalna deeskalacja, usypianie czujności napastnika, podejmowanie decyzji o uderzeniu wyprzedzającym, itp.), faza walki- czyli system technik o którym piszesz, oraz faza po walce (np. ewentualne skutki prawne). Wyizolowanie technik z sambo, bjj czy innej szkoły to za mało by mowic o systemie samoobrony.
W ogóle dziwią mnie niektóre wypowiedzi krytykujące system, ale chwalące Yigal Arbiv. Mało to logiczne. System jest be, ale jego trener jest wielkim człowiekiem... śmieszne.
Co w tym dziwnego? Ja na przykład uważam Systema za beznadziejną szkołę walki, za to szalenie podoba mi się sposób poruszania Vasilieva i jego panowanie nad ruchami swojego ciała. Wysokie kopnięcia z TKD uważam za samobójstwo w walce ulicznej, co mi nie przeszkadza cieszyć się ich oglądaniem na pokazach. A Yigal zrobil na mnie duże wrazenie jako twardy wojownik.
Pozdrawiam, Thufir