Hmm, jakby Ci tu powiedzieć, tak aby nie obrazić?
Uczyć się należy od specjalistów w danej dziedzinie, nie od ludzi którzy mają szeroka wiedzę ogólną, ale siła rzeczy specjalistyczna mają mniejszą.
Czy chirurgi tkanek miękkich lepiej jest się uczyć od chirurga tkanek miękkich, czy od neurologa? Wg Twojego rozumowania, mozna i od neurologa - wszak tak jak i chirurg jest lekarzem.
Tak samo jest z podanym przykładem bramkarzy w futbolu - każda pozycja ma swoją specyfikę i uczyć sie należy od specjalistów danej pozycji. Nie mówię, że jest posiadanie oddzielnego trenera od bramkarzy da nam 100% gwarancji, ale istnieje silna korelacja pomiędzy oddzielnymi trenerami bramkarskimi w sekcjach i klubach oraz brakiem takowych dla ataku, pomocy i defensywy, a faktem, że nasi bramkarze się naświecie liczą, a reszta juz nie bardzo.
Tutaj Cię nie rozumiem i nie wiem czy jesteś za czy (a może nawet) przeciw?
Po pierwsze, ja uwazam ze jak najbardziej trzeba sie uczyc od specjalistow w danej dziedzinie. Nie podwazam tego , ze fighter boksu powinien uczyc sie od boksera, parteru od BJJ obalen od Judo/Zapasow etc.
Natomiast podważam Twoj smieszny przyklad i co wazniejsze NIEPRAWDZIWY o tym, ze zachodnie najwieksze kluby europejskie posiadaja oddzielnych trenerow od pomocy, defensywy i ataku. Od bramkarzy tak, ale to juz napisalem ze bramkarz rozni sie od innych. A zawodnicy z pola ?? Czym sie rozni podanie obroncy od podania pomocnika?? Czym sie rozni odbior pilki pomocnika od odbioru obroncy?? Oni wszyscy maja ze soba wspolpracowac wiec czemu niby ktos mialby dzielic ich na osobne treningi , dla def, dla mid i att? Tutaj jest TA CALA BZDURA KTORA PISZESZ I KTOREJ SIE CZEPIAM.
Mowisz , ze polskie kluby nie maja osobnych trenerow od def/mid/att , a czeskie np. maja? I stad sie wzial Nedved, Rosicky? Nom, to fajnie ;] Nie ma roznych trenerow od def/mid/att i wbij to sobie do glowy a jesli sa to podaj mi przyklady.
Ja ze swojej strony daje linka do CFC
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]prosze powiedz mi od czego jest Scolari i 2 innych asystentow? scolari pewnie atak, Teixeira mid , a Wilkins def. Ahh to juz czaje. Ekspercie w futbolu. Nastepnym razem radze dobierac lepiej przyklady. I czytanie ze zrozumieniem, tudziez umiejetnosc analitycznego myslenia rowniez pomoze.
Co do 2 cytatu:
Ktos tam napisal, ze BJJ tez zgapia od Judo [ co jest prawda ]. A ty wymieniles techniki unikalne dla BJJ. No super tylko ,ze ten argument nic nie wniosl do dyskusji. Bo kazdy styl/system ma swoje unikalne techniki i wspolne. Judo i BJJ są podobne, ale maja tez swoje techniki. KM moze czerpac z MT,BJJ ale tez ma swoje techniki. Wiec tamta odpowiedz dowodzi tylko tego, ze nie potrafisz dobierac wlasciwych argumentow do dyskusji, albo w ogole nie rozumiesz o czym sie tutaj rozmawia.
PS. Jesli dalej chcesz bajki pisac o pilce [ kto wie, moze to ty jestes jakis Capello, Mourinho albo chw] to zaloz odrebny temat w jakims innym dziale, bo nie chce juz robic tutaj OT.
Co do KM. Nie rozumiem, dlaczego tutaj caly czas atakuje sie jakiegos Sawickiego, zamiast dyskutować o samej KM. Wiem, że się odłączył od innej polskiej federacji, ale inni wczesniej sie odlaczyli a Sawicki tylko zmienil tę federacje.
Sama KM jako uzupelnienie swoich umiejetnosci walki moze byc dobra, ale to wszystko da sie opanowac w ciagu kilku miesiecy , tak jak KB napisal. Do nauki walki lepiej sie zapisac na jakis sport walki, gdzie jest wiecej TANSZYCH treningow.