Re: czy ćwiczycie tylko aikido......
Jeśli chodzi o brak skuteczności w Aikido to dla mnie osobiście problem jako taki nie istnieje. Aikido nie uczy Sztuki Walki wręcz i nie stanowi to dla mnie żadnego problemu sam też lubie se je pofikać.
Zauważcie, że jakos specjalnie nawet tej dyskusji o skuteczności nie prowkowałem.
Na stronie zdaje się nr3 określiłem tylko po imieniu czym Aikido jest a czym nie i w jakich kryteriach należy je oceniać.
...i to wystarczy
Młodzi którzy dopiero obejżeli Hard to Kill napisza
sproboj sie na kolesiu ktory trenuje nie kilka tylko kilkanascie lat taki czlowiek ksztaltuje odruchy ktore nie pozwola ci go uderzyc
Bo przecież widzieli co Sensei na treningu potrafi a pozatym Sensei mówił....
Natomiast intrygują mnie tacy goście jak Voivod którzy na najdrobniejsze insynuacje przedostające się z prawdziwego świata, że jest taka możliwość, iż Aikido nie służy do walki (a ewentualnie przygotuje Cię do niej mniej więcej jak basen dwa razy tygodniu)
..-reaguje zdecydowanym sprzeciwem pisząc (w charakterystyczny dla siebie "odznaczający" spsób... )
np...
Panowie absolutnie się nie zgadzamBO TO BZDURY !!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Byłem... zobaczyłem... dotknałem....i spotkałem. :-)
8O :? 8)
:twisted: :twisted:
* I tu pytanie do Voivoda któremu mija już 14lat odkąd zaczął trenować Aikido w kontekście pytania postawionego przez Shabu
Czy na przykład.... ?
(rozmawiamy czysto teoretycznie :roll: wiem, że nie możesz się mylić bo to niemożliwa bzdura -wysnówana przez gości którzy o niczym pojęcia nie mają i na pewno mają jakiś syndrom ...miniaturowego penisa i się mszczą .... albo coś.)
....Jakby sie okazało (podkreśłam) JAKBY, że Aikido jest formą kata - ilustracją teoretycznych podstaw rzutów, podstaw form ruchowych oraz pryncypiów obrony w pozycji stojącej. Tori i Uke przedstawiający tę formę powinni wykazywać doskonałość w przemieszczaniu się (Tsugi-ashi, Ayumi-ashi) oraz obrotach ciała (Tai-sabaki) a także perfekcje efektowynych padów (Ukemi) z elemantami iprowizacji ograniczonych wyłącznie do w/w form Ble... Ble... ble.. trenowaną i stworzoną dla potrzeb odprężających, czysto towarzyskich.... nie związanych w żaden sposób z walką,..... w żadnym razie nie uczącą jej.... i nie zawierająch elementów wojennych po za potrzebą zapomnienia o wojnie i ze Sztukami Walki poza zadzieżgniętymi z nich form ruchowych nic nie mających wspólnego w kontekście ich pierwotnego przeznaczaenia.... i że gdyby Ueshiba nie zajmował sie tym czym sie zajmował pierwotnie tylko był bednarzem to teraz kurwa jeden z drugim, byście beczki zbijali w ramach Drogi Do Wewnętrznej Harmoni...
Gdyby sie tak okzało ( w teście wyboru, można zaznaczyc więcej niż jedno )
To ?
a) Czy czuł byś się rozczarowany- oszukany.?
Zrezygnował bys z Aikido i poszukał czegoś co spełniło by twoje oczekiwania.?
c) Nie ! Nie zrezynował byś z Aikido bo poświeciłeś temu z byt wiele czasu wypracowałeś sobie pozycje podpożądkowałeś życie a ogólnie jako rekracja jest całkiem fajnie i po latach masz tu sporo przyjaciół ?
d) Wiesz o tym doskonale ale zainwestowałeś tyle czasu i że nie możesz zaakceptowć takiej straty i kręcisz to dalej tańcząc w obłudzie i robiąc dobrą mine do złej gry na wszelkie "pytania" odpowidasz w stylu czy wy naprade jesteście tak krótko wzroczni, że nie dostrzegacie czym Aikido jest na prawde że jest czyms o wiele większymi wartościowym. ?
e) Niemasz złudzeń- Aikido jest pełnowartościową SW bo nie możesz się mylić bo to niemożliwa bzdura -wysnówana przez gości którzy się mszczą bo są żałośni... ?
PS Ustosunkowań Cdn...