Skocz do zawartości

Zdjęcie

energia ki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
113 odpowiedzi w tym temacie

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: energia ki

PS dlaczego mam prywatną wiadmość i nie moge jej odbrać coś tam pisze o regulaminie.....

Przeczytaj co jest napisane, a będziesz miał swoją odpowiedź. Przeczytać sam regulamin też nie zaszkodzi. :evil:

Słyszałem ,że np. podczas walki kiedy rzucamy przeciwnika musimy skoncentrować sie na miejscu w którym ma wylądować i w tedy zaczyna działać ki...

Ktoś ci straszliwych głupot nagadał. To jest dokładnie to samo, co fireball. :lol:

Całe to ki, którego szukasz, to nic innego niż timing. Można o tym nawijać na wiele sposobów, gadać o harmonizowaniu się i miłości, o magicznym oddechu czy czym tam jeszcze, ale sedno jest to samo: musisz zwyczajnie czuć, kiedy jest najdogodniejszy moment na wykonanie techniki. Przychodzi to z czasem. Długim.
  • 0

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Znajomość i wykorzystanie praw fizyki również nie zaszkodzi. Solidna baza, ruch bioder, "minimum siły, maksimum efektywności." Takie tam.
  • 0

budo_slaweks
  • Użytkownik
  • Pip
  • 16 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Też kiedyś w to wierzyłem. Ale po 12 latach ćwiczeń, prowadzenia treningów, wyjazdów na seminaria z największymi mistrzami Aikido doszedłem do jedynego sensownego wniosku - to jest bez sensu. No i zmieniłem Aikido na Bjj i już nie potrzebuję Ki żeby sobie z kimś poradzić.
Ale może ty coś znajdziesz, daj mi wtedy znać :lol:
  • 0

budo_piotr z.
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 340 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Też kiedyś w to wierzyłem. Ale po 12 latach ćwiczeń, prowadzenia treningów, wyjazdów na seminaria z największymi mistrzami Aikido doszedłem do jedynego sensownego wniosku - to jest bez sensu. No i zmieniłem Aikido na Bjj i już nie potrzebuję Ki żeby sobie z kimś poradzić.

zrobiłem dokładnie to samo tyle że po 8 (latach ćwiczeń)
  • 0

budo_bogumil
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...Ale po 12 latach ćwiczeń, prowadzenia treningów, wyjazdów na seminaria z największymi mistrzami Aikido doszedłem do jedynego sensownego wniosku - to jest bez sensu.

zrobiłem dokładnie to samo tyle że po 8 (latach ćwiczeń),

I co umiecie w ogóle coś ??
  • 0

budo_piotr z.
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 340 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hm no trudno wyczuć o co chodzi w twoim pytaniu. można je rozumieć na 3 sposoby.

czy umiem coś

- w zakresie kontroli Ki? niespecjalnie.

- ogólnie rzecz biorąc "z aikido"? no zapewne tak, bo dostawałem stopnie u uznanych egzaminatorów. ale porzuciłem to ze 3 lata temu, więc teraz prawdopodobnie już bym na nie nie zdał.

- w kwestii przydatności praktycznej? ten temat jest tu jak się zdaje zakazany.
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Daj se chłopie spokój !!!
Zarówno tutejsi forumowicze jak i cała Polska Mistrzowska Aikidocka Śmietanka Entych DAN-ów i bezpośrednich uczniów (z dwu seminariów :lol: ), ma takie pojęcie o krztałtowaniu energi KI (jak i o samej w/w energi ) jak k.rwa o moralności.

Za to Bogumił ma. Wszak to sama ekstraklasa polski w aikido LOL

Nie ma sensu dalej wypytywać chyba, że się chcesz ubawić jak co poniektórzy zaczną pieprzyć silnie oderwane od rzeczywistości typowe Aikidockie brednie.

Sens pytać jest, właśnie po to by autora topiku delikatnie sprowadzić na ziemie. Ty widać potrafisz tylko to robić plując na wszystkich dookoła.
Pozazdrościć kultury osobistej.
  • 0

budo_roboy
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 716 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sorry chlopaki ja sie nie znam na ki. moze mi jakis profesjonalista zdefiniowac czym ki jest a czym nie jest?
  • 0

budo_tetsujin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 166 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sorry chlopaki ja sie nie znam na ki. moze mi jakis profesjonalista zdefiniowac czym ki jest a czym nie jest?

Jakis profesjonalista zdefiniował parę podstawowych zagadnień tu:

Czym jest Ki, irimi,atemi,haragei,tenkan,ukemi?

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Co to jest aikido?Jakie sa style w aikido? Czy przy pomocy aikido mozna sie obronic na ulicy?Dlaczego w aikido nie ma zawodów?itp.

Etykieta dojo:

Jak wygląda trening aikido i dlaczego właśnie tak, a nie inaczej?

:-)
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sposobem pracy. Nie jest fireballem, ani niczym nienaturalnym.
  • 0

budo_roboy
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 716 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jakis profesjonalista zdefiniował parę podstawowych zagadnień tu:

Czym jest Ki, irimi,atemi,haragei,tenkan,ukemi?

:-)

senkju

ok przeczytalem o tym ki i nie dowiedzialem sie niczego konkretnego po za tym ze ki tro jest cos takiego ze nie wiadomo do konca co to jest i kazdy musi sobie na to pytanie odpowiedziec sam. :twisted: :twisted: :twisted:
wiec dopuki nie mozna stwierdzic czym jest ki nie mozna mowic o tym czy dziala czy nie, jakkowliek mozna w to wierzyc.
ja jestem niewierzacy :twisted: :twisted:
  • 0

budo_tetsujin
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 166 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ok przeczytalem o tym ki i nie dowiedzialem sie niczego konkretnego

po za tym ze ki tro jest cos takiego ze nie wiadomo do konca co to jest i kazdy musi sobie na to pytanie odpowiedziec sam. :twisted: :twisted: :twisted:

Czyli jednak się dowiedziałeś

wiec dopuki nie mozna stwierdzic czym jest ki nie mozna mowic o tym czy dziala czy nie, jakkowliek mozna w to wierzyc.

Tylko jeśli identyfikujesz Ki z tym o czym pisało parę osób wyżej, czyli fireball'ami. Indywidualną kwestią każdego z nas jest, nawet nie to na ile będzie ignorantem czy naiwniakiem, ale to jak szybko zda sobie z tego sprawę. :P
  • 0

budo_leone re
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 369 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A, co sądzicie o tym?:wink: :lol:

• 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

myślę, że morze było wzburzone :lol: :)
  • 0

budo_sky
  • Użytkownik
  • Pip
  • 10 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i wy mówicie ,że ki nie istnieje....Wiecie może jaka to jest sztuka walki którą posługiwali sie na filmiku?
  • 0

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiecie może jaka to jest sztuka walki którą posługiwali sie na filmiku?

Bajerando. :)
  • 0

budo_bogumil
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No i wy mówicie ,że ki nie istnieje....Wiecie może jaka to jest sztuka walki którą posługiwali sie na filmiku?

To co widać na filmiku w pierwszych ujęciach to lipa, w dalszej części wzięli reporteży robiący materiał adeptów ze szkoły JJ opodal i okazało się że w ogóle to na nich nie działa. Co ciekawe działało ponoć na serio na jego uczniów. (Siła prania mózgu zdaje się)

Według Garrego energia "KI" jest :

sposobem pracy. Nie jest fireballem, ani niczym nienaturalnym.

Otóż Garry Energia KI( czy wariant chiński CHI ) istnieje i jest 100% nadnaturalna i niewytłumaczalna. Są na to naukowe dowody - choćby jej przepływ rejestrują kamery termowizyjne.

Tak jak juz pisałem ( co zresztą potwierdzasz sam ) Aikidocki światek nie ma o niej zielonego pojęcia chociaż Miszczowie-(czyt. szmaciarze) często się nią wycierają dla celów czysto marketingowych.

W rzeczywistości energia Ki pozwala a to znieść "śmiertelny" cios (jak to było na pokazach Kombat-Ki z Genki Sudo )

A to Mnichom z Shaolin pozwala chodzic po rozrzażonych weglach czy dać się dźgnąć włócznią w gardło. Lub dzięki Ki szpilką rozbic grubą szybę rzucając z trzech metrów.

Isoyama Sensei zaprezentował Ki na zasadzie że nie dało rady go podnieść czterech rosłych gości. Sprawa mało wiarygodna ale potem powiedział "..jeszcze raz.."i zrobił numer, że gośćie najpierw go podnieśli a póżniej spadł na ziemie jak by przybrał pół tony na wadze i to moim zdaniem było juz wiarygodne gdyż
-trzymający go goście nie wiedzieli co on zrobi - byli wybrani z tłumu
-po Japońsku nie umieli a tłumaczenie było ze sporym opóźnieniem co wyklucza możliwość sugestii.

Niestety sam nie znam metod rozwoju energi Ki.
Wydaje mi sie, że jest to wiedza trzymana w tajemnicy.
Z tego co wiem to głównie przez medytacje sie ją "ćwiczy"

PS (Żeby tradycji stało się za dość bo Garry chyba lubi się mnie czepiać i prowokować)

Garry piszac takie pierdy ( nie tylko w tym temacie) utwierdzasz tylko mnie w moim ogólnie znanym przekonaniu.

Przekonaniu, że prezentowany przez Ciebie( jak i wielu innych uznanych powszechnie akceptowanych autorytetów) model "Aikido" jest :
-Upośledzony
-Nie ciekawy
-Wypaczony
-Nie mający nic wspólnego ze Sztukami Walk
-Nie rozwojowy
-A nade wszytko smętny i hujowy.

Dodam tylko, że dzieciak z gimnastyki korekcyjnej w gimnazjum może się pochwalić większym progresem po pół roku niż "Wy" po 15-latch :D

A tak nawiesem mówiąc to ile już ćwiczysz ??
  • 0

budo_bogumil
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1308 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Acha bo zapomniałem.

O'sensei zwykł mawiać:

"..Fizyczna siła ludzka ma swe granice ... siła czerpana z KI nie ma końca.."
  • 0

budo_piotr z.
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 340 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Otóż Garry Energia KI( czy wariant chiński CHI ) istnieje i jest 100% nadnaturalna i niewytłumaczalna. Są na to naukowe dowody - choćby jej przepływ rejestrują kamery termowizyjne.

jaki konkretnie badacz, i kiedy, zarejestrował "ki" na kamerze termowizyjnej. gdzie można zapoznać się z tymi dowodami?
  • 0

budo_hódy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 348 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

nigdzie takich rewelacji nie znajdziesz
to takie same 'fakty' jak to ze umiejetnosci walki kolegow z klubu Bogumilka pozwalaja na sklepanie kilkunastu dresow naraz, o czym mozna przeczytac w ktoryms poscie samego Bogumila

jego posty czytam ze wzgledow czysto humorystycznych :-)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025