energia ki
Napisano Ponad rok temu
Po prostu wyłazi z nas zwierze. I wtedy matka potrafi wytargać dziecko z palącego się samochodu, gdzie normalnie strach i histeria nie pozwoliłyby sie jej doń zbliżyć że o wybiciu szyby nie wspomnę. Nie ma to nic wspólnego z tym co zasugerowałeś.
Napisano Ponad rok temu
Bo wewnętrznym założeniem tej synchronizacji umiejętności nabytych na treningu, rozwoju psychicznego i fizycznego, timingu, opanowania, skupienia itp, jest w pełni kontrolowane świadome działanie. Amok pod wpływem stresu i działanie na poziomie instynktów to dokładna odwrotność.Skąd wiesz?
Napisano Ponad rok temu
Bo wewnętrznym założeniem tej synchronizacji umiejętności nabytych na treningu, rozwoju psychicznego i fizycznego, timingu, opanowania, skupienia itp, jest w pełni kontrolowane świadome działanie. Amok pod wpływem stresu to dokładna odwrotność.
Skąd wiesz?
A z tym to się zgadzam... chodziło mi o efekt końcowy, czyli uzyskanie "nadzwyczajnych" możliwości w wyniku synergii działania poszczególnych elementów. Właściwie to bardzo ładnie rozwinąłeś to co mam na myśli, KI = kontrolowana synergia
Napisano Ponad rok temu
Tak sie skoordynowali ze im sie cieplej zrobilo?
Napisano Ponad rok temu
no i jak ta koordynacja sie ma np. do tego linku o chlopakach co sobie podnosza temperature ciala?
Tak sie skoordynowali ze im sie cieplej zrobilo?
Przeciętny człowiek, nie jest w stanie kontrolować np. bicia swojego serca, ale jeżeli zajmujesz się jakimiś technikami relaksacyjnymi to uspakając swój oddech i wprowadzając sie w stan relaksu możesz spowodować spowolnienie jego pracy, i odwrotnie wychodząc z tego stanu przyśpieszyć jego bicie. Jeżeli zajmujesz się tym odpowiednio długo, to mozesz taki efekt wywyołac nieomal na żądanie. Przypuszczam, że taki sam efekt dotyczy zmiany temepratury ciała, chociaz nie wiem jak to dokładnie działa w tym wypadku. A więc pracując na kontrolą pewnych elementów organizmu i psychiki nie jako przy okazji zyskujesz kontrolę nad innymi elementami. Czyli jeżeliby posłuzyć się przykładem synergetycznym - kontrolując oddech i psychikę jako "ekstras" dostajemy możliwość kontrolowania rytmu serca, co samo w sobie jest niezwykłe ale wytłumaczalne.
Ja na przykład miałem możliwość chodzić po rozżarzonych węglach i nie wydzielałem przy tym żadnej Ki tylko powiedziano mi, co mam robić
Napisano Ponad rok temu
Akurat wegle to inna para kaloszy - to zwykla dosyc prosta fizyka - cos jak niezginalny lokiec
Napisano Ponad rok temu
Jesli rzeczywiscie podniesliby temperature calego ciala o 8 stopni poprzez przyspieszone krazenie krwi - mieliby 44 st. - czyli umarliby.
Akurat wegle to inna para kaloszy - to zwykla dosyc prosta fizyka - cos jak niezginalny lokiec
Jak pisałem, nie wiem o co tam biega z tą zminą temperatury, generalnie chodzi mi o to, że mozna uzyskać nadzwyczajne umiejętności wykorzystując sumę naszych zwyczajnych możliwości jeżeli jest to podpartę odpowiednią wiedzą i ćwiczeniem takowych.
Jeżeli do uderzenia dodamy własciwą pracę bioder oraz własciwą pozycję to w efekcie końcowym mozemy na przykład złamać deskę, czego na przykład nie potrafi przeciętny Kowalski. Jeżeli ktoś bedzie pracował nad tym bardzo dużo to prawdopodobnie wykształci sobie umiejętność wykonania czegoś takiego pozornie "lekko i odniechcenia" i wtedy bedziemy mówili o KI
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli do uderzenia dodamy własciwą pracę bioder oraz własciwą pozycję to w efekcie końcowym mozemy na przykład złamać deskę, czego na przykład nie potrafi przeciętny Kowalski. Jeżeli ktoś bedzie pracował nad tym bardzo dużo to prawdopodobnie wykształci sobie umiejętność wykonania czegoś takiego pozornie "lekko i odniechcenia" i wtedy bedziemy mówili o KI
http://budo.net.pl/v...ght=flow#871429
PS. ai-flow-do
Napisano Ponad rok temu
http://www.forum-kulturystyka.pl/index.php?showtopic=85373&view=findpost&p=1083630&highlight=flow#871429
PS. ai-flow-do
Powiedziałbym, że to juz jest krok dalej, ale własnie o to chodzi. 8)
Napisano Ponad rok temu
A może szok pourazowy :wink:Motocyklista nie zauważył utraty nogi
Japoński motocyklista dopiero po przejechaniu dwóch kilometrów od miejsca wypadku spostrzegł, że stracił w nim nogę - podał dziennik "Mainichi Shimbun".
54-letni pracownik biurowy wybrał się z grupą przyjaciół na przejażdżkę motocyklową po mieście Hamamatsu w prefekturze Shizuoka na wyspie Honsiu. Motocyklista niefortunnie wszedł w jeden z zakrętów i uderzył w przydrożną barierkę.
Mężczyzna poczuł wprawdzie przeszywający ból w nodze, jednak do chwili zatrzymania się na najbliższym skrzyżowaniu nie zauważył, że w wypadku utracił kończynę poniżej kolana. Amputowaną nogę podnieśli jego znajomi. Mężczyzna został przewieziony do szpitala, ale jego zmiażdżonej kończyny przypuszczalnie nie uda się już uratować.
Napisano Ponad rok temu
Czy to ki?
Gdyby kontrola bólu była świadoma, to pewnie można by to tak nazwać, a tak to chyba tylko "szok pourazowy" :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Byl taki facet - mnich znowu tybetanski - nie chce mi sie teraz szukac - zrobiono mu operacje na katarakte na oku, bez znieczulenia- byl za stary serce by nie wytrzymalo. Nie mozna kontrolowac pradu na neuronach ale mozesz wybrac jak przezywasz bol.Gdyby kontrola bólu była świadoma, to pewnie można by to tak nazwać, a tak to chyba tylko "szok pourazowy"
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
uderzenia w aikido ( atak)
- Ponad rok temu
-
Zapraszam na bloga :)
- Ponad rok temu
-
Obóz z Christianem Tissier w Wegimont
- Ponad rok temu
-
Przywilej shihana, ignorancja czy moze cos jeszcze innego
- Ponad rok temu
-
Ni pies, ni wydra.
- Ponad rok temu
-
aikido kobayashi w toruniu
- Ponad rok temu
-
Lubelski Weekend z Kulturą Japonii 2-3.06.'07
- Ponad rok temu
-
sensei Tamura w Szwajcarii (26/27.05.2007)
- Ponad rok temu
-
szkoła AIKIDO w Warszawie dla początkującego 19-latka która?
- Ponad rok temu
-
Staż charytatywny w Sępólnie Krajeńskim 9.06 2007
- Ponad rok temu