Mały vs. Duży
Napisano Ponad rok temu
Tym bardziej, że w MA sila dynamiczna jest bardzo ważna.
Poziom sily zależy też od świadomości ruchu (w pewnym stopniu pamięć mięśniowa - przetorowanie nerwowe) i ilości aktywnych wlokien w mięśniu. ( kata ustawienia w stawie nie liczymy bo nie jest zależne od nas)
Dlatego tak ważna jest teoria sportu w budowaniu cech motorycznych.
Używając metody ciężkoatletycznej w budowie sily, aktywuje się wlókna szybkokurczliwe, które z kolei się"zabija" treningiem kulturystycznym.
I to jest jedna z różnic
To co robią kulturyści nie oczywiście zle. Oni po prostu specjalizują się w czym innym (no i wychodzi im super jak patrzę na zdjęcia)
Napisano Ponad rok temu
Nie jestem w stanie / pochlonie za dużo czasu pisanie o tym bo to jest temat rzeka. Zresztą nie wszystko powiem bo to mój warsztat szkoleniowy. No i najważniejsze wcale nie nie jestem najlepszy na świecie w te klocki ( w Polsce i w warszawie też nie) wykorzystuję to w pracy ale do arcymistrza mi na razie brakuje.
Dlatego proponuję wykonać staż poświęcony temu tematowi. Przedstawić metody i zasady. I co najważniejsze, celowość treningu motorycznego. Bo sam trening na macie to jednak malutko.
Napisano Ponad rok temu
Team Quest - Grappling Workout (08.06.2007)
Randy Couture stworzył specjalny trening siłowo-wytrzymałościowy ze sztangą dla chwytaczy. Jak widac trening opiera się na cwiczeniu plecow szczegulnie prostownikow grzbietu, barkow i ud. Calkiem ciekawy system wytrszymalosciowy.
-Pozdrawiam J.
Napisano Ponad rok temu
progresja obciążenia, czasy ćwiczenia, ilość serii i powtórzeń, objętość treningowa, dni treningowe dla poszczególnych cech, i to wszystko ujęte w sensowny plan treningowy
To jest dopiero konkret.
ps. a filmik fajny.
Napisano Ponad rok temu
filmików tego rodzaju jest sporo (a ten jest fajny) , pokazują ćwiczenia ale ćwiczenia to tylko część calości
progresja obciążenia, czasy ćwiczenia, ilość serii i powtórzeń, objętość treningowa, dni treningowe dla poszczególnych cech, i to wszystko ujęte w sensowny plan treningowy
To jest dopiero konkret.
ps. a filmik fajny.
echh mam nadzieję że kiedyś będę mógł przeczytać taki plan i zająć się takim treningiem
póki co pozostaje mi zwykłe pakowanie..
Napisano Ponad rok temu
Sporo dynamicznych z obciążeniem do 30% CM (ale powoli w ten temat)
staraj się nie izolować za bardzo mięśni które ćwiczysz (ważne!)
Nie "zabijaj się" dlugością i ilościami serii
i tyle. To jest dobry początek
Napisano Ponad rok temu
Walki wygrywa sie plecami, nie klata i bicepsem:) Od czasu do czasu zrob sobie dzien zapasniczy - zacznij od 15 ruchow i zjezdzaj w dol na drazku do 5 - w roznych uchwytach - jak bedziesz to potrafil zrobic, niezalenie od masy, juz bedziesz mial tej "sily" troche i przeciwnik to poczuje.
A kriss dobrze gada, widac ze sie zna.
Pozdrawiam K_P
PS. Choc ja przyznam, ze po tylu latach cwiczen.... nie stosuje sie do zadnej metody:) ja uorawiam terning tzw. intuicyjny, nagle przychodzi mi do glowy, zeby zamiast obwodow, ktore sa dla mnie podstawowe, robic trenin z wiekszymi obciazeniami, odwczuwam potrzebe z gumami - robie z gumami. teraz chodzilo za mna plywanie:), wiec... zacalem plywac. Nie zapominaj o areobach, wszystko jest gowno warte bez areobow - czyli bieganie, albo rower, albo maszyny steppery etc, albo sakanka (meka:), plywanie - al bo wszytskiego po trochu co lubie.
PS.2. Bylme dzis na plywalni w Londynie. W zsatni sa tatuskowie, mlodziez - czuje, ze mi sie dziwnie przygladaja. Mysle, kurwa... ubrudzilem sie czy co, a le ejstem w samych gaciack i nie bylo sie czym ubrudzic. Zerknalem w duze lustro i.... ja po prostu, moje plecy wygladaja jak pol szafy bez ubrania, a kazdy miesien wyseparowany - wiec bez ubrania wygaldam jakbym wazyl z 10 kg wiecej. Goscie do takiego widoku nie przyzwyczajeni. Zycze Ci takiej malej satysfakcji w przyszlosci:) To mile, zwazywszy, ze mam pewnie tyle lat co Twoj ojciec, a daja mi 10 mniej.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
PS. Nikt nie pamieta jaki jest tytul i autor tej ksiazki o ktoreh wspominalem. Mialem nawet gdzies link do strony, ale mi go gdzies zezarlo:(
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mało zachęcające..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
zacznijmy od tego, ze bob sapp jak dostaje po ryju to sie kuli jak dziewczyna pod stolem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Glupie pytanko :)
- Ponad rok temu
-
Kudo
- Ponad rok temu