Tak jest sparing, wolny na tyle jak to możliwe przy broni.
O, to bardzo dobra rzecz :-)
1. Są specjalne pochwy, które można nosić w torbie
2. Techniki zostały stworzone na do noży motylkowych a nie ogólnie do broni ostrej, więc przekładanie jej na inne broń jest błędem.
3. Pchnięcia są.
4. W oryginale noże były ostre na całej długości. Podaj jakieś racjonalne powody żeby tak nie było. Po co tworzyć broń tnącą o długości 35cm a ostrzyć je tylko na 10 cm.
5. Broń ostra na pewno nie została stworzona w żadnym buddyjskim klasztorze.
6. Pałki i noże to dwie różne bronie pod wieloma względami więc bezpośrednie przedkładanie technik jest błedem.
1. Traktuje tę wypowiedź jako żart, ale przyznaję bardzo śmieszny

2. A tu się nie zrozumieliśmy. Bo ja własnie to napisałem Kenjiro, że to są techniki do noży motylkowych więc ich nauka ci się nie przyda w przełożeniu na "zwykłe" noże, egro nic ci z tego nie przyjdzie w praktycznym wymiarze.
3. Czym? Tępym końcem półokrągłego miecza

4. Nie były. Reszta jest używana do parowania, powtarzam, że to wynika z koncepcji filozoficznych (nie wchodząc w szczegóły) wschodnich religi i jest dobrze udokumentowane.
5. No pewnie, że nie! Kuł ją kowal i może nawet nie był mnichem, a może był :wink:
6. Nie chodzi o "przekładanie technik", ale raczej o możliwość adaptacji pewnych elementów i to jest jak najbardziej możliwe, zaręczam.
1. Po niczym, po prostu znowu się nie zrozumieliśmy. Pełna nazwa mojego systemu to "Tradycyjny Wing Chun" i nic ponad to. Nie twierdzę, że któryś jest bardziej lub mniej tradycyjny, to tylko pełna nazwa.1. Po czym wnosisz, że ten czy inny VT/WC/WT jest bardziej "tradycyjny" ?
2. Broń została zaadoptowana z innego systemu do VT. Mały cytat z Sifu Szymankiewicza :
"Para noży, mimo iż w historii systemu mówi się o nich w momencie legendarnego pojedynku Wong Wah Bo i Leung Yee Tai, tak naprawdę objawia się dopiero za życia i działalności wielkiego mistrza Leung Jun. Ten wybitny wojownik Ving Tsun kung fu uformował ostatecznie system i jego metody treningowe. Ze względu na kształt i techniki, szczególnie pozycji i poruszania, można bez zbytniej pomyłki powiedzieć, że technika walki parą noży moim zdaniem, została do systemu przejęta, a na pewno ostatecznie ukształtowana, około 1830 - 1850 roku i nałożona na istniejące już i sprawdzone rozwiązania systemowe walki bez broni, przeciwnie niż było to w przypadku kija."
2. Przeczytaj dokładnie co zacytowałeś, sifu wyraźnie piszę, że "jego zdaniem". To po prostu jedna z interpretacji. Szanuję ją, ale przyjmuję inną, którą usłyszałem od swojego sifu. Nie ma o co kruszyć kopii :-)