Tak jest sparing, wolny na tyle jak to możliwe przy broni.
O, to bardzo dobra rzecz :-)
1. Są specjalne pochwy, które można nosić w torbie
2. Techniki zostały stworzone na do noży motylkowych a nie ogólnie do broni ostrej, więc przekładanie jej na inne broń jest błędem.
3. Pchnięcia są.
4. W oryginale noże były ostre na całej długości. Podaj jakieś racjonalne powody żeby tak nie było. Po co tworzyć broń tnącą o długości 35cm a ostrzyć je tylko na 10 cm.
5. Broń ostra na pewno nie została stworzona w żadnym buddyjskim klasztorze.
6. Pałki i noże to dwie różne bronie pod wieloma względami więc bezpośrednie przedkładanie technik jest błedem.
1. Traktuje tę wypowiedź jako żart, ale przyznaję bardzo śmieszny Naprawdę chcesz nosić ze sobą po ulicy torbę, a w niej miecze motylkowe w pochwie? Pomijając komiczny aspekt tej sprawy, to zanim byś zdążył coś takiego wyciagnąć, to...
2. A tu się nie zrozumieliśmy. Bo ja własnie to napisałem Kenjiro, że to są techniki do noży motylkowych więc ich nauka ci się nie przyda w przełożeniu na "zwykłe" noże, egro nic ci z tego nie przyjdzie w praktycznym wymiarze.
3. Czym? Tępym końcem półokrągłego miecza
4. Nie były. Reszta jest używana do parowania, powtarzam, że to wynika z koncepcji filozoficznych (nie wchodząc w szczegóły) wschodnich religi i jest dobrze udokumentowane.
5. No pewnie, że nie! Kuł ją kowal i może nawet nie był mnichem, a może był :wink:
6. Nie chodzi o "przekładanie technik", ale raczej o możliwość adaptacji pewnych elementów i to jest jak najbardziej możliwe, zaręczam.
1. Po niczym, po prostu znowu się nie zrozumieliśmy. Pełna nazwa mojego systemu to "Tradycyjny Wing Chun" i nic ponad to. Nie twierdzę, że któryś jest bardziej lub mniej tradycyjny, to tylko pełna nazwa.1. Po czym wnosisz, że ten czy inny VT/WC/WT jest bardziej "tradycyjny" ?
2. Broń została zaadoptowana z innego systemu do VT. Mały cytat z Sifu Szymankiewicza :
"Para noży, mimo iż w historii systemu mówi się o nich w momencie legendarnego pojedynku Wong Wah Bo i Leung Yee Tai, tak naprawdę objawia się dopiero za życia i działalności wielkiego mistrza Leung Jun. Ten wybitny wojownik Ving Tsun kung fu uformował ostatecznie system i jego metody treningowe. Ze względu na kształt i techniki, szczególnie pozycji i poruszania, można bez zbytniej pomyłki powiedzieć, że technika walki parą noży moim zdaniem, została do systemu przejęta, a na pewno ostatecznie ukształtowana, około 1830 - 1850 roku i nałożona na istniejące już i sprawdzone rozwiązania systemowe walki bez broni, przeciwnie niż było to w przypadku kija."
2. Przeczytaj dokładnie co zacytowałeś, sifu wyraźnie piszę, że "jego zdaniem". To po prostu jedna z interpretacji. Szanuję ją, ale przyjmuję inną, którą usłyszałem od swojego sifu. Nie ma o co kruszyć kopii :-)