Ech, Leone, wszystko to semantyka... Przedmiotem zainteresowania psychologii jest wszak psychika (tak, jak dla socjologii są to grupy społeczne, antropologii człowiek w ujęciu szerszym, niż jako zwierzę - wtedy bada go zoologia, geologii - Ziemia nasza mateczka zaś seksuologii - to, co tygrysy lubią najbardziej! ). I choć z logicznego i językowego (filologia!) punktu widzenia, "psychologiczna sfera życia" jest błędna, to niestety powszechnie stosowana podobnie jak inne błędy językowe, również przez elyty ("Będzie tak, jak żem powiedzial" - mawia wicepremier i nikt go się nie czepia...). Zresztą - gwoli ścisłośći - ty sam, pisząc "taką tezę" popełniłeś niewielki błąd językowy, gdyż stawia się tezy a nie "takie tezy". A napisałem to nie ze złośliwości, tylko by wszystkim (w tym sobie ) przypomnieć, że język polski trudnym jest i kultywować jego poprawność należy. Nawet na obczyźnie!Szkoda, że nie widzisz różnicy między psychologią a psychiką. Prof. Miodek postawił kiedyś taką tezę o analfabetyźmie wtórnym i analfabetyźmie użytkowym :wink:
Sekciarze!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czemu zakładasz, że się Ciebie czepiam. Ja tylko chciałem nawiązać do tej higienySzkoda, że nie widzisz różnicy między psychologią a psychiką. Prof. Miodek postawił kiedyś taką tezę o analfabetyźmie wtórnym i analfabetyźmie użytkowym :wink:
Napisano Ponad rok temu
Bo to nie jest błąd, tylko polszczyzna potoczna. Czyt. np. [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]niestety powszechnie stosowana podobnie jak inne błędy językowe, również przez elyty ("Będzie tak, jak żem powiedzial" - mawia wicepremier i nikt go się nie czepia...)
Napisano Ponad rok temu
A nie higienistka ze skłonościami psychomaniakalnymi :wink:dokładnie, kto to u licha psychohigienistka?
Już widze ten hicior w kinach:
"Psychohigienistka 3 . Pwrót białego koszmaru"
Napisano Ponad rok temu
Ech, Leone, wszystko to semantyka...
Szkoda, że nie widzisz różnicy między psychologią a psychiką. Prof. Miodek postawił kiedyś taką tezę o analfabetyźmie wtórnym i analfabetyźmie użytkowym :wink:
Przypomniała mi się fraszka:
<
potrafi pomylić "peniuar" z "penisem".>> :wink:
Napisano Ponad rok temu
Mnie się też coś przypomniało, prawdziwe! Zaprosili mnie do siebie nowoprzybyli do naszego miasteczka Polacy. Siedzę z panem domu przy stole w jadalni i gadamy sobie na tematy różne, a z góry słychać odglosy sprzeczki między panią domu a ich 10-letnią córką, która kilka tygodni temu zaczęła do miejscowej szkoły chodzić. Nagle pani domu wpada wściekła do jadalni z ołówkiem w ręku i zwraca się do mnie, wskazując ów ołówek:Przypomniała mi się fraszka:
<Języka polskiego prawdziwy Ulisses,
- To jest penis, prawda?!
Lekko zaskoczony staram się jakoś wybrnąć...
- Obawiam się, że penis wygląda nieco inaczej... To jest pencil, olówek po angielsku - mówię cichutko...
- Ach, wy i ten wasz cały angielski - wzdycha pani domu i wraca na górę...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...Ach, wy i ten wasz cały angielski - wzdycha pani domu i wraca na górę...
Znowu fraszka
"EDUKACJA
Edukacja narodowa -
słowa... słowa... słowa..." :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja przepraszam, ale też mi się przypomniało coś starego:Przypomniała mi się fraszka:
<Języka polskiego prawdziwy Ulisses,
Dwie panie przy popołudniowej herbatce
- wiesz Jadziu, mój mąż jest syfilitykiem!
Mąż zza gazety – filatelistą Helenko, filatelistą...
:-)
Napisano Ponad rok temu
Jedna kuma pyta drugą o nocne pożycie:
- czy twój mąz uzywa prerogatyw?
- nie mój jest plenipotentem
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż z Pascalem Durchon 5-6 maja 2007r.
- Ponad rok temu
-