w bezpośrednim starciu (przez kontakt fizyczny lub bezpośredni - patrz niżej) według ściśle ustalonych reguł
nie "sposób/metodę pokonania", tylko "pokonanie".
bo dalej nie rozumiem, co to ma wspólnego ze skutecznością.
Napisano Ponad rok temu
w bezpośrednim starciu (przez kontakt fizyczny lub bezpośredni - patrz niżej) według ściśle ustalonych reguł
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tą skutecznością to chodziło mi o to, o czym napisał sally, według takiej definicji poprostu sporty walki nie mają prawa byc nieskuteczne, bo uczą bezpośredniej konfrontacji fizycznej z przeciwnikeim,
Napisano Ponad rok temu
Słownik języka polskiego:
skuteczny
1. dający pożądane wyniki
2. taki, którego działalność przynosi efekty
Kilka haseł do przemyślenia:
O jaki efekt chodzi?
czy formuła semi czy light contact mieszczą się w pojęciu "bezpośrednia konfrontacja fizyczna"?
Bo mam wrażenie, że się nie rozumiemy.
Napisano Ponad rok temu
Chyba nie muszę ci przypominać że to co podałeś to zgodność działań które podejmujesz z wyznaczonym celem którym z kolei ma być dopiero efekt . Ten przykład sparingu który podałeś to jest działanie które prowadzi do jakiegoś efektu, ale nie sam efekt. Bardziej obrazowo: np. chcesz dojechać do jakiegoś miejsca to wsiadasz do samochodu i jedziesz (jest to działanie) a jak dotrzesz na miejsce do dopiero osiągniesz zamierzony efekt.... chodzi z grubsza o to żeby działania w zakresie tej rzeczy (której efekt ma dotyczyć) były zasadniczo zgodne z celem czyli jakąś wizją tego efektu.Poprostu chcesz byc dobrym zawodnikiem to chodzisz na sparingi dwa razy w tygodniu, a nie dwa razy w tygodniu na lody...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi o to ze efekt jest nie celem ale metodą jego osiągnięcia.
efekt
1. «skutek, rezultat»
2. «wrażenie wywarte przez coś lub przez kogoś»
3. «sposób, środek wywołania wrażenia»
cel
1. «to, do czego się dąży»
2. «to, co ma czemuś służyć»
3. «miejsce, do którego się zmierza»
4. «przedmiot lub osoba, których dotyczą zamierzone działania»
5. «obiekt, do którego się strzela»
6. daw. «muszka broni palnej»
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
stern: do definicji jeszcze - kendo odpada. a ja bym zaliczyl. i szermierke.
Napisano Ponad rok temu
efekt
1. skutek, rezultat
cel
1. to, do czego się dąży
2. to, co ma czemuś służyć
świetnie to ująłeś, dokładnie o to mi chodziłoSally, innymi slowy powiedziałeś:
"skutek działań nie jest tym do czego się dązy, ale sposobem, w jaki się to robi"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
juz mam,
na koncu ... za pomocą części ciała lub z użyciem broni
Napisano Ponad rok temu
Mysle, ze najblizsze by bylo takie bardziej ogolnikowe: "sport, ktory wygladem przypomina walke".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie przypomina Khunag tylko nią jest (tamta definicja jest ok, mozna dodać zamiast broń narzedzia) czyli Sporty Walki mamy z głowy.: "sport, ktory wygladem przypomina walke".
Napisano Ponad rok temu
PS. Forma [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jakby tak wyglądały to warto by było je ćwiczyć i nikt nie nazwał by ich żałosnym partactwem :wink:
Napisano Ponad rok temu
Na pewno znalazł by sie ktoś taki jak ty...i nikt nie nazwał by ich żałosnym partactwem :wink:
Napisano Ponad rok temu
eee sorry a coz to jest - to jest dopiero taniec, ktory z walka ma nic wspolnego.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu