zapraszam do dyskusji
Alkohol i jego wpływ na efekty treningu sztuk walki
Napisano Ponad rok temu
zapraszam do dyskusji
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale może to moje placebo, w sumie jestem uprzedzony trochę do alkoholu ;p
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale chetnie poczytam o efektach...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Lepiej odpuścić sobie alkohol w dzień treningu, jedno piwko można strzelić na 6-7 godzin przed ćwiczeniami. Z tego co zauważyłem, dwa piwa w dzień treningu, obojętnie na ile przed, psują go. Wali się refleks, ruchy są jakieś gumowe, chce się trochę spać i brak chęci. Do tego śmierdzi z buzi :? Długotrwałe imprezowanie chrzani kondycję i siada zupełnie motywacja.
Myślę, że warto tutaj zacytować słowa kolegi Combata:
Z czego zrezygnować w diecie?
(...)
- alkoholu. Lepiej unikać picia - 1-2 "piwka" po treningu mogą przynieść piorunujący efekt, a poza tym przyrost tłuszczu może być trudny do kontroli. Przy regularnym piciu łatwo o uzależnienie! Wiem powiesz sobie że nie, że z Tobą tak nie jest. To ułuda. Zaczyna się od picia dla rozrywki - a potem to przymus. Wielu sportowców miało wiele przejść wskutek picia np. Jerzy Kulej. Powiedzmy, pijesz codziennie małe dawki - obojętnie piwa, wina, wódki czy ginu. Potem je trzeba zwiększać i w pewnym momencie zdajesz sobie sprawę - jestem alkoholikiem. Nie mogę przeżyć ani jednego dnia bez alkoholu. To równia pochyła. Uwierz - alkohol gra znaczonymi kartami - z nim się zawsze przegrywa. Aspekt zdrowotny: alkohol niszczy mózg, żołądek, wątrobę, serce. Spada sprawność, koncentracja i motywacja. WYBIERZ: trenuję, jestem sportowcem - albo piję - jestem nikim, za dużo nie osiągnę.
Napisano Ponad rok temu
w sumie w roku mam nie wiecej jak 3-4 ibacje mocno zakrapiane alkoholem, jednego piwa nigdy niepije bo sie nie oplaca
ja nie chodze na SW trenuje sobie na silce i wiem ze dzien po imprezie nie mialem sily zrobic bicepsa sztanga wiec odpusciel alkoholizowanie sie dzien przed treningiem lub przesuwam trening bo w taki sposob tylko wzmaga sie katabolizm
Napisano Ponad rok temu
1) alkohol rozrzedza krew przez co osłabia kondycję
2) niszczy bialka mięsniowe przez co działa katabolicznie
3) utrudnia spalanie tkanki tłuszczowej
Dlatego jak szykujesz sie do zawodów to odstaw alkohol - ja też odstawiam ale tak na godzine przed walką :wink:
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą np. piłkarze (gdzie kondycja jest przecież bardzo ważna), i to ci z najwyższej półki (np. reprezentacja narodowa Anglii), nie słyną z abstynencji a jednak ładnie sobie dają radę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A miesien piwny?z ta tkanka tluszczowa sie nie zgodze-kalorie z alkoholu nie zmieniaja sie w sadlo
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
ćwiczenia do akrobacji
- Ponad rok temu
-
zacinajaca sie szczeka
- Ponad rok temu
-
aminostar
- Ponad rok temu
-
Ból ścięgien
- Ponad rok temu
-
Prosze o trening
- Ponad rok temu
-
problemy ektomorfika
- Ponad rok temu
-
suplementy po terminie przydatosci do spozycia
- Ponad rok temu
-
mleko UHT - pic czy unikac ?
- Ponad rok temu
-
Jak laczyc kreatyne z gainerem i białkiem?
- Ponad rok temu
-
Grzyb...
- Ponad rok temu