Skocz do zawartości


Zdjęcie

mleko UHT - pic czy unikac ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Leszno
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

mleko UHT - pic czy unikac ?
roznie sie slyszy
w sumie mialem to gdzies i pilem UHT od czasu do czasu (na codzien wole pasteryzowane) ale kiedy ostatnio uslyszalem ze wszystko jest produkowane w jednej partii a pozniej do tych ktore maja zawierac wiecej tluszczu dolewa sie oleju roslinnego to wymieklem

jakie sa wasze opinie odnosnie UHT
pytanie glownie do specow od technologii zywnosci i odzywiania
  • 0

budo_robertp
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2164 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Re: mleko UHT - pic czy unikac ?

roznie sie slyszy
w sumie mialem to gdzies i pilem UHT od czasu do czasu (na codzien wole pasteryzowane)


Żona znajomego siedzi w tej branży, ostanio wróciła z jakiegoś zjazdu, najnowszego badania przeważają szalę na rzecz pasteryzowanego (z UHT gorzej się przyswaja pewne składniki)
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:uk
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Re: mleko UHT - pic czy unikac ?

(z UHT gorzej się przyswaja pewne składniki)

a to tam cos jeszcze jest poza woda? :wink:
  • 0

budo_morya
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 61 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Copacabana
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Re: mleko UHT - pic czy unikac ?
a czym sie rozni mleko UHT od pasteryzowanego? :>
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:uk
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Re: mleko UHT - pic czy unikac ?

Klasyczna metoda pasteryzacji polega na ogrzewaniu produktu do temperatury powyżej 60°C, jednak nie większej niż 100°C. Np. typowy proces pasteryzacji mleka polega na ogrzaniu go do temperatury 100°C w ciągu 1 minuty lub do 85°C w ciągu 30 minut w zamkniętym urządzeniu nazywanym pasteryzatorem.

UHT

Ultra-high temperature processing (UHT) - polega na błyskawicznym, 1-2 sekundowym podgrzaniu do temp. ponad 100°C (135-150°C dla mleka) i równie błyskawicznym ochłodzeniu do temperatury pokojowej. Cały proces trwa 4-5 sek. Taka sterylizacja zabija florę bakteryjną nie zmieniając walorów smakowych produktu.

wikipedia mowi, ze uht to sposob pasteryzacji :wink: ale mysle, ze mowiac "pasteryzacja" wiekszosc ma na mysli sposob klasyczny.
  • 0

budo_itosu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3089 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Leszno
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Re: mleko UHT - pic czy unikac ?
a ja zawsze myslalem ze UHT to skrot od Ultra Heat Treatment :roll: :?
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018