problemy ektomorfika
Napisano Ponad rok temu
a więc ważę 75 kg przy wzroście 182 cm i niedawno zrobiłem małą rewolucję w swoich treningach widząc brak postępów a nawet regresję wytrzymałości, siły. Robiąc trening dzielony (poniedziałki, środy i piątki góra ciała czyli pompki - różne rodzaje do upadłego, brzuszki, grzbiety, podciąganie, trening karku. Wtorki, czwartki, soboty katuję uda, łydki, brzuszki, grzbiety) zauważyłem, że jestem maxymalnie wyżęty z energii. I kiepsko sypiam. Myślę sobie - może zła dieta? Może zaczynam palić mięśnie? I tu moja prośba: oceńcie, czy ta dieta jest ok:
Śniadanko:
Mleko (0,5l.)z płatkami kukurydzianymi, ze 3 kromki chleba z wędliną, serem żółtym, białym. Po tym jestem najedzony. Ale tak jem teraz w ferie, jak chodzę do szkoły to wpierniczam tylko kanapki z braku czasu. Ale wtedy mam...
2 śniadanie!
jakieś 20 minut po pierwszym, 4 wieeelkie bułki gra©hamki z wędliną ,żółtym serem, białym + jabłko i woda mineralna niegazowana 1,5 l. i czasem yogurt do picia
Obiad
tu bywa różnie, zależy od humoru matki . Jakaś zupa na pierwsze danie, na drugie mięcho z kartoflami, sałatka, a jak nie to paczka ryżu z Danio. Mniam. Głodny po tym nie chodzę.
mija 1,5 - 2 godziny i trenig
a po męczarniach coś co nazywam wieczerzą potreningową (kolacja):
na pierwszy ogień banan, następnie Yogurt 500 g Yogobella zmieszana z płatkami kukurydzianymi albo z Musli, z 4 kromki chleba z mnóstwem wędlin, serów żółtych, jabłko, papryka (jak jest w domu :twisted: ). Jak zaspokoję pierwszy atak głodu przechodzę do wżerania Wafli Ryżowych (z brązowego ryżu) - cała paczka ląduje w mym brzuchu. Po 30 minutach Serek Wiejski 200g a przed snem plaster (dość gruby) białego sera.
Co o tym myślicie? Nie chcę robić masy (zresztą geny mi nie pozwolą jakbym chciał) tylko nie chcę tracić mięśni. Odrazu mówię, że o BCAA, HMB, czy innych antykatabolikach nie ma mowy, bo jak to kupię i postawię w domu a matka to zobaczy, to powie, że narkotyki biorę, albo coś i będzie sajgon jakiego jeszcze nie miałem. A już raz mi kazała robić badania na krew, bo myślała, że jadę na jakichś prochach (non-stop trenowałem w wakacje). Tak więc zwracam się z prośbą do wszystkich którym nie są obce problemy ektomorfików :-) i mogą mi coś doradzić w kwestii żywienia. Itosurulez Ty masz chyba podobne problemy tzn. ważysz niewiele, ale jesteś ostro wyorany - ja też tak chcę! Poradź coś młodszemu koledze.
Dla wszystkich, którzy dotarli do końca tego długiego tematu - niech Wam Bóg wynagrodzi licznym potomstwem
Napisano Ponad rok temu
Ja dzieki bogu nie dotarłem do koncaDla wszystkich, którzy dotarli do końca tego długiego tematu - niech Wam Bóg wynagrodzi licznym potomstwem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poniedziałek, wtorek, czwartek, piątek, sobota - trening
środa, niedziele - odpoczynek
Ale podkreslam, że fachowcem nie jestem- moje rady są troche na chłopski rozum :wink:
P.S. Zadziwia mnie jak chłopak potrafi zjeść tyle co Ty;P Ja na gabaryty nie narzekam (189cm, 90 kg) ale nie byłbym w stanie zjeść połowy dziennie tego co Ty organizm ludzki jest doprawy zajebisty;p
Napisano Ponad rok temu
zejdź z intesywnosci, zrób sobie tydzień odpoczynku, potem zacznij trening systemem 2-1-2-1-1 (trening-trening-wolne-trening-trening-wolne-wolne)
co do diety to tak:
b - 2g/kmc
ww - 5-6g/kmc (jesteś ekto, wiec nie musisz sie martwic zalaniem i możesz więcej węgli ładować)
t - 0,5-1g/kmc
Napisano Ponad rok temu
pyzdra i prosze o wyrozumialosc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ps. Przy robieniu wytrzymałości zawsze " padasz " . Poza tym wytrzymałość , siłe , mase i definicje robi sie w cyklach :-)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Poza tym wytrzymałość , siłe , mase i definicje robi sie w cyklach :-)
że w czym? 8O
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-na ,,siłę", czyli jednego tygodnia 30 normalnych(pełnych), 30 na krzesłach, potem znowu normalne na podłodze i na krzesłach.
- na wytrzymałość - 2 tydzień pompki krótkie, szybkie, systemem:
10 szybkich, 2 sek. w górę (prostowałem ręce)
9, 2 sek w górze i tak do 1
potem wchodziłem od 1 do 10 - tyle ile szybkich pompek tyle sekund zatrzymywałem się w górze.
i tak na zmianę, 1 tydzień siła, 2 wytrzymałość
według tych cykli powinienem robić pompki na siłę przez 6- 8 tyg. a te na szybkości zaczynać w drugim cyklu?! Ja ćwiczę bez żadnych obciążeń, chyba nie muszę aż tak tego dzielić? Zależy mi poprostu, aby siła (głównie tricepsów, bo one mi oklapły od miesięcy tych szybkich pompek) szła w parze z wytrzymałością.
Napisano Ponad rok temu
przy cwiczeniach w domu nie widze sensu dzielenia na cykle az tak. prawda, co kilka tygodni trzeba zmienic sposob treningu, ale powinna wystarczyc np zmiana z systemu po 10 na piramide, a potem na obwodowy etc.
zatrzymuj sie nie u gory, a na dole ;] kiedy rece sa proste pracuje bardzo niewiele miesni, dlatego pompek wlasciwie nie powinno sie robic do prostych rak, to samo na drazku.
do tego wyliczyc mozna co najmniej 20 roznych rodzajow pompek (liczac rozne ulozenia dloni i szerokosci ramion) wiec sie nie ograniczaj. ja na swoim treningu robie tylko 50-60 pompek. sproboj stawanie na rekach przy scianie, zobacz ile wytrzymasz.
i jak to mowi ross, i kazdy porzadny trener/sportowiec, sluchaj swojego ciala! nie pytaj sie nas, ile razy w tygdniu mozesz/masz cwiczyc. to, ze jeden woli rano nogi wieczorem gore 3x w tygodniu, inny na zmiane gore/ dol a trzeci morduje sie codziennie nie znaczy, ze i tobie to bedzie pasowal. trzeba trening dobrac do swoich indywidualnych wlasciwosci, opierajac sie tylko o powszechne zasady. jesli cos nie dziala- zmien to! ja np wiem, ze moj system na mnie dziala, bo 1 stycznia zrobilm 3x3 podciagniecia, a 1 lutego 5x4. i teraz pewnie wolniej bedzie to roslo, ale mam zamiar dalej eksperymentowac.
Napisano Ponad rok temu
cyt. " Monotonia jest istotą sportu wyczynowego " wiec nie masz co się zrażać i ćwicz :-)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
a czyj to cytat, jesli mozna wiedziec? 8O :?cyt. " Monotonia jest istotą sportu wyczynowego " wiec nie masz co się zrażać i ćwicz :-)
Napisano Ponad rok temu
Ps. W ostatnim numerze SDW to cytowali .
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
suplementy po terminie przydatosci do spozycia
- Ponad rok temu
-
mleko UHT - pic czy unikac ?
- Ponad rok temu
-
Jak laczyc kreatyne z gainerem i białkiem?
- Ponad rok temu
-
Grzyb...
- Ponad rok temu
-
Waże 65kg 178cm.....
- Ponad rok temu
-
Cudowny lek na raka?
- Ponad rok temu
-
Artroskopia...