Artroskopia...
Napisano Ponad rok temu
Jestem po kontuzji kolana ( w wakacje na obozie sie stalo ). Za ok 3 miesiace najprawdopodobniej czeka mnie artroskopia zeby glownie naprawic lakotke. No wiec mam pytanie - czy po takim zabiegu zakladaja gips ? ( bo slyszalem ze tak ). Czy szybko sie wraca do pelnej sprawnosci ruchowej stawu? Czy zabieg moze miec wplyw na miesien- chodzi o jakis zanik, oslabienie czy cos ??
dzieki za wszystkie odp ;]
pzdr 4all :-)
Napisano Ponad rok temu
Jak na taki zabieg to całkiem szybko. Jednego dnia artroskopia, potem przez dwa dni dren w kolanie i na trzeci dzień jak już go wyciągną (te dwa dni z drenem są najgorsze 8O ) możesz próbować powoli chodzić - przynajmniej ja mogłem, kolega z łóżka obok nie. Po dwóch tygodniach już całkiem sprawnie się poruszasz. Po miesiącu jesteś w stanie biegać i skakać, ale lepiej sobie odpuść. Staw kolanowy musi się wygoić po artroskopii chyba, że chcesz znów mieć z nim problemy. Do sportu wróciłem po mniej więcej dwóch miesiącach.
Tak, mięsień zanika, bo jak noga przy ruszaniu boli to nią mniej ruszasz. Przecież to oczywiste.
BTW, czemu aż trzy miesiące? To całkiem sporo czasu, a uszkodzona łękotka niszczy ci powierzchnię chrząstki w kolanie. Pewnie tak długo, bo doszło ci szczepienie przeciwko żółtaczce, tak? :?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak rozpoznać niepełnoletniego koksownika
- Ponad rok temu
-
wybity palec jaka maść
- Ponad rok temu
-
co robić w sobotę popołudniu...?