gdzie mniejsze obciazenie ???
Napisano Ponad rok temu
mam pytanko... jestem po kontuzji kolana - zwichniecie rzepki naderwanie troczkow zerwanie sciegna krzyzowego i uszkodzenie lakotki. Najprawdopodobniej czeka mnie operacja i do SW wroce nie predko. Ale pytanie brzmi - w ktorech z tych SW - TKD Karate i Aikido- jest mniejsze obciazenie kolan ? Dodam ze trenowalem Aikido ( kontuzja na obozie Aikido ) i sie ostatnio zastanawiam czy te wszystkie pady nie obciazaja mocno kolan...
z gory dzieki za odp
Napisano Ponad rok temu
Pady nie obciążają kolan jakoś specjalnie, jeśli są dobrze robione. Co innego suwari waza. Właśnie ze względu na suwari waza odradzałbym aikido - choć oczywiście możesz próbować się dogadać, że nie będziesz robił na klęczkach nic, albo robił mało i bardzo ostrożnie. Co do styli kopanych też mam pewne wątpliwości. Chyba najlepsze będzie rozsądne uprawianie aikido z tych styli, które dałeś do wyboru. A może BJJ albo submission fighting, gdzie masz głównie turlanie, a więc nogi i kręgosłup są przez większość czasu odciążone?witam
mam pytanko... jestem po kontuzji kolana - zwichniecie rzepki naderwanie troczkow zerwanie sciegna krzyzowego i uszkodzenie lakotki. Najprawdopodobniej czeka mnie operacja i do SW wroce nie predko. Ale pytanie brzmi - w ktorech z tych SW - TKD Karate i Aikido- jest mniejsze obciazenie kolan ? Dodam ze trenowalem Aikido ( kontuzja na obozie Aikido ) i sie ostatnio zastanawiam czy te wszystkie pady nie obciazaja mocno kolan...
z gory dzieki za odp
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A może BJJ albo submission fighting, gdzie masz głównie turlanie, a więc nogi i kręgosłup są przez większość czasu odciążone?
Moim zdaniem bjj, ll, sw zdecydowanie obciazaja kolana i kregoslup, poniewaz te pracuja w hm.. nietradycyjnych plaszczyznach. Przynajmniej z mojego doswiadczenia. Na moje laickie oko moglbys amatorsko trenowac boks.
Napisano Ponad rok temu
Amatorski boks zdecydowanie tak. Co do parterowych sztuk (bjj nie ćwiczyłem, ale trenuję judo), uważam, że obciążenie ud i kolan przy, dajmy na to, rozplątywaniu i przechodzeniu gardy albo uwalnianiu się z trójkąta jest znacznie mniejsze niż przy pracy, jaką muszą wykonać przy takim seoi nage czy o goshi. Dlatego, że nasza masa opiera się nie na samych nogach w płaszczyźnie pionowej, ale rónież na rękach, brzuchu czy innych częściach ciała, a nawet, kiedy opiera się na samych nogach, wektory sił są zupełnie inaczej rozłożone, bardziej równolegle niż prostopadle do podłoża.Moim zdaniem bjj, ll, sw zdecydowanie obciazaja kolana i kregoslup, poniewaz te pracuja w hm.. nietradycyjnych plaszczyznach. Przynajmniej z mojego doswiadczenia. Na moje laickie oko moglbys amatorsko trenowac boks.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chodzi mi o te 3 SW- Aikido, TKD, Karate....
Napisano Ponad rok temu
po 1) trening karate to głownie machanie kończynami i darcie mordy - duże ryzyko ze jesli masz u siebie sekcje shotokan to tak to bedzie wygladac
po 2) trening TKD nastawiony jest na tarcze, dbanie o techniki reczne i sparingi - ale takie rzeczy to raczej na TKD ITF.
Aikido to tez nieglupi pomysl tymbardziej ze juz trenowałes ale sam wiesz ze techniki w suwari waza powinienes sobie odpuscic.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Bark- problem od 4-5 lat.
- Ponad rok temu
-
bieg a masa
- Ponad rok temu
-
Więzozrost obojaczykowo-barkowy....
- Ponad rok temu