Wzmacnianie kolana
Napisano Ponad rok temu
Dwa dni temu minęła trzecia rocznica zwichnięcia mojego kolana, ale mimo wszystko nie wróciło ono do pełnej sprawności, a właściwie wytrzymałości. Przy niektórych ćwiczeniach, w szczególności związanych z dynamicznymi zmianami kierunku poruszania się pojawiają się bóle prawdopodobnie związane z tym, że osłabione wiązadła nie są w stanie utrzymać kości na swoim nominalnym miejscu (szczególnie, że ważę 128 kg ).
W związku z tym postanowiłem ograniczyć uciążliwość problemu poprzez wzmocnienie kolana, czyli poprzez obudowanie go mięśniami. I tutaj pojawia się moje pytanie:
Jakie ćwiczenia stosować, aby skutecznie wzmocnić kolano (obudować go mięśniami)
Jeśli ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej kwestii, będę bardzo wdzięczny za podpowiedź.
Napisano Ponad rok temu
robie codziennie cwiczenia izometryczne i troche pomaga....
ostatnio postanowilem ostro sie wziac za ten czworoglowy bo mocny miesien to podstawa do mocnego kolana. Przy obciazeniach jesli miesien jest mocny odciaza i chroni kolano.
ogolnie moge polecic cwiczenia izometryczne, jazde na rowerku treningowym z mocnym oporem.... pozniej kiedy poczujesz ze juz jest lepiej zacznij trenowac z wiekszym obciazeniem
........
tu masz link z cwiczeniami ktore maja wzmocnic miesnie trzymajace rzepke
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
+ zrzucenie wagi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ciezar bezposrednio na kolana leci, niby sie wzmacniaja miesnie, ale moze tez prowadzic do przykrych nastepstw.
W sumie nie jest zlym pomyslem rowerek, zawsze troche miesnie wzmocni.
Ja po artroskopii tez zasadniczo izometryczne stosuje.
Napisano Ponad rok temu
to jest dobre? można wrzucić mały ciężar i machać nie obawiając się o technikę, jak przy przysiadach? Nie znam się na takich ćwiczeniach a chciałbym wiedzieć, czy na tym można zrobić trochę masy nie tracąc wytrzymałości. Chyba Mate ma rację, pora przestać być piczką i zacząć chodzić na siłownię a nie bać się mamusi, w domu wiele nie osiągnę...[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem któremu wierzyć, ale wydaje mi się ze pierwszemu bardziej, tylko troche przesadził z ciężarem, jak myślicie? :paker:
bo ja nie mam pojęcia o ćwiczeniach z obciążeniami...
Napisano Ponad rok temu
Wstep:
"Ćwiczenia, które zaprezentowałem na zdjęciach, są wynikiem mojej rehabilitacji ruchowej.
Ponieważ ból kolan dokuczał mi od kilku ładnych lat, uniemożliwiając bieganie, postanowiłem cos z tym zrobić.
Wszelkie pozycje i opisy skonsultowałem ze specjalistkami z punktu usług rehabilitacyjnych w Snelville, GA.
Ćwiczenia te mają za zadanie wzmocnić układ mięśniowy wokół stawów kolanowych, powodując ich większą stabilność. Częstotliwość wykonywania powinna być współmierna do zaawansowania ćwiczącego. Osobiście ćwiczyłem dwa razy w tygodniu pod okiem fachowców, z zaleceniem codziennych sesji domowych.
Przy ćwiczeniach z obciążeniem wskazane jest przejście od najlżejszych do cięższych ciężarków, w miarę adaptacji grup mięśniowych. Uzupełnieniem ćwiczeń były moje wizyty u masażysty, ze szczególnym uwzględnieniem stawów kolanowych.
Ćwiczenia te wydają się być nie tylko dość skuteczną terapią ruchową, ale powinny wejść do repertuaru cyklicznych ćwiczeń każdego biegacza, w celach prewencyjnych.
Ciężar woreczków około 2 kilogramy. Wymachy wykonujemy spokojnym tempem ze wstrzymaniami po każdym ruchu."
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale katelbelsy
swykly swing , farmers walk i turkish get up
az sam bylem zdziwiony po pierwszym miesiacu
Napisano Ponad rok temu
Staram się wykonywać to ćwiczenie przy obciążeniu 10 kg przy 60 do 120 powtórzeniach i wydaje mi się że jest ok. Poza tym ćwiczenie to ma jeszcze jedną zaletę w sportach walki - mianowicie utwardza dolną część golenia (hard-corowcy mogą zdjąć gąbkę dla lepszego efektu).
Napisano Ponad rok temu
katelbelsy
najpierw powiedz gdzie takie mozna w polsce kupic...
Napisano Ponad rok temu
Był już cały temat poświęcony Kettlebell i o ile pamiętam nikt nie potrafił odpowiedziec na pytanie skąd je można nabyc...katelbelsy
najpierw powiedz gdzie takie mozna w polsce kupic...
Napisano Ponad rok temu
- cwiczyc nalezy i takiego lekarza / fizjoterapeuty sluchac, ktory zasugeruje wczesna rehabilitacje, bo forme (sile i wytrzymalosc traci sie po urazach strasznie szybko) - jak sie kaze oszczedzac - wpedzi Cie w kiepski stan,
- obowiazuje logika - zaczynasz od duzo i lekko - byle bez bolu (pobolewac moze - w koncu jestes po urazie, ale jesli boli od poczatku - to zle),
- najlepiej zaczynac od obciazenia wlasnym cialem - oczywiscie przysiady wg mnie odpadaja, polprzysiady - owszem i to najlepiej w roznych kombinacjach (na zmiane noga wykroczna, przysiady ze stopami ustawionymi w roznej odleglosci, zwroconymi na zewnatrz itp),
- dodalbym inne cwiczenia -np rowerek dla rozruszania i nabrania wlasciwego napiecia na codzien
- jak juz codziennosc - takze krotkie biegi nie beda problemem - znow sie zameldowac u specjalisty i posluchac co dla wyczynówki zaleci / odradzi...
Ufff...
Napisano Ponad rok temu
fajne są te cwiczenia, robie je już piaty dzień tylko z obciązeniem niecale 0,5 kg.
przez pierwsze po dwa razy dziennie cwiczenia 1, 2,4,6
natomiast przedwczoraj wieczorem pierwszy raz cwiczenia 3 i 5 i wczoraj caly dzien mnie kolana bolaly (a mam coś z łąkotką i więzadłem), czy robić te ćwiczenia bez obciążenia, czy nie robić ich wogóle? Czy wiecie moze po jakim czasie od kontuzji można je bezpiecznie wykonywac z obciażeniem żeby miec pewność ze się nic nie stanie ?
(bo te 3 i 5 najbardziej ze wszystkich obciązają łąkotkę)
I ile razy dziennie mozna powtarzać te dwie serie po 15 żeby były efekty a nie zrobić sobie krzywdy?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
trening, kontuzja....
- Ponad rok temu
-
ciągi a bóle kregosłupa...?
- Ponad rok temu
-
dieta, mala pomoc