bieganie vs rower
Napisano Ponad rok temu
Zastanawiam sie, ktory sport jest bardziej uniwersalny i dba o wieksza partie miesniowa?
Ktos mi kiedys powiedzial, ze 1 h biegania odpowiada 2 h jazdy na rowerze, jesli chodzi o sprawy kondycyjne... Jednakze chodzi mi rowniez o to, ktore miesnie pracuja w trakcie biegania i jazdana rowerku, pomijajac oczywiscie dolna partie ciala :-)
Jesli jade na rowerze pod gore i wstaje z siodelka , pedalujac dalej, to czy zmieniam tym samym prace miesni i inne partie pracuja?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do tego określania ile godzin czego odpowiada ilu godzinom czego innego, to polecam to traktować z rezerwą.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No tak, trial czy downhill to przecież popołudniowy spacerek dla wymęczonych pracą yuppies. :roll: A biega się po bieżni lub w ostateczności po asfalcie, ale nie po górkach i dołkach. Chyba, że się ma dosyć sprawnie działających stawów u nóg.zdecydowanie bieganie, szczegolnie w jakims dziewiczym terenie typu las, pagórki, wąwozy - nie ma nic lepszego, a rower to dla mnie rozrywka dla leniwych, przecietnych zjadaczy chleba ktorzy mysla ze jak po pracy pojda na rower to uprawiaja sport :wink:
Napisano Ponad rok temu
A biega się po bieżni lub w ostateczności po asfalcie, ale nie po górkach i dołkach. Chyba, że się ma dosyć sprawnie działających stawów u nóg.
Z calym szacunkiem ale bzdura ze az oczy bola.
dmtb, trial, czy ktos tu wspominal o tym, ktos tutaj w ogole uprawia to? jesli uprawiasz ktorys z nich to szacun dla Ciebie, jesli nie to zdania nie zmienie.
Napisano Ponad rok temu
Dla Ciebie bzdura, bo biegasz po górkach i dołkach. Dla mnie nie, i dlatego nie biegam. A gdybym biegał, to tylko po bieżni lub po nawierzchni trawiastej, i tyle.Z calym szacunkiem ale bzdura ze az oczy bola.
Nie uprawiam, mam wystarczająco dużo treningów. A gdybym uprawiał, tobyś zdanie zmienił?dmtb, trial, czy ktos tu wspominal o tym, ktos tutaj w ogole uprawia to? jesli uprawiasz ktorys z nich to szacun dla Ciebie, jesli nie to zdania nie zmienie.
Jazda na rowerze w tych samuch warunkach, w których Ty chciałbyś biegać jest bardzo wymagająca. Ja dobrych parę lat temu nie podołałem. Ponadto każdy musi od czegoś zacząć. Dzisiaj zrobi dwa kilometry, jutro trzy, a za miesiąc będzie robił dwadzieścia. A biegusiem ile zrobisz dzienine? Pięć? Pewnie, bieganie jest lepsze na kondycję, ale ogólnorozwojowo - szczególnie na dłuższą metę - wygrywa rower.
Choć nadal uważam, że najlepsze jest pływanie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...krzyzy :twisted:bieganie po asfajcie to masakra dla stawów kolanowych. lepiej biegać po lesie.
smiesznie ci sie sie sformulowalo to zdanie.
swaja droga bieznie na silkach nie sa jekies super miekkie.
Napisano Ponad rok temu
A dlaczego od razu na siłce? Ja na przykład mówiłem o bieżni na stadionie, tudzież w hali.swaja droga bieznie na silkach nie sa jekies super miekkie.
Oczywiście też przychylam się do tego, że bieganie po asfalcie to masakra. Napisałem "w ostateczności", bo przy dobrym obuwiu uważam to za mniejsze zło i niebezpieczeństwo, niż bieganie po górkach, dołkach, kamulcach i wystających korzeniach.
Napisano Ponad rok temu
A dlaczego od razu na siłce? Ja na przykład mówiłem o bieżni na stadionie, tudzież w hali.swaja droga bieznie na silkach nie sa jekies super miekkie.
Oczywiście też przychylam się do tego, że bieganie po asfalcie to masakra. Napisałem "w ostateczności", bo przy dobrym obuwiu uważam to za mniejsze zło i niebezpieczeństwo, niż bieganie po górkach, dołkach, kamulcach i wystających korzeniach.
moj post nie byl komentarzem do twojego. gdyby byl, zacytowalbym cie.
Napisano Ponad rok temu
Pierwsza część mojego posta zaś była komentarzem do Twojego. Dlatego też zacytowałem Cię.moj post nie byl komentarzem do twojego. gdyby byl, zacytowalbym cie.
Napisano Ponad rok temu
nie dość że jeżdżę szybko, wzmacnia mięśnie nóg to jeszcze łap - trza mocno trzymać kierownicę, coby nie wyleciała ;F
Biegać nie lubię - nudzi mi się to... Kiedyś biegałam stale od 6:00 do 6:30 przed szkołą, ale ostatnio wystarcza mi sprint do autobusu... Niemalże rekord świata na 100 metrów z wymachem rąk a'la 'ZATRZYMMMMMAAAAAAJ SIĘĘĘĘĘĘ!' i kilkukilogramowym plecakiem na plecach (wersja exclusive: +worek ze strojem do w-fu + buty)
Na rowerze jeździć lubię i budzi on we mnie takie poczucie władzy nad pojazdem, ogromnej siły i możliwości ścigania się z innymi rowerami
Napisano Ponad rok temu
To najlepsze cwiczenie na swiecie. Bo w sumie to co proste najczesciej jest najskuteczniejsze;)
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a na serio, hmm. tez raczej postawie na bieganie. bo proste, uniwersalne, no i sa sprinty i interwaly.
choc jest jedna rzecz, ktora rower ma lepsza. na rowerze, przynajmniej ja, kiedy sie jedzie z kims duzo lepszym kto nadaje tempo jestem w stanie przelamac bol i zmeczenie miesni i pedalowac dalej - szczegolnie przy podjazdach - bo nie jet tak wymagajacy "oddechowo". i o ile w bieganiu zawsze pierwsze padnie mi serce i pluca, to na rowerze moglem zniszczyc miesnie nog.
Napisano Ponad rok temu
Ja obstaje za rowerem z racji tego, ze wiecej mozna zobaczyc jadac w tym samym czasie, co biegajac. Nie jest tak nudne jak bieganie, nawet z interwalami nie doswiadczysz uczucia swistu w uszach i much w zebach przy szybkiej jezdzie :-)
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze jedno pytanko...Mianowicie przy rowerku czy biegania szybciej schodzi miesien piwny? W sumie wydaje mi sie, ze jednak bieganie ma wiekszy wplyw na brzuszek, ale jezdzac na rowerze cos zapewne schodzi z brzucha? Jak myslicie? :-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
test harwardzki - HARVARD STEP-UP TEST
- Ponad rok temu
-
Ból stawów w palcach
- Ponad rok temu
-
skręcony staw skokowy
- Ponad rok temu