Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak w moim przypadku przytyc :( prosze pomozcie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

budo_zbynu
  • Użytkownik
  • Pip
  • 30 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:KB

Napisano Ponad rok temu

Re: Jak w moim przypadku przytyc :( prosze pomozcie
Wielkie brawa dal hÓdego widac ze chlopak dba o zdrowie i nie potrzebuje zadnego chemicznego g... jeszcze raz wielkie brawa ja tak samo nigdy nie uzywalem zadnych odzywek sterydow witamin itp. bo to naprawde niszczy organizm i niech mi tylko ktos nie mowi ze nie bo wysmieje w twarz rozmawialem z wieloma trenerami na silowni i kazdy mowil ze jednak to niszczy organizm w zalezonosci jak duzo i co bierzemy ja mam 175 wzrostu i 63kg wagi ale same czyste miesnie razcej zero tluszczu 3 razy w tygodniu ostry trening + 1 raz silownia przed treningiem kb tak wiec jedzcie duzo ryzu fasoli soja tez jest dobra piers z kurczaka tez oczywiscie i ryby i jak to hódy napisal dopelnij to witaminami dla sportowcow ale witaminy zawsze mozesz zastapic owocamii to bylby najlepszy i najzdrowszy moim zdaniem sposob pozdrawiam
  • 0

budo_arnold
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 126 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:KB

Napisano Ponad rok temu

:) Sterydy owszem niszczą organizm, ale odżywki i witaminy??!!Na jakiej podstawie to stwierdzasz? 8) Mozesz mnie wyśmiać w twarz, ale Twoi trenerzy z siłowni zapomnieli dodać, jeżeli stosujemy odżywke jako uzupłenienie diety to wtedy nie ma mowy o żadnych skutkach negatywnych, jeżeli jednak napychamy sie nią ile wlezie to zwiekszona ilość białka ma nagatywny wpływ na organizm(max 2.2 g na kg ciała). Odsyłam na Sportowe Forum Dyskusyjne na uzpełnienie wiedzy o kulturystyce. pozdrawiam
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zbynu chcial bym widziec jak witaminy owocami zastepujesz ;)
bys musil zjesc z 10-15 kilo albo i wiecej i to nie tylko owocow ale i warzyw...oczywiscie roznych bo wszystkich witamin nie ma w kazdym owocu :)
a odzywki napewno wywieraja jakis wplyw na nasz organizm ale nie wiekszy jak cola ;)
  • 0

budo_hódy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 348 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

...

ale ja nigdzie nie napisalem, ze suplementy sa be :)
osobiscie mam do nich sceptyczne nastawienie
generalnie suplementy ktore uwazam za godne by wydac na nie kase to : bcaa, glutamina, tauryna, kreatyna, witaminy i tran
do tego uwazam, ze osoby poczatkujace i z niewielka masa miesniowa moga sobie spokojnie suplementacje odpuscic

co do jedzenia kurczakow jem sporo w fast foodach :q srednio codziennie cos poniewaz pracuje w jednym z nich :) duzo osob patrzy na mnie ze zdziwieniem jak widzi ze potrafi zjesc 2 duze pizze sam w 20 minut :Q ale dzieki za rade prosil bym jednak o dokladne rozpisanie diety oraz w gre wchodza jakies witaminki i suple kase na to mam

nie licz na to, ze znajdzie sie na forum osoba ktora ulozy Ci super diete
nikt nie wie co lubisz jesc a czego nie
zacznij od tego, ze bedziesz sie staral jesc pozywienie jak najbardziej wartosciowe, a bedziesz unikal zarcia typu fast foody / chipsy / slodycze
postaraj sie samemu ulozyc sobie jakas diete
na poczatku nie musi byc jakas super
w miare czasu jak bedziesz nabieral doswiadczenia w doborze produktow zywnosciowych
i bedziesz coraz lepiej rozumial potrzeby swojego organizmu sam ulozysz sobie optymalna diete

oczywiscie jest to kwestia kilku miesiecy zanim dojdziesz do odpowiedniej wprawy
ale tego nie przeskoczysz, wiec zacznij juz teraz i nie licz na to, ze inne osoby za Ciebie to zrobia

wystarczy na poczatek, ze bedziesz zwracal uwage na to co jesz ( czytanie etykietek na opakowaniach )

i zasowaj koniecznie na silke 8)
  • 0

budo_)pit(
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1105 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

Dobra, napisałem już posta humorystycznego to teraz czas na takiego bardziej rzeczowego.
A więc przyjmuje się że organizm w czasie intensywnej budowy masy mięśniowej potrzebuje ok.
- 2.2g białka na kg ciała (w listopadowym "Kulturystyka i Fitnes" podali iż najnowsze badania zalecają ilość 3g białka na kg ciała).
- 0,5g tłuszczu na kg ciała
- 6g węglowodanów na kg ciała.

Podane wyliczenia są uogulnione. W zależności od budowy ciała odrobine różnią się te proporcje, jednak oscylują one w tych okolicach.

Kolejną rzeczą jaką powinieneś wiedzieć to fakt iż organizm (w zależności od masy) jest w stanie przyjąć jednorazowo 30-50g białka co 2,5-3 h.

Kolejna sprawa dowiedzieć się ile białka, węglowodanów i tłuszczu posiada dany rodzaj jedzienia. Są do tego specjalne tabele dietetyczne na internecie i w księgarniach. Na pewnych produktach (np. mleko) skład podany jest na opakowaniu.
Dla przykladu tylko powiem że: 600g filet z kurczaka - 150g białka, 30g tłuszczu

Na tej podstawie samemu będziesz wstanie rozpisać sobie dietę w zależności od twojego planu dnia i upodobań kulinarnych, uzupełniajac "czarne punkty" w których nie masz czasu na przygotowanie posiłku jakąś odżywką.

Warto też wspomnieć iż ost. dzienny posiłek powinien składać się głównie z białka.

Pozdrawiam

P.S. I jeszcze jedno. Aby wszystko działało jak należy muszą być zachowane 3 filary:
a) trening (niezbędny odp. trening nasiłowni , aeroby ograniczyc)
B) odżywnianie (masz napisane wyżej)
c) odpoczynek (mięśnie budowane są podczas tzw. "snu głębokiego" występującego najczęsciej między godzina 2-6 rano). Od momentu jak pójdziesz spać musi minąć kilka h zanim wpadnie się w ten stan.
  • 0

budo_famas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A co do produktow bogatych w białeczko to jeszcze koniecznie trzeba wspomniec o mleku :!:
Niby taki banał a nie widziałem zeby ktos wczesniej wspomniał o nim .
Ja wypijam tak dziennie 1.5 - 2 litrów i waga rosnie . Powolutku ale zauważalnie .
Możesz sobie do mleka jeszcze żółtko wbić i dobrze rozmieszać PYCHOTA :P
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pit lekkie sprostowanie mase miesniowa mozna z powodzeniem budowac na 1.5g bialka na kg wagi ciala...;) mowie o zwyklych ludziach a nie o kulturystach co na koksie jada ;)
zdr
  • 0

budo_)pit(
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1105 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pit lekkie sprostowanie mase miesniowa mozna z powodzeniem budowac na 1.5g bialka na kg wagi ciala...;)
zdr

Nie można, bo wtedy dostanie sie tzw. "skazę białkową" i z tego co mi mówił pewien znajomy który mając 16-17 lat chciał byś mądrzejszy od książek, jest to dość nieprzyjemne do tego stopnia iż wymaga interwencji lekarza :wink:

pozdrawiam

edit: Pomyliło mi sie. Myslałem że napisałeś 1,5 kg ;)

A co do 1,5g - hmmmm tutaj dużo zależy od tego jak i ile trenujesz. Gdzieś przeczytałem iż dla zwykłych ludzików nic nie trenujących na utrzymanie masy ciała wystarczy 1g białka na kg. Im ktoś więcej trenuje (zawodnicy MA, MMA, kulturyści, strongmeni) tym ta wymagana dawka jest większa. Dużo zależy też od tego czy jesteśmy w okresie intensywnego budowania masy mięśniowej, robienia rzeźby itp.
Im więcej trenujesz tym więcej potrzebujesz materiału budulcowego (białko) oraz energii (węglowodany) na samo utrzymanie obecnej masy ciała. Gdzieś czytałem że dla przeciętnej osoby trenującej MA 1,5g białka to wystarczy jedynie na utrzymanie obecnej masy.
A jeżeli jeszcze tak jak autor postu chcemy przytyć to trzeba dodatkowo tą dawkę zwiększyć.

pozdrawiam
  • 0

budo_hódy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 348 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pit lekkie sprostowanie mase miesniowa mozna z powodzeniem budowac na 1.5g bialka na kg wagi ciala...;) mowie o zwyklych ludziach a nie o kulturystach co na koksie jada ;)
zdr

no i z moich doswiadczen wynika, ze strasznie sie mylisz
moze dla mezomorfika wystarczy 1.5 g na kilogram
ja jestem ektomorfikiem i dla mnie taka dieta by byla tragiczna w skutkach
ja staram sie szamac 3 g bialka na kilogram masy

zubol tez jest ektomorfikiem, wiec watpie by byl w stanie rozwijac muskulature
spozywajac tylko 1.5 g bialka na kilogram masy
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pit zgadza sie 1g wystarczy doroslemu czlowiekowi na utrzymanie odpowiedniej masy

HÓdy...jest takie powiedzenie nie rosniesz doloz wegla-czy cos w tym stylu...za malo wegli to organizm czerpie energie z bialek, poza tym 3 g dla osoby ktora ciezko lapie mase to mega blad!! bialko uczestniczy w termogenezie i podkreca metabolizm ;)
takze na mase bialka z umiarem wegla wagon ;)
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

edit:
Pit ja pisalem ze ten 1.5 g wystarczy spokojnie dla przecietnej osoby a nie bardzo intensywnie trenujacego zawodnika(czytaj zawodowiec)...poza tym taki ma dietetyka i co tylko sobie mozna zamarzyc ;)
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

kurde jeszcze raz... ;)
mi sie wydaje ze zawodnicy i tak czesto wage zbijaja a nie laduja-chyba ze chca przejsc do wyzszej kategori :) , a wiadomo ze lepiej zejsc do nizszej jak tyc i walczyc w wyzszej-chyba ze warunki nie pozwola(waga ciala nie zejdzie tak nisko) to wtedy ladujemy :)
z reszta ja sie na tym calym mma tak nie znam :) :P
  • 0

budo_hódy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 348 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

HÓdy...jest takie powiedzenie nie rosniesz doloz wegla-czy cos w tym stylu...za malo wegli to organizm czerpie energie z bialek, poza tym 3 g dla osoby ktora ciezko lapie mase to mega blad!! bialko uczestniczy w termogenezie i podkreca metabolizm ;)
takze na mase bialka z umiarem wegla wagon ;)

ale ja nie teoretyzuje, tylko mowie jak jest w praktyce
a w praktyce jest tak, ze wczesniej przed zwiekszeniem ilosci spozywanego bialka
pomimo treningu na silce nic a nic nie zyskiwalem na masie
do tego mialem spore problemy z regeneracja

wiec mi tu nie wciskaj kitu, ze bylo by lepiej gdybym jadl wiecej wegli a nie wiecej bialek :)

pozdrawiam
  • 0

budo_famas
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 411 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ludzie ludzie tutaj sie już robi parodia :lol: a ja czytałem ze dla normalnego chłopaka to wystarczy 1.7-2 g białeczka . Tak wiec widzicie że tyle jest wersji ile źródeł a nie bedziemy sie chyba licytować o 0.3-0.5 grama białka :lol:
Na forum SFD są własnie tacy maniacy . Przeliczają ilość białka węgli i huj wie czego jeszcze na kromce chleba 8O :P Wariaty ...
  • 0

budo_gubrin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1323 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Juz gdzies pisalem, ektomorfik powinien szamac 3g i wiecej bialka na kilo masy ciala. Mowa oczywiscie o prawdziwym ektomorfiku, a nie dzieciakach ktorym masa nie idzie (bo nie maja diety, treningu dobrego czy cokolwiek) i mowia, ze maja zla genetyke ;)

Kazdy organizm jest inny, a organizm ektomorfika spora czesc bialka zuzyje jakos zrodlo energi tak jak zwykle wegle ...

Pozdrawiam.

PS: Oczywiscie wszystko zalezy od organizmu, ale mowa tu tylko o ogolnych wytycznych.
  • 0

budo_hódy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 348 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ludzie ludzie tutaj sie już robi parodia :lol: a ja czytałem ze dla normalnego chłopaka to wystarczy 1.7-2 g białeczka . Tak wiec widzicie że tyle jest wersji ile źródeł a nie bedziemy sie chyba licytować o 0.3-0.5 grama białka :lol:
Na forum SFD są własnie tacy maniacy . Przeliczają ilość białka węgli i huj wie czego jeszcze na kromce chleba 8O :P Wariaty ...

Famas generalnie masz racje
wersji jest naprawde sporo
ale chyba mi nie powiesz, ze roznica 100% to malo ?
1.5g a 3g to jednak jak dla mnie roznica zasadnicza

kazdy powinien dojsc samemu do opcji optimum obserwujac swoj organizm
w kazdym razie, ja polecam ektomorfikom zaczas od opcji 3g bialek/kilogram 8)
sam zaczynalem od mniejszych ilosci i tylko kosztowalo mnie to spora dawke frustracji
  • 0

budo_tori
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 503 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

chcesz znać sposób na masę?

po obiedzie w domu wypij piwo, wtedy apetyt wraca... i idź na obiad do teściowej.

To samo zrób z kolacją :) przybyło mi 15 kg radosnych mięśni od tego :) a brzuszek też mam zaje.bisty
  • 0

budo_kempex
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 134 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Myślę że po pół roku jednak juz trochę przybrał na masie heheh :)
  • 0

budo_tori
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 503 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wykopki to moja specjalnośc
  • 0

budo_powerlifter
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 109 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Juz gdzies pisalem, ektomorfik powinien szamac 3g i wiecej bialka na kilo masy ciala. Mowa oczywiscie o prawdziwym ektomorfiku, a nie dzieciakach ktorym masa nie idzie (bo nie maja diety, treningu dobrego czy cokolwiek) i mowia, ze maja zla genetyke ;)

No i tużeś dowalił Gubrinie drogi - jak kulą w płot. 3 g / kg.m.c to wpieprzać mogą panowie na SAA, ektomorfik doczeka się ... spadku masy ciała. Taka ilość białka dobra jest na redukcję (nie ma budowanie masy). Wzmaga strasznie metabolizm. O obciążeniu organizmu nawet nie piszę.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024