Jeśli chodzi o sztuki walki wręcz to zgodzę się z tobą i poprę że skuteczność jest bardzo ważna i łatwo ją przetestować. Ale my rozmawiamy o walce obronią białą. A skuteczności tejże nie sprawdzisz bo i jak? A jeśli to zrobisz wylądujesz w więzieniu.
Jak już napisałem wcześniej - dbam o realność treningu oraz o to by moi spoaringowi przeciwnicy byli róznej budowy ciała, oraz reprezentowali różne style SW - także jeśli chodzi o broń. Moje treningi tak bez broni jak i bronią oparte są o te moje doświadczenia i w zwiazku z tym tak cwiczę. Co do zastosowania broni - nie nosze normalnie przy sobie broni, bo nie widzę takiej potrzeby żadnej, ale gdybym ją miał (dowolną), a napastnicy byli uzbrojeni nie sądzę abym mial opory w jej użyciu. To co napisalem jest tylko hipotezą (na szczęście) i mam nadzieję że tak ja jak i moja rodzina, ale też wszystkim życzę tego samego, abym nie był nigdy już zmuszony do walki na "ulicy" a tym bardziej broń Boże z zastosowaniem broni! Nie polecam nikomu prowokowania takich sytuacji i na końcu zgadzam się z Tobą. Ja na prawdę życzę każdemu aby to tylko były moje albo czyjeś teoretyczne dywagacje - aby nikt w tym ja nie musiał się przekonać jak to jest naprawdę.