Skocz do zawartości

Zdjęcie

Seminarium z Yoshimitsu Yamada Sensei - listopad, Kraków

• Zamknięty Temat jest zamknięty
146 odpowiedzi w tym temacie

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Seminarium z Yoshimitsu Yamada Sensei - listopad, Kraków

tak sobie pomyslałem ze jak hodan ma 50 sekund, to ile ma nidan a ilesan dan. Boże, te egzaminy na 5 dany to komisja chybna oglada w zwolniionym tempie na odtwarzaczu. poklatkowo :]

Od stopnia nidan (włącznie) nie robi się suwari waza. Zmienia się też delikatnie profil egzaminu, poprzez zwiąksozny nacisk na aikiken i aikijo.

a poważnie to po obejrzeniu Garrego jedyne co pomyslałem to, że jezdem gruby, powolny i stary... :cry: :)

To tak, jak ja ;)
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No ja tez sie nie spotkalem, zeby egzaminator stal ze stoperem nad zdajacym. Przeciez nie o to chodzi zeby zrobic szybko i byle jak technike, ale chyba o to zeby pokazac co ktos soba technicznie prezentuje. Jestem ciekaw czy ktos zdajacy"na czas" gdyby go poproszono o rozłozenie techniki na czynniki pierwsze, bylby sobie z takim wyzwaniem poradzic. Wcale bym sie nie zdziwil, gdyby technika ktora zawsze mu wychodzila, tym razem wogole by nie wyszla. :)

To nie spekuluj Waść. Suwari-waza na egzaminie jest od 6 kyu. ramy czasowe wchodzą dopiero na 1kyu i na 1 dan. Wcześniej możesz sobie pokazywac precyzje do woli.
Z każdego egzaminu sporządzana jest nostatka do wglądu dla przyszłych egzaminatorów, permamentna inwigilacja kuzia :) Nic sie nie ukryje o to sie nie martw ;)

Jeśli chodzi o rozkładanie technik, to jest element o którym zapomniał wspomnieć Feanor.
Na egzaminie na shodan, może się zdażyć (a raczej się zdaża) że dostaję technikę do zademonstrowania i wyjaśnienia. Choć ten element mnie nie przeraża bo od lat jeżdzę na organizowane wewnątrz orgzanizacyjne staże dla naszej kadry nauczycieli. Tak swoją droa dziś też jadę na tego typu staż ;)
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

hmm może tak może nie. Jeśli trenuje się na czas, to o dokładności nie ma mowy, nie mówiąc o zrozumieniu techniki.

Jak już wspomniałem to pokazujesz na wcześniejszych egzaminach do 2kyu włącznie.
Pozatym nei myl treningu z egzaminem. Co do dokładności mojej mogli się przekazać przedstawiciele Ryu-Te na IV Zlocie Vortalu Budo, gdzie chciano wyjasnić dlaczego aikidockie nikyo jest nieskuteczne :rofl:

Ja też w żadnej szkole, a widziałem różne szkoły w europie i obydwu amerykach, nie spotkałem się z czasówką. To może ładnie wyglądać z zewnątrz, być spektakularne dla widowni i przyciągać mało doświadczonych aikidoków, ale nie sadze aby miało jakiś głębszy sens w naszym rozumieniu aikido.
Pozdrawiam.

Po pierwsze nasze egzaminy są zazwyczaj niedostępne dla publiczności. Pozatym jak już wspomniałem to nie cyrk - nie ma publiczności nie ma aplauzów. Każdy z egzaminów realizuje jakieś cele. Jest owszem, weryfikacją twojej wiedzy, ale również jego zadaniem jest by pokazać ci dalszą drogę.
Z oceną doświadczenia radziłbym uważać, bo nie robi się tego na podstawie oglądanych egzaminów ale ćwicząc na macie. A prawda jest taka że o ile z niektórymi najbardziej doświadczonymi aikidokami w polsce bardzo trudno jest poćwiczyć, a wręcz czasem jest to niemożliwe. Więc prawda napewno waćpan prawisz, że kręcić to może mniej doświadczonych aikidoków, którzy naprawde chcą się uczyć niż starych dinozaurów, którym najzwyczajniej w świecie nie chiałoby się tak (proszę wybaczyć mi wyrażenie) zapierdalać.
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a ja sie zastanawiam co z osobami ktore z powodow zdrowotnych nie sa w stanie szybko wykonac tych technik

Była rok temu taka sytuacja. Osoba taka nie robiła części suwariwaza, wcześniej musiała przygotować coś co zademonstruje w zamian.
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przepraszam jeszcze raz kolegów uczniów sensei Yamady. Ale nie mogłęm zostawić niedomówieńbez odpowiedzi.

Do zobaczyska na macie. kieeedyś ;)

PS. pozdrowienia dla klubu w Chrzanowie, a szczególnie dla Marka Tarki mam nadzieje że jeszcze ćwiczy ;)
  • 0

budo_jakiśtamdan
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Garry napisał:

JakiśTamDan napisał:

Panowie, Panowie!! Proszę wróćmy do tematu! Miłośnikom garego proponuje założyć osobny wątek, np. suwariwaza w 16 sekund – bez obrazy, to żart. Ja jestem miłośnikiem shihana Yamady i tego tematu chciałbym się trzymać.

Popieram i przepraszam za tę sytuację, choć to nie ja wciągnełem mój egzamin w ten temat.

i na tym mogłeś zakończyć ;) . Ale skoro już jestem jakoś uwikłany w offtopic, to proszę powiedz mi co ćwiczysz, w jakiej szkole i organizacji, kto jest Twoim nauczycielem i shihanem, za kim podążasz? To może wiele wyjaśnić.
Dzieki
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

i na tym mogłeś zakończyć ;) . Ale skoro już jestem jakoś uwikłany w offtopic, to proszę powiedz mi co ćwiczysz, w jakiej szkole i organizacji, kto jest Twoim nauczycielem i shihanem, za kim podążasz? To może wiele wyjaśnić.
Dzieki

W przeciwieństwie do Ciebie nie jestem anonimowy. Wszystkie informacje o które prosisz dostępne są w necie jak i na tym forum (chociażby na mojej stopce).
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Nie wiem co tam chcecie wyjaśniać :) ani skąd takie zainteresowanie moją osobą.
Takie mamy wymagania egzaminacyjne i tyle. Ja się nikogo nie czepiam że od 6 kyu do 4 dana, na egzaminie robi ciągle aihanmi-kotegaeshi to też jakaś metoda. Wielu ludzi z tego forum mnie spotkało i z wieloma ćwiczyłem. Również na 'obcym' terenie.
I jakoś niezdrowej sensacji nie wzbudzałem. Widzicie jeden filmik, który z sympatii dla znajomych również z tego forum wrzuciłem, a wy mi jedziecie że przyśpieszany że bez sensu i w ogóle. Chcecie skończyć tego offtopa, to go skończcie a nie drążycie. Tu nie ma czego drążyć. Bo dla mnie głównie liczy się opinia mojego nauczyciela, który ów egzamin zaakceptował, a nie anonimowych expertów którzy klatka po klatce analizują mój filmik z ekierką czy aby na pewno kąty się zgadzają :) Podać piwo i chipsy panom?

Wracając do tematu naprawdę z wielką chęcią chciałem pojechać na staż z sesnei Yamada, tym bardziej że byłaby szansa spotkać może parę znajomych twarzy z Chrzanowa :) być może poznać kilka osób. Jednak stażowy budżet wyczerpał się mi w tym miesiącu bardzo szybko. Może lepiej będzie po nowym roku ;)
  • 0

budo_jakiśtamdan
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Garry nie schlebiaj sobie. Mnie nie interesuje twój filmik ani to w ile zrobisz suwariwaza bo fascynacje kwiatkami z netu mam już za sobą. Byłem ciekaw tylko co to za linia aikido, nauczyciele i styl. Tu dziękuje za odpowiedz. Jestem na forum od niedawna i znam wszystkich - wybacz. Poza tym nie zauważyłem abym się czepiał kogokolwiek, chyba nie do mnie te słowa przyjacielu.

Garry napisał:

Chcecie skończyć tego offtopa, to go skończcie a nie drążycie.

niniejszym mam nadzieję że offtopic zostaje zakończony. jeszcze jakieś refleksje na temat stażu z Yamadą?

Pozdrawiam
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Garry nie schlebiaj sobie.

A gdzieżby, poprostu jestem na tym forum od baaardzo dawna. To niemal mój drugi dom, stąd taka nutka ;) Staramy się tu walczyć z anonimowością, bo łatwo jest założyć nowe konto i nawrzucać komuś z czym się zetknąłeś na początku tego topiku. ;)

Mnie nie interesuje twój filmik ani to w ile zrobisz suwariwaza bo fascynacje kwiatkami z netu mam już za sobą. Byłem ciekaw tylko co to za linia aikido, nauczyciele i styl. Tu dziękuje za odpowiedz. Jestem na forum od niedawna i znam wszystkich - wybacz. Poza tym nie zauważyłem abym się czepiał kogokolwiek, chyba nie do mnie te słowa przyjacielu.

Spoko nie miałem na myśli ciebie.
Co miałem wyjaśnić to wyjaśniłem :)
  • 0

budo_mala mi
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Garry, jak bedziesz mial ochote wyjechac poza granice naszego pieknego kraju na staz z sensei Yamada, to polecam Barcelone w marcu. Dokladnie trzydniowy staz 23, 24 i 25 marca, koszt 75 euro. Zainteresowanych odsylam na strone [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Osobiscie polecam, bo poza Yamada prowadzaca szkole Michelle Feilen tez warto zobaczyc i poznac ( a propos filmikow, tez sa na jej stronie techniki wykonywane przez Michelle). Garremu polecam takze dlatego, ze bedzie tam kilka co najmniej osob z krakowskiej sekcji (i chrzanowa tez)
  • 0

budo_dojoman
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 51 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jeśli na jakiejś "rozgrzewce" stażowej prowadzonej przez shidoina zmarzłem bo On ten czas "przegadał" to dla mnie coś było w tym nie tak i takie jest moje odczucie/zdanie.

Ja też zawsze uważałem, że każdy trening powinna poprzedzać solidna rozgrzewka. Dlatego proszę ludzi z Krakowa (tych, co z Yamada sensei mają częsty kontakt) o wyjaśnienie, dlaczego treningi stażowe rozpoczynały się tylko ćwiczeniami oddechowymi? Czy u tego senseia jest tak zawsze?
Na wszystkich dotychczas odbytych przeze mnie stażach - z innymi prowadzącymi - zawsze była tradycyjna rozgrzewka.
  • 0

budo_jrz
  • Użytkownik
  • 9 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

JRZ

Ja nie jestem senseiem, tylko jednym z ćwiczących

Czyli kim? Bo Jarosławem Z. Na pewno nie ;

...a jednak to ja Jarosław Z. brat sensei Dariusza Z. , zdawałem na shodan, byłem tym zdającym z długawymi włosami najbardizej po lewej stronie maty patrząc w stronę kamiza :)

Co do rozgrzewki często tak jest. Odpowiedżi może udzielić Ci Yamada sensei. Natomiest na obozach i seminariach ludzie zawsze rozgrzewaja się przed treningiem indywidualnie :)
Na macie są około 20, 30 min. wcześniej i każdy przygotowuje się fizycznie i mentalnie do zajęć :)
  • 0

budo_mala mi
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bywa roznie
ale zazwyczaj sa to cwiczenia oddechowe, plus troche rozbujania ciala w biodrach. Na dlugiej rozgrzewce prowadzonej przez sensei Y. nie bylam nigdy, ale bylam z nim na zaledwie kilku stazach i kilku dluzszych obozach. Moze wrato zapytac kogos kto byl w NY?
  • 0

budo_szczepan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 8153 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Yamada sensei (tu sie dziwie ze niektorzy uzywaja samo nazwisko bez dodania tytulu sensei , ewidentne braki w etykiecie :cry: ) nigdy nie robi rozgrzewki na ktorej mozna bybylo sie fizycznie rozgrzac. Zreszta idzie tu w slady Dziadka, dla ktorego rozgrzewka to bylo przede wszystkim przygotowanie duchowe do treningu.
Fizyczne rozgrzanie sie lezy w gestii cwiczacych przed treningiem. Np. zamiast jechac autobusem czy tramwajem, lekki jogging 10 km :lol:
  • 0

budo_domel
  • Użytkownik
  • 7 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jakby ktoś chciał pooglądać fotki z seminarium to tu jest link:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
  • 0

budo_shabu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3242 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Fizyczne rozgrzanie sie lezy w gestii cwiczacych przed treningiem.

Tylko jeszcze dobrze by to było wiedzieć zanim zacznie się trening. ;)

Yamada sensei (tu sie dziwie ze niektorzy uzywaja samo nazwisko bez dodania tytulu sensei , ewidentne braki w etykiecie :cry: ) nigdy nie robi rozgrzewki na ktorej mozna bybylo sie fizycznie rozgrzac. Zreszta idzie tu w slady Dziadka, dla ktorego rozgrzewka to bylo przede wszystkim przygotowanie duchowe do treningu.

Nawet jeśli Yamada sensei kieruje się praktycznymi przesłankami typu oszczędność czasu, uważam, że brak rozgrzewki na jakimkolwiek treningu jest karygodny. Nie musi ona być specjalnie ostra ani długa, ale odrobinę uwagi trzeba jej poświęcić - goszczący ostatnio z ramienia PFA Sugawara sensei czy Yasuno sensei nie mieli z tym żadnego problemu, a ten drugi nawet całkiem sporo czasu poświęcił na rozruszanie mięśni i stawów.
  • 0

budo_derkater
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 85 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Na każdym seminarium na ktorym byłam,ludzie są jakoś sami z siebie świadomi że trezba się rozgrzać wcześniej i że szkoda czasu na seminarium na rozgrezwkę. Nie po to przyjeżdża "MASTER", żeby ci stawy rozgrzewać.
  • 0

budo_jakiśtamdan
  • Użytkownik
  • Pip
  • 15 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ShabuShabu napisał:

Tylko jeszcze dobrze by to było wiedzieć zanim zacznie się trening

Po pierwsze staże rządzą się tymi prawami że często nie do końca wiadomo czego można się spodziewać, szczególnie jeśli obserwujemy nowego nauczyciela. I to jest raczej urok niż wada. Poza tym jak inaczej miałyby to wyglądać? Sensei Yamada, lub inny shihan miałby wcześniej ogłosić wielmożnemu towarzystwu i panu Gienkowi z Koziej Wólki z 1 danem że zamierza tak a nie inaczej poprowadzić rozgrzewkę aby ten mógł się przygotować? :) :) :) :) COŻ ZA PYCHA!! Wybaczcie, ale ciśnie mi się uśmiech na twarz. Każdy kto choć trochę podróżuje i jest uważnym obserwatorem wie że o takie rzeczy jak rozgrzewka należy samemu zadbać. Oczywiście przychodzi to z czasem i wymaga świadomości ćwiczącego.

ShabuShabu napisał:

Nawet jeśli Yamada sensei kieruje się praktycznymi przesłankami typu oszczędność czasu, uważam, że brak rozgrzewki na jakimkolwiek treningu jest karygodny.

Tutaj ja pozwolę sobie wypomnieć wyraźny brak szacunku dla Yamada Sensei oraz brak podstawowej wiedzy z zakresu etykiety. KARYGODNA jest wg mnie wypowiedz ShabyShabu. Możesz nie lubić tego co robi, możesz nie lubić tego stylu i braku rozgrzewki, ale nie oceniaj kogoś kto spędził na macie 50 lat począwszy od treningu u Osensei. Szanuj „starych shihanów”, niezależnie jacy są, ucz się od nich – niezależnie czy Ci się to podoba. Za jakiś czas może ich zabraknąć...

Pozdrawiam
  • 0

budo_voivod
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1723 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Każdy kto choć trochę podróżuje i jest uważnym obserwatorem wie że o takie rzeczy jak rozgrzewka należy samemu zadbać. Oczywiście przychodzi to z czasem i wymaga świadomości ćwiczącego...

Pomijając wszystkie inne wątki wypowiedzi - za wiele chyba wymagasz od swoich "pobratymców w rozumie"... :roll: :roll: :roll:
  • 0

budo_starszawy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 121 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Garry poruszyl wazny temat. Otoz owszem i na 6. kyu i na 4. dana robi sie np. kote gaeshi, ale sposob ich wykonaia musi byc diametralnie rozny. Samo ikkyo omote rowniez wyglada zupelnie inaczej. Oczywiscie w miare wzrostu stopnia rosnie takze liczba technik, ale przede wszystkim musi sie roznic jakosc i sposob ich wykonania. W przaciwnym razie to ikkyo czy kote gaeshi jest tylko moze szybsze i ladniejsze, ale na pewno nie lepsze. Nie szybkosc wykonania techniki swiadczy o jej jakosci. Oczywiscie wzrost dynamiki musi byc, ale szybkosc nie wzrasta w nieskonczonosc, bo nie o to chodzi. Duzo wzniejsze jest kime tame.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024