30 lecie Aikido w Polsce
Napisano Ponad rok temu
30toletni numer budojo byl wg mnie mnie bardzo ciekawy, przeczytalam od deski do deski. najbardziej mnie zainteresowal artykul o historii aikido w PL bo poki co to bylam niezbyt zaznajomiona z tym tematem. zaskoczyl mnie troche, zwlaszcza jesli chodzi o perturbacje zwiazane z rejestracja organizacji! niestety, nie jestem w stanie stwierdzic na ile byl obiektywny
Napisano Ponad rok temu
no i dla Senseia Brożyńskiego też !!
czy w ogóle organizator nie powinien mieć tego wszytskiego elegancko nagranego ?
jakieś kamery tam przecież były...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jakie były materiały źródłowe towrzenia numeru?
Jak to jakie? Te same co zwykle - jedynie sluszne! :wink:
A powaznie - jest jakas szansa, co by mi to ktos podeslal? Prosze o info na priva, moze byc egz. zaczytany i przeczytany... Chetnie sie zapoznam...
Napisano Ponad rok temu
"Ecie, pecie, gdzie jedziecie?
Do Torunia, kupić kunia.
Bo w Toruniu takie tanie.
Za dwa grosze się dostanie"
Napisano Ponad rok temu
Fakt, pierniczki dobre mamy Zapraszam na jesienny staż, przy okazji i pierniczki sobie kupiszPierniki lubimy...?
No nie... irimi - poeta"Ecie, pecie, gdzie jedziecie?
Do Torunia, kupić kunia.
Bo w Toruniu takie tanie.
Za dwa grosze się dostanie"
Napisano Ponad rok temu
wlasnie dzis komentowalismy to ze znajomymi ktorzy uczestniczyli w pionierskich czasach aikido w Pl... i chociaz niektore sprawy przedstawione w miare obiektywnie...to jest tez wiele niescislosci, bledow i przeklaman...
A może tochę przykładów, konstruktywnej krytyki nigdy dość .
Nieścisłości można pominąć, bo o to łatwo w kazdym tekście historycznym, ale jesli są ewidentne błędy to trzeba je pokazać i wyjaśnić. Będzie z pożytkiem dla wszystkich. :?
Napisano Ponad rok temu
Yoshi
Napisano Ponad rok temu
Na gali nie mogłem być a pisma jeszcze nie czytałem. Jak przeczytam to chętnie napiszę opinię..Nie widzę komentarzy na temat wydania specjalnego Budojo, a wczesniej pojawiały się obawy że będzie mało obiektywne??
Napisano Ponad rok temu
Dziękuję poklon poklon i myślę, że w przyszłości takie zaproszenia będą wysyłane wcześniej :wink:
Gratuluję organizacji całej imprezy.
pozdr.
Wingman (który już zna sprawę
Napisano Ponad rok temu
wlasnie dzis komentowalismy to ze znajomymi ktorzy uczestniczyli w pionierskich czasach aikido w Pl... i chociaz niektore sprawy przedstawione w miare obiektywnie...to jest tez wiele niescislosci, bledow i przeklaman...
A może tochę przykładów, konstruktywnej krytyki nigdy dość .
Nieścisłości można pominąć, bo o to łatwo w kazdym tekście historycznym, ale jesli są ewidentne błędy to trzeba je pokazać i wyjaśnić. Będzie z pożytkiem dla wszystkich. :?
na szybkiego przegladnalem..(nie mialem za bardzo czasu zeby samodzielnie przegladnac...)
nie wiem czy w dziale o "drogach ktore sie rozeszly" mozna uzyc okreslenia o "samoizolacji".. :? :? nie do konca tak bylo.. co jest pewnie przez co poniektorych pamietane... na ten temat mozna spoooooro dyskutowac..hehehe
po za tym wiele innych osob wtedy zostalo przy M. Osinskim-byly tez takie ktore byly od poczatku (i nie mowie tu o sobie )
SOMA to byl wowczas Stoczniowym Osrodkiem Metodyki Aikido - i to w tej postaci byl "Sekcja Wzorcowa"....i zwiazanym ze stocznia remontowa "Gryfia" ktora bardzo pomagala w istnieniu i dzialalnosci SOMA .....a nie Szczecińskim- tym zaczal byc pod koniec lat 90-tych gdy M. Osinski juz dawno nie prowadzil w nim treningow..
fotka ze str. 18 jest z tego co pamietam mniej wiecej z roku 1988...
i czwarta od lewej w dolnym rzedzie jest Aleksanra Światek- Brezinska (obecnie prowadzi zajecia w Slupsku...)
Natomiast stoja od lewej:
M. Baranski, P. Jankowiak, R. Grucki (mam nadzieje ze sie nie obrazi za tego cukiernika..hehe ) P. Soltysinski, H. Wesolowska i K. Fiege...
po za tym moim zdaniem mozna byloby wspomniec o materialach szkoleniowych uzywanych wowczas... wymagalo to sporo pracy i zangazowania..a wowczas z niczym nie bylo przeciez latwo...
jak bede mial chwile to wiecej uwag dodam...jak sie bardziej przyjrze Budojo....
:wink:
Napisano Ponad rok temu
i nie ma nic o grupach z Olsztyna, Krakowa, i Poznania ktore nie naleza do PFa a utrzymywaly czy tez utrzymuja kontakty z shihanami Aikikai...
a w Poznaniu (a wczesniej w Stargardzie Szczecinskim) nie byl M. Nowak tylko Nowek.....
pozdro
Napisano Ponad rok temu
i mozna byloby wspomniec tez o stazu z sensei Tamura z Wawy (echh..ten brak obiektywizmu... )
Tu pełna zgoda, ale to nie brak obiektywizmu a zwykłe niedopatrzenie tym bardziej że Tamura sensei przyjechał wraz z małżonką do W-wy na moją prośbę i zaproszenie władz PFA.
Faktem też jest że uwaga redaktorki materiału była skupiona na czasach najdawniejszych, które za 10-20 lat odeszłyby w kompletne zapomnienie.
ps. poza literówką nadal nie widzę przykładu ewidentnego błędu. Samoizolacja Osińskiego opisana jest jako proces, którego finałem było jego całkowite wycofanie się z aikido.
Juz w 1996 roku nie reagował na próby zaproszenia go na staż z M.Ueshibą. Należy zatem uznać, że był to proces który rozpoczął się kilka lat wcześniej.
Napisano Ponad rok temu
jak to co.. ?!!
akurat mi się podobała ekipa z Torunia, fajnie machali różnymi rzeczami...
chciałbym to zobaczyć jeszce raz i dlatego pytam, czy to można zobaczyć na jakimś filmiku w necie..
bo na stronie pfa widzialem może ze 30 zdjęć... z całej imprezy...
trochę słabo jak na Wielką Galę 30-lecia
Napisano Ponad rok temu
Panowie czy panie? Wielka szkoda, że przeoczyłem. Machaniem niektórymi rzeczami, oczywiście w wykonaniu pań, byłbym daleko zainteresowany ;-)...fajnie machali różnymi rzeczami...
Napisano Ponad rok temu
...
Zgodnie z zasadą 30 zdjęć na 30-lecie
Napisano Ponad rok temu
u hahaha !!! no tak .. co ja sobie głupi myślałem ... zapewne będzie filmik z imprezy dostępny do nabycia z kolejnym numerem gazetki 8)
...
Zgodnie z zasadą 30 zdjęć na 30-lecie
gazetka bez płyty - 10 zł
gazetka z płytą - 20 zł
hi hiPanowie czy panie? Wielka szkoda, że przeoczyłem. Machaniem niektórymi rzeczami, oczywiście w wykonaniu pań, byłbym daleko zainteresowany ;-)...fajnie machali różnymi rzeczami...
no właśnie... a ja niestety siedziłem po drugiej stronie tego cudnego stadionu i ledwie się mogłem płci dopatrzeć, a co dopiero jakieś wyszukanej techniki ..
ale z daleka to mi się (do : Malekith) podobało :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Doshu has left the building
- Ponad rok temu
-
Czy ktos wreszcie powie cos pozytywnego??????
- Ponad rok temu
-
Prawne zagadnienia związane z samoobroną
- Ponad rok temu
-
Początki...
- Ponad rok temu
-
Aikido+....?
- Ponad rok temu
-
Aikido na lotniskowcu ;)