Kilka suchych uwag:
1. Do kompletu "pokazywaczy" zabrakło mi yoshinkanowców.
Dotarła do mnie wiadomość że Yoshinkaiowcy mieli po drodze stłuczkę i dlatego nie dotarli.
Szkoda .
Napisano Ponad rok temu
Kilka suchych uwag:
1. Do kompletu "pokazywaczy" zabrakło mi yoshinkanowców.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pod latarnią najciemniej.Czy ktoś ma sfilmowany pokaz senseia Wysockiego?
Napisano Ponad rok temu
To prawda, to bylo mile zaskoczenie. Ale jak to mowia w Himalajach 'Jedna jaskolka wiosny nie czyni!' -- nie sztuka na pokaz zaprosic wraze organizacje na gale, sztuka w tzw zyciu codziennym wspolpracowac, chocby na poziomie koordynacji terminow stazy, czy tez zapraszania instruktorow z innych organizacji zeby prowadzili staze w PFA. Zeby utrzymywac PRAWDZIWE przyjacielskie stosunki na co dzien.Sam na gali ani na stażu nie byłem, więc o organizacji (ponoć wzorowej) się nie wypowiem.
Za to duży respect dla redakcji za zaproszenie innych organizacji do pokazów. Uczestnictwo s. Jacka Wysockiego czy s. Darka Bieńkowskiego to bardzo miły akcent. To własnie to o czym już pisałem - Gala na 30 lecie aikido bez podziałów Bardzo pozytywnie poklon poklon poklon :peace:
Napisano Ponad rok temu
:wink: No chyba , że do tych przyruchów uznanych w danej szkole należy uznać zerkanie cały czas na telebim gdzie się akurat jest pokazywanym
Pancer (który nie mógł się powstrzymać :wink: )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[
ps. Drogi Jureczku, to jakie szkoly miecza mistrzowsko opanowales, a ktorych ja nie znam i tak konkretnie jakie masz tam stopnie?
Napisano Ponad rok temu
W przedszkolu mówili "maruda dwudziesta druga" czy jakoś tak. No cóż, są tacy, którzy nigdy nie będą zadowoleni... Mnie cieszy, że choć ta jaskółka była panie kolego. Ciekawe dlaczego swoje cenne i słuszne uwagi kierujesz do PFA, a nie do reszty organizacji aikido w kraju bigosu i wódki żytniej? Z praktycznego punktu widzenia, dogadywanie wszystkich staży między kilkunastoma organizacjami jest dość trudne. Poza tym dość jest w kalendarzu tych "po linii", by na inne nie mieć zwycajnie już czasu się wybierać. Istotne, by te najważniejsze staże z shihanami nie pokrywały się i zdaje się, że udaje się to zrobić, więc nie wiem po co to marudzenie. Sądzę, że sensei Wysocki świadomie wybrał termin swojego stażu w Warszawie i tak ładnie zgrał ułożenie własnych treningów (piątek-sobota), że mógł wziąć udział w pokazie, co było przepięknym gestem! Brawo!...To prawda, to bylo mile zaskoczenie. Ale jak to mowia w Himalajach 'Jedna jaskolka wiosny nie czyni!' -- nie sztuka na pokaz zaprosic wraze organizacje na gale, sztuka w tzw zyciu codziennym wspolpracowac, chocby na poziomie koordynacji terminow stazy, czy tez zapraszania instruktorow z innych organizacji zeby prowadzili staze w PFA. Zeby utrzymywac PRAWDZIWE przyjacielskie stosunki na co dzien.
To by dopiero bylo zrealizowanie Dziadkowego idealu 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dotarła do mnie wiadomość że Yoshinkaiowcy mieli po drodze stłuczkę i dlatego nie dotarli.
Szkoda .
Napisano Ponad rok temu
Ano szkoda. A kto konkretnie był zaproszony i miał tę stłuczkę?Dotarła do mnie wiadomość że Yoshinkaiowcy mieli po drodze stłuczkę i dlatego nie dotarli.
Szkoda .
Napisano Ponad rok temu
Sie przylaczam do zyczen.Z tego, co wiem zaproszony był Aleksander Nawrat i nie była to stłuczka, tylko wypadek. Podobno jeden z chłopaków, który miał brać udział w pokazie, ma jakieś poważniejsze obrażenia... Przy okazji życzę mu szybkiego powrotu do zdrowia!
Nie rozmawiamy o tym co ja znam, tylko o twojej wiedzy oraz stopniach. Nie probuj zmieniac tematu dyskusji. :roll:Szczepkusiu, nie osłabiaj mnie. Nie znasz przecież żadnej szkoły Koryu Bujutsu.
A co do mojej wiedzy na ten temat to poczytaj Budojo
taaaaaa.......szczegolnie na jencach wojennych i na ludnosci cywilnej podbitych panstw :twisted: Nie o takich testach rozmawiamy.Było to również nagminną praktyką japońskich oficerów przed II wojną światową, chociaż rodzinnie przynależeli oni do różnych klanów i szkół koryu.
obecnie w Japonii szkoły Koryu dość powszechnie wykonują tameshigiri dla celów prezentacji swoich form wzbogaconych o element skuteczności cięcia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Witam po raz pierwszy i zapraszam do [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] . Zdjęć jest dużo, galeria typu "zrzut z karty" . Robione na długich czasach, bez lampy (bo jest zdecydowanie za słaba na taką halę) - w efekcie na zdjęciach widać ruch, co niektórym może się podobać
Pozdrowienia,
Jacek
Napisano Ponad rok temu
[
Koryu to taka instytucja ktora ma przekazywac w formie niezmienionej wiedze i umiejetnosci zdobyte przez wieki na polach walki w sredniowieczu. Integrowanie nowych elementow odbywa sie niezwykle ostroznie jako ze nie mozna sprawdzic ich przydatnosci na polu walki.
Integrowanie testow miecza jako testow skutecznosci ciecia byloby nie tylko pomieszaniem dwoch zupelnie roznych funkcjonalnosci(to tak, jakby samochodowi z F1 kazac przewozic wielotonowe ladunki) ale i zaprzeczeniem przekazu wiedzy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie do uczestników stażu: czy odczytany został list Prezesa PSA Pana Piotra Borowskiego, nadesłany do PFA z okazji niniejszego stażu ?
Rozmawiałem z kilkoma uczestnikami, którzy twierdzą, że list nie został przeczytany.
Ciekawe dlaczego. Może Pan Prezydent ustosunkuje się o do tego pytania.
Napisano Ponad rok temu
Mam pytanie do uczestników stażu: czy odczytany został list Prezesa PSA Pana Piotra Borowskiego, nadesłany do PFA z okazji niniejszego stażu ?
Rozmawiałem z kilkoma uczestnikami, którzy twierdzą, że list nie został przeczytany.
Ciekawe dlaczego. Może Pan Prezydent ustosunkuje się o do tego pytania.
A daleko miał że nie mógł przybyć osobiście Może chory
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu