A Kilkenny też tam mają...?Dziekuje, ale z tym lonem to niepredko prawdopodobnie
Niemiej zapraszam do mnie na Wyspe, tu Guinessik jest, a i Zywczyka da sie kupic

Napisano Ponad rok temu
A Kilkenny też tam mają...?Dziekuje, ale z tym lonem to niepredko prawdopodobnie
Niemiej zapraszam do mnie na Wyspe, tu Guinessik jest, a i Zywczyka da sie kupic
Napisano Ponad rok temu
No, tu rozne rzeczy maja... i Kilkenny, i korupcje, i whiskey... A najwiecej to maja deszczu i krow. MlecznychA Kilkenny też tam mają...?
![]()
![]()
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli zacytowany przeze mnie fragment Twojej wypowiedzi APAS obrazuje Twoją iritację tym, co ja piszę, to przepraszam. Faktycznie, wykorzystuję dobrodziejstwo Internetu, platformy wymiany myśli, w bardzo egoistyczny sposób. Wyrażam swoje poglądy, by w miarę szybko je zweryfikować. Stają się one racjami, jeżeli nie następują po nich argumenty za i przeciw. Te 'za', je wzbogacają i ugruntowują, te 'przeciw', weryfikują. Najgorsza jest cisza, zaś zaczepki i epitety traktuję z dużym respektem, bo oznacza to, że jest wola podjęcia dysputy, ale też przydało by się trochę wiecej informacji. Stąd wyzwala się Takemusu, które pozwala wysłowić najszczęśliwsze skojarzenie, na bazie uzyskanych informacji. Pobudza mnie to do myślenia i tak się to kręci, w koło Macieju. :wink:Wiec po co Twoj udzial w dyskusji? Przeciez sluzy on li tylko udowodnieniu, ze masz racje a Twoi interlokutorzy niekoniecznie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No, ładne masz wyobrażenie o panu Kano, kolego. Pewnie już nie jemu osobiście, ale jego potomkom wyślij po prostu e-mail z tą opinią. Jeśli dostaniesz odpowiedź, to proszę podziel się nią z nami. :wink:Moze to wlasnie zobaczyl Kano na pokazie Ueshiby?
Napisano Ponad rok temu
I co Gosciu, to sa twoje wszystkie argumenty na znakomity post Apasa?? :? :roll:No, ładne masz wyobrażenie o panu Kano, kolego. Pewnie już nie jemu osobiście, ale jego potomkom wyślij po prostu e-mail z tą opinią. Jeśli dostaniesz odpowiedź, to proszę podziel się nią z nami. :wink:
Napisano Ponad rok temu
A niby, to w jakiej to kwestii ja nie mam racji? APAS wyraził swój pogląd na temat budo - a ja nie. Więc czemu robisz mi jakieś osobiste wycieczki?I co Gosciu, to sa twoje wszystkie argumenty na znakomity post Apasa??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
gosciu, w 100% się zgadzam z tą wypowiedzią. poklon (Jakby co, to ćwiczyłem aikido 3,5 roku.)Wróćmy zatem do tych interesów, a tym samym, do uczciwych i nieuczciwych sprzedawców. Aikido, bez dwóch zdań, jest propagowane jako sztuka samoobrony, a w samej rzeczy, w dojo tej samoobrony się nie uczy, co wyraża, między innymi, ten topik.
Dobre pytanie. :roll:Zatem czego uczy?
Napisano Ponad rok temu
A umiesz powiedzieć czego uczyło/nauczyło Ciebie?gosc napisał:
Zatem czego uczy?
Dobre pytanie.
Ja nie umiem na nie odpowiedzieć.
Napisano Ponad rok temu
Cypisie, masz prawo zgadzac sie z wypowiedzia Goscia lub nie, ale dam Ci troche do myslenia: karate jest propagowane jako sztuka budo, jego mistrzowie odwoluja sie do tradycji samurajskiej - mialem okazje spotkac osobiscie niezyjacego juz Mas Oyame i w tym, co mowil ten przekaz byl bardzo silny. A tymczasem, jak zapewne wiesz, historycznie karate nic wspolnego z japonskim budo nie ma. Historycznie podkreslam. Co do propagowania zas aikido jako samoobrony, to nie wiem jak jest w Kaliforni, ale ja slyszalem z ust nauczyciela aikido tekst nastepujacy: jesli tego nie rozumiesz, idz na samoobrone, lub tez: jesli bedziesz to robil tak a tak, to bedzie samoobrona, a nie aikido... Zatem aikido nie rowna sie samoobrona, moze byc jej narzedziem ale jest czyms wiecej.gosciu, w 100% się zgadzam z tą wypowiedzią. poklon (Jakby co, to ćwiczyłem aikido 3,5 roku.)Wróćmy zatem do tych interesów, a tym samym, do uczciwych i nieuczciwych sprzedawców. Aikido, bez dwóch zdań, jest propagowane jako sztuka samoobrony, a w samej rzeczy, w dojo tej samoobrony się nie uczy, co wyraża, między innymi, ten topik.
Dobre pytanie. :roll:Zatem czego uczy?
Ja nie umiem na nie odpowiedzieć.![]()
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to dumanie ma przyszlosctak se dumam.
Napisano Ponad rok temu
orazzastanowmy sie, ktory z wielkich obecnie zyjacych CZYNNIE uprawia inna SW, (...) Pojdzmy dalej - panowie (i panie) z wysokimi danami "polskimi" - kto z Was w kazdy wtorek i czwartek chodzi do dojo karate, a w sobote na Vale Tudo?
Nie mowie tu o sytuacji, gdy spotykacie sie z przyjaciolmi z innych SW by WSPOLNIE potrenowac - chodzi mi o zglebianie tajnikow innych sw pod okiem nauczyciela.
To w końcu ci wielcy, albo przynajmniej ci więksi powinni Twoim zdaniem równolegle zgłębiać tajniki innych SW czy nie…?jesli aikido jest dla mnie niekompletne, to nie uprawiam aikido. Owszem, dobrze jest poszerzyc horyzonty, ale z innych przeslanek, a nie dla tego, ze aikido po przyskowiowych trzech latach treningu jest do d...py w samoobronie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To w końcu ci wielcy, albo przynajmniej ci więksi powinni Twoim zdaniem równolegle zgłębiać tajniki innych SW czy nie…?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niestety bardzo mało się orientuję w tych sprawach. Chodzi Ci o to, że karate zostało stworzone na Okinawie. A Okinawa była jakby innym krajem niż Japonia. Krótko mówiąc Okinawa była okupowana przez Japończyków.Cypisie, masz prawo zgadzac sie z wypowiedzia Goscia lub nie, ale dam Ci troche do myslenia: karate jest propagowane jako sztuka budo, jego mistrzowie odwoluja sie do tradycji samurajskiej - mialem okazje spotkac osobiscie niezyjacego juz Mas Oyame i w tym, co mowil ten przekaz byl bardzo silny. A tymczasem, jak zapewne wiesz, historycznie karate nic wspolnego z japonskim budo nie ma. Historycznie podkreslam.
Moja opinia o aikido jako sztuce walki nie nadającej się do samoobrony wynika z tego, że kiedyś uważałem aikido za Sztukę walki przez duże "S". Jako coś co posiada najwyższą formę w stosunku do innych sztuk. Poświęciłem na aikido (tylko) kilka lat. I... nie nauczyłem się samoobrony. Zostałem zaatakowany przez trzech gostków i zdałem sobie sprawę, że próbowanie wykorzystania technik aikido w tej sytuacji jest za bardzo ryzykowne. Prostsze byłoby użycie „prymitywnego” boksu i podcięć judo (ćwiczyłem je wcześniej kilka lat). Przygoda zakończyła się moją ucieczką.Co do propagowania zas aikido jako samoobrony, to nie wiem jak jest w Kaliforni, ale ja slyszalem z ust nauczyciela aikido tekst nastepujacy: jesli tego nie rozumiesz, idz na samoobrone, lub tez: jesli bedziesz to robil tak a tak, to bedzie samoobrona, a nie aikido... Zatem aikido nie rowna sie samoobrona, moze byc jej narzedziem ale jest czyms wiecej.
Wg mnie nie ma kompletnego systemu/sztuki walki. To zależy od oczekiwań adepta. Obecnie trenuję Muay Thai. Uzupełniam je BJJ. Za jakiś czas z czegoś zrezygnuję i coś dorzucę.... jesli aikido jest dla mnie niekompletne, to nie uprawiam aikido.
Czym można uzupełniać aikido?Ja uwazam, ze aikido jest systemem kompletnym...
Napisano Ponad rok temu
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu