Krzyż-symbol Aiki-Ju
Napisano Ponad rok temu
No właśnie ja się wstydzę bo nie wiem, choć powinienem, ale może się dowiem.
Co symbolizuje krzyż Aiki-Ju, używany przez Hirokazu Kobayashi Sensei?
Znak „Aikido Osaka” wygląda tak:
Znak Kokusai Aikido Kenshukai Kobayashi Hirokazu Ha tak:
W necie znalazłem jeszcze taki krzyż:
Co oznaczają znaki na poziomym ramieniu krzyża? To nazwa organizacji, czy konkretnego dojo?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam, h-k
Napisano Ponad rok temu
2. koku-sai [ai-ki-do] ken-shu-kai
3. co do tego to mam nie jestem pewien ale obstawiam na : bui-ku- [ai-ki-do] -kai
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
O herbie mon nie pomyślałem.
Grzebiąc w necie dowiedziałem się np., że ‘It might be of interest that Kobayashi is a common Japanese family name (meaning "small grove")’ :-)
Znalazłem też świetną stronę z herbami japońskimi, gdyby kogoś temat interesował, to jest [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] niestety w po japońcku, tylko poszczególne grupy tematyczne zidentyfikowane są po angielsku.
Miziel, a jak to jest z herbami, jeżeli Kobayashi Hirokazu nie był bratem, stryjem, kimkolwiek bliskim np. Kobayashiego Yasuo, to będą mieli różne herby? Czy herb posiadają podobnie jak w Europie tylko rody szlacheckie? (Chociaż w tej kwestii wiele się zmienia, czytałem, że Victoria Beckham osobiście zaprojektowała ostatnio herb rodu Beckhamów wierząc, że dzięki dinero dołączą do grona arystokracji I po kiego ja się tyle uczyłem...? Trza było w nogę grać, żonę co śpiewać nie umie i nawet się do tego przyznaje już mam :roll: :wink: )
Pozdrawiam, h-k :-)
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W.
Napisano Ponad rok temu
a tu po angielsku - [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
z tego co poczytałem wychodzi, że istnieje około 12 000 monów...
znanych i wielkich rodów to może ze 20 albo 50 jest... (może mniej, może więcej)
w tej chwili raczej się ich nie używa, a z drugiej strony powstają mony firmowe i nowe
a Kobayashi to rzeczywiście popularne nazwisko i myślę, że każda rodzina ma inny mon choć niektóre mogą wywodzić się z tego samego pnia
ale opieram się tylko na googlu bo to nie moja działka "wiedzowa"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Rozwin to prosze, Marilyn M, rozwin to.....te spotkanie wyglada na interesujace.Krzyż , podobnie jak symbolika shin kokyu nawiązuje do spotkania energii nieba i ziemii, czyli sposobu realizacji technik aikido
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tak wyczesanej literówki dawno nie widziałem.czyli zarówno tych starszych sempai jak i młodszych kochai
Napisano Ponad rok temu
Nie obraź się broń Boże, ale to jest czymś podbudowane - czy to twoje wywody?Krzyż używany przez Kobayashi sensei może być rozpatrywany w wielu aspektach. Gest Aiki oznacza przestrzeń pomiędzy ciałem a umysłem, między świadomością umysłową a świadomością cielesną. Aikido zarówno w swoim wymiarze fizycznym jak i filozoficznym jest spotkaniem obu tych energii. Innych interpretacji możemy doszukiwać się np. w klasycznym podziale dojo na oś kamiza- shimoza, joseki-shimoseki. Nie uczymy się wyłącznie od nauczyciela i jego poprzedników ( nawiązanie do I osi) , ale także między sobą, czyli zarówno tych starszych sempai jak i młodszych kochai ( os horyzontalna). itd, itd
Generalnie chciałbym przestrzec przed własnymi nadinterpretacjami. Krzyż jako olbrzymui symbol naszgo dziedzictwa i kultury niesie ze soba taki plecach znaczeń, że trzeba bardzo uważać. Zwłaszcza że w kulturze japonii ma znaczenie inne najpewniej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie również z Twoich wypowiedzi nie wynika skąd pochodzą te dane
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zdecydowanie tak, bo źródło można zazwyczaj zweryfikować (ot, chociażby poprzez słowa kogoś, kto miał styczność z tą samą osobą). Tymczasem teorie przez Ciebie pozostają na poziomie własnych przemyśleń.czy podpieranie się czyimś nazwiskiem uwiarygodni moje słowa ?
Osobiście uważam, że to, co napisałeś, jest - ciekawą, nie powiem, ale jednak - nadinterpretacją. Krzyż w kole nawiązuje do japońskiej heraldyki, jest estetyczną formą przedstawienia wszystkich informacji, równocześnie będąc jednym z najprostszych i najbardziej funkcjonalnych kształtów geometrycznych. Czy trzeba do wszystkiego, co się tyczy aikido mniej lub bardziej (tutaj: mniej), dopisywać niewydarzone mistyczne połączenia nieba i ziemi i miłości między aikidokami? Nie wydaje mi się.
To mi się podoba. Przy tej interpretacji bym pozostał. 8)Innych interpretacji możemy doszukiwać się np. w klasycznym podziale dojo na oś kamiza- shimoza, joseki-shimoseki. Nie uczymy się wyłącznie od nauczyciela i jego poprzedników ( nawiązanie do I osi) , ale także między sobą, czyli zarówno tych starszych sempai jak i młodszych kochai ( os horyzontalna).
Bo to - to już jest pseudo-natchniony bełkot, z którego nic nie wypływa. Co to jest "gest aiki" albo "przestrzeń pomiędzy ciałem a umysłem"? Których energii? "Świadomości umysłowej i cielesnej?" Ale gdzie ich spotkanie, skoro zdanie poprzedzające mówi, że są wyraźnie w aiki rozdzielone, że istnieje między nimi przestrzeń?Gest Aiki oznacza przestrzeń pomiędzy ciałem a umysłem, między świadomością umysłową a świadomością cielesną. Aikido zarówno w swoim wymiarze fizycznym jak i filozoficznym jest spotkaniem obu tych energii.
Tak, kilka zdań pod rozwagę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
który sensei??
- Ponad rok temu
-
co wybrać?? PFA?PSA?CZY OSA??
- Ponad rok temu
-
Pytanie dla orłów